Zivju kotletes
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
26/03/2014
Šodien ir Māras diena. Šo recepti publicēsim ar mīļiem sveicieniem Mārītei Tīrumai, kura ik dienas rūpējas, lai mūsu galdos nonāk daždažādas jūras delikateses. Mārītes dzīves draugs Oskars ir islandietis, tagad dzīvo Latvijā (Islande bija pirmā valsts, kura oficiāli atzina Latvijas valstisko neatkarību deviņdesmito gadu sākumā, par ko mūsu īpaša mīlestība). Pateicoties viņiem abiem, mēs varam mieloties ar jūras veltēm no ļoti tīriem arktiskajiem ūdeņiem. Viņu pašu virtuves eksperimentos ir noskaidrots, ka visgardākās zivju kotletes izdodas no mencas un pikšas smalkmasas pusi uz pusi. Protams, ļoti gardas kotletes izdodas arī no Latvijas ūdeņos ķertām līdakām vai citām zivīm. Ja jūsu ģimenē nav neviena makšķernieka un nav laika doties uz zivju tirgu, Islandes Oscar’s Fish mencu un pikšas smalkmasa būs labākā izvēle.
To garša ir ļoti tīra un maiga, to nevajag nomākt ar lielu garšvielu daudzumu. Tā kā šīs zivis sasaldētas vakuumā, tās var glabāt saldētavā dienām, kad negribas vai nav laika iepirkties, bet vajag pagatavot siltas pusdienas vai vakariņas. Zivju masu vislabāk atkausēt ar visu vakuuma maisiņu aukstā ūdenī (uzmanieties, ja šādi atkausē saldētus produktus, maisiņu nedrīkst saplēst vai sagriezt!).
Mēs izmēģinājām daļu kotlešu apvārtīt sezama sēklās. Kam garšo sezams, iesakām. Kraukstošā garoziņa šo ēdienu padara vēl izcilāku. Noteikti vērts pamēģināt kotlešu masu bagātināt ar sasmalcinātām dillēm un/vai citrona sulu. Vienīgi jābrīdina, ka kotlešu masa sākumā šķiet ļoti irdena. Cepoties kotletes labi savelkas, tās viegli apgriezt uz otra sāna. Piedevās var ēst rīsus, kartupeļus vai salātus. Labi derēs arī hamburgeru maizītēm. Garšīgi ar mērci, kura pagatavota no skābā krējuma un mārrutkiem.
#Zivju ēdieni #Latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
- 500 g (atlaidinātas) pikšas smalkmasas
- 500 g (atlaidinātas) mencas smalkmasas
- 2 šķēles baltmaizes
- Nedaudz piena maizes mērcēšanai (pēc izvēles)
- 1 vidēji liels sīpols
- 2 olas
- 200 g baltmaizes rīvmaizes
vai - 100 g sezama sēklu panēšanai
- Pāris ēdamkarotes kviešu vai kartupeļu miltu
- Sāls, malti melnie pipari
- Eļļa cepšanai
Soļi
Solis 1
Iemērc ūdenī vai pienā baltmaizi.
Solis 2
Nomizo un smalki sagriež sīpolu.
Solis 3
Samīca zivs masu ar olām, miltiem, izmērcēto baltmaizi, sīpolu un garšvielām.
Solis 4
Sakarsē pannā nedaudz eļļas, ar mitrām rokām veido nelielas kotletītes, apvārta rīvmaizē vai sezama sēklās un cep no abām pusēm brūnas.
Saistītās receptes
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.
Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.
Neprātīgi gardas:)
Šī mūsu mājās tagad ir mīļākā zivju kotlešu recepte, sanāk ļoti gardas!
Paldies, Elīna, par labiem vārdiem! Lai gardi arī turpmāk!