Zivju sviestmaizītes svētku galdam
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Latvijas dzimšanas dienā mēs vēlētos paspiest roku visiem, kuri ar savu darbu ļauj mums baudīt tik daudz izcilu Latvijas labumu. Šogad nolēmām īpaši izcelt zivju ēdienus, jo zvejniecība ir Latvijas rūpju bērns. Sakarā ar jaunajām kvotām šobrīd nav skaidrs, kā visa zivsaimniecības nozare varēs attīstīties nākotnē, tāpēc mēs varam to atbalstīt, Latvijas dzimšanas dienas galdā ceļot dažādus jūras un citu ūdeņu labumus. Mūsu zivis ir tik garšīgas, ka svētkos varam tās baudīt, vien klāt ņemot aromātisku maizi (mums šoreiz ir Lāču rupjmaize no mazā kukuļa kūpinātām zivīm un baltmaizes bagete nēģiem – sirsnīgi sveicieni svētkos arī Latvijas maizes cepējiem!), zaļumus un citronus.
Kūpinātās reņģes, buti un Carnikavas ceptos nēģus pirkām no SIA ZIBS, kuri ceturtdienās tirgojas zemnieku tirgū Rīgā, Imantā. Paldies sirsnīgajai pārdevējai Mairai, kura dāsni piedāvāja nogaršot savu mantu. Ja ir tik laba kvalitāte, tad piedāvāt nogaršot var ar prieku un lepnumu. Un tirgošanās iet no rokas. Reņģes bija zeltainas, maigas un sulīgas. Tās varētu nosaukt par mūsu jūras zeltu, jo tās savus sānus mirdzināja patiešām kā juvelierveikala skatlogā. Butes bija aromātiskas, bet nēģi – tieši tik apcepušies un iegūluši dzintarainā aspikā, kādiem tiem jābūt. Uz svaigas baltmaizes, tie burtiski kusa uz mēles. Dažādībai likām uz maizītēm arī mūsu izcilo eksportpreci šprotes.
Maizīte ar kūpinātu buti no Carnikavas
Carnikavas nēģu maizīte.
Kūpinātu reņģu maizīte.
Reņģes ir mūsu jūras zelts.
Maizītes ar Zelta šprotēm.
Šeit citās receptēs aprakstītie zivju ēdieni ir pieejami dažādu maciņu biezumiem. Zivis, ja tās ir svaigas, it visas ir patiešām ļoti garšīgas – sākot no reņģēm līdz pat lašiem un zušiem. Atbalstīsim savējos! Priecīgus svētkus visiem un labu apetīti!
Saistītās receptes
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Pupiņu pastēte
Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.