Zviedru piparkūkas
Sviesta cepumi
Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
04/01/2016
Ļoti vienkāršu un izcili gardu piparkūku recepte pie mums atceļoja no fotogrāfes Intas Rukas, kaimiņienes un īsta drauga. Inta allaž bijusi ļoti dāsns cilvēks, vienmēr dalījusies ar visu labo, sākot ar smaidu un labu garastāvokli, beidzot ar visu pašas dārzā izaudzēto. Dzerot tēju un ciemojoties, vienmēr kāds cienasts un ciemakukulis sarūpēts.
Inta šoreiz dalās ar zviedru draudzenes piparkūku recepti. Svētki jau tuvojas noslēgumam, bet mūsu mājās šīs piparkūkas ir izraisījušas neticamu pieprasījumu. Ikviens kārumnieks, kas tās pagaršojis, nekavējoties jautā pēc receptes.
Interesanti, ka tā ir ļoti vienkārša recepte, kurā ir maz sastāvdaļu, tikai divas garšvielas, turklāt mīkla nav pirms cepšanas jārullē, jāspiež formas un jāizlasa krikumi. Atliek vien mīklu pēc sajaukšanas stundiņu atdzesēt ledusskapī un pēc tam ar nazi sagriezt uz dēlīša plānās jo plānās šķēlītēs, līdzīgi kā desu. Tiesa, uz perfekti apaļu formu nevar cerēt, ja nu vienīgi šķēlītes vēl izspiež ar glāzīti. Bet tas nudien nav vajadzīgs. Lai arī piparkūkas ir mazliet ovālas vai kā mazi mākonīši, tās ir ārkārtīgi trauslas un kraukšķīgas. Garšo līdzīgi tām piparkūkām, kuras varam nopirkt lielveikalos, ievestas no skandināvu zemēm. Tikai vēl daudz, daudz labāk, jo lielie ražotāji nelutina ar īstu sviestu. Ja nu atsevišķas mazās konditorejas to lieto, tad mīklas cenas ir ļoti augstas. Bet šī mājās gatavotā mīkla ir gan vienkārši un ātri iejaucama, gan lēta izmaksās. No zemāk minētā mīklas daudzuma var izcept 5 līdz 6 plātis piparkūku.
Cepot jāuzmanās, jo plānās piparkūkas ir gatavas zibenīgi. Virtuve pilna reibinošas smaržas. Karstās piparkūkas ir mīkstas, bet dziestot ļoti ātri sacietē. Tad tām ir brīnišķīga struktūra – no otras puses izskatās kā tumši brūnas mežģīnes. Ja skatās pret gaismu, tās ir nedaudz caurspīdīgas. Brīdinām – rada atkarību!
Paldies Intai, kuras rakstības stilu saglabāju, jo man tas ļoti patīk. Paldies Ivetai un „Valda Ošiņa rakstāmlietu” meitenēm par koka ragaviņām, kuras bildē slīd pa jauno, īsto sniegu, piekrautas ar tikko ceptām piparkūkām.
Tā raksta Inta:
„Tantes Linnea piparkūkas. Tas nāk no Annas – Karin ģimenes. Zviedrijā katrai ģimenei esot sava recepte. Šī ir vienkārši izcila recepte.”
Sastāvdaļas
1. mīklas daļa
- 250 g vēsa sviesta
- 200 g gaišā sīrupa (tas vidējais krāsas ziņā)
- 100 g cukura
2. mīklas daļa
- 300 g kviešu miltu
- 2 tējkarotes dzeramās sodas
- 3 tējkarotes malta kanēļa
- 3 tējkarotes maltu krustnagliņu
Soļi
Solis 1
Sviestu sagriež gabaliņos, pievieno cukuru un sīrupu, visu samaisa mikserī.
Solis 2
Miltus ber bļodā, pievieno garšvielas un samaisa.
Solis 3
Abus maisījumus sajauc kopā vienmērīgā mīklā. Sadala 2 vai 3 daļās.
Solis 4
Izveido rullīšus – desiņas. Ietin pārtikas plēvē. Liek ledusskapī uz 1 stundu. (var uzglabāt ilgāk un uzcept, kad ierodas pēkšņi viesi).
Solis 5
Desiņu sagriež. Cep uz plāts, izklātas ar cepamo papīru, 200 Celsija grādos ap 10 minūtēm (uzmaniet, lai nesadeg!). Bet nu katrai krāsnij jāskatās… Piparkūkas būs apaļas.
Saistītās receptes
Sviesta cepumi
Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ķimeņu kartupeļu cepumi
Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.
Izklausās tik vienkārši, ka draud izdoties. Labi, ka nav sīrupa mājās, tomēr satraukumu šis lasījums ir sējis
Ne bez pamata. Visi, kuri pagaršo, sajūt sevī sakustamies nepagurstošu konditoru.
Es varētu būt konditorisko recepšu muļķdrošības testētājs ….. 🙂
Nu nu, Zeltenēm nevajadzētu jaukt muļķudrošību ar azartiski radošu pieeju džeza improvizāciju labākajās tradīcijās. Par sīrupu – es vēl grasos šajā receptē izmēģonāt iesala ekstraktu. Vai arī to sīrupu, ko savāra no dedzināta cukura ar drusku ūdens. Nevar taču būt atkarīgs no veikala plaukta tik lielā mērā. Arī tā vajadzētu kaut kam izdoties.
Izdevās? Varētu cept (tas nekas, ka Lieldienas gandrīz klāt), bet sīrups mulsina.
Sveika, Zelma! Mēs esam cepuši ar DanSukker tumšo un vidējo sīrupu (var sameklēt lielveikalos pie cukura, parasti augšējos plauktos kopā ar visiem DanSukker produktiem) – ar šiem abiem izdevās lieliski. Tā kā pudeles vēl nav nolietotas, ar mājās savārītu sīrupu vēl nav sanācis mēģināt. Bet droši var cept arī pirms Lieldienām vai jebkurā citā gada laikā. Apēdīsies ar garantiju.
Skaidrs, ta jau rīt jānoinspicē kāds veikals. 🙂
Mājās šausmīgi daudz veca sviesta (vizuāli laba, bet termiņi seni), kaut kas jādara lietas labā!
Sviesta nolietošanai šī recepte kā radīta. Un izceptam jau nav ne vainas, ja maķenīt vecāks.
Paldies!
Fantastiskas piparkūkas! Ātri, vienkārši pagatavojamas un bezgala garšīgas!
Cepu pagājušā gadā un cepšu šogad atkal!!!
Paldies, Sanita, atliek vien piekrist un nodot pateicību Intai un viņas zviedru draugiem! Arī mūsu ģimenē šīs piparkūkas kļuvušas par vienu no obligātajām Adventes, Ziemassvētku un vēl arī janvāra sastāvdaļām. Priecīgus gaidīšanas svētkus!