Zemeņu rulete
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Jūnijā sākas vasaras vēderprieki ar visu ogu karalienēm – zemenēm. Salīdzinoši ātri un vienkārši var uzcept zemeņu ruleti ar vārīto krēmu. Ja laika pavisam maz, var izlīdzēties ar putukrējumu. Bet vārītais krēms ar zemenēm garšo tik labi, ka nešaubīgi iesaku iztērēt tās pārdesmit nepieciešamās minūtes.
Citās sezonās šo kūku var pildīt ar brūkleņu ievārījumu, avenēm, ķiršiem vai ko nu vēlaties. Ja kūku ēd mājās, var to rotāt pēc patikas grezni, krēma kārtai pievienojot augļu, ogu vai marmelādes gabaliņus, cukura pērlītes, šokolādes skaidiņas, cukura karameles rotājumus vai ogu mērces stīdziņas. Ja rulete jāved ciema kukulim, to var satīt papīrā vai pārtikas plēvē bez rotāšanas. Var kūku vienkārši pārkaisīt ar pūdercukuru.
Sastāvdaļas
Biskvītam
- 6 olas
- 6 ēdamkarotes cukura
- 6 ēdamkarotes miltu
- 1 citrona miza
- cepamā plāts, cepamais papīrs
- nedaudz sviesta papīra ieziešanai
- apmēram 500 g zemeņu
- piparmētras vai bazilika lapiņas dekorēšanai
Krēmam
- 2 olas
- 2 ēdamkarotes cukura olām + apmēram 2 ēdamkarotes sviestam
- 2 ēdamkarotes miltu
- 100 g sviesta
- 1/2 krūzes piena (no 250 ml tilpuma krūzes)
- šķipsna vaniļas cukura
- pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola (ruma, brendija u. c.) vai daži pilieni ruma vai mandeļu esences
Soļi
Solis 1
Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem un atsevišķi liek tīrās, sausās, lielākās bļodās, kurās tos varēs saputot.
Solis 2
Dzeltenumiem pievieno cukuru.
Solis 3
Pievieno arī uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.
Solis 4
Dzeltenumus kuļ, līdz izveidojas bieza, putaina masa.
Solis 5
Masai pievieno un lēni iemaisa caur sietu izsijātus miltus.
Solis 6
Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās.
Solis 7
Olu baltumu masai pievieno olu dzeltenumu un miltu masu.
Solis 8
Visu lēnām sacilā viendabīgā masā.
Solis 9
Pannā ieklāj cepamo papīru un ietauko ar sviesta piciņu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC. Mīklu lej uz cepamās plāts un vienmērīgi izlīdzina ar karoti vai lāpstiņu pa visu pannu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep ~10 minūtes.
Solis 10
Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir izcepies.
Solis 11
Kad biskvīts atdzisis, to apgriež otrādi uz dēlīša un papīru uzmanīgi noņem.
Krēms
Solis 12
2 olas sakuļ ar 2 ēdamkarotēm cukura un 2 ēdamkarotēm miltu.
Solis 13
Uzvāra pienu un lēnā strūklā lej un iejauc olu masā.
Solis 14
Maisījumu pārlej katliņā.
Solis 15
Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (var arī ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga, tad atdzesē. Ja tomēr izveidojas kunkuļi, tos izkuļ ar blenderi.
Solis 16
Saputo sviestu ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru.
Solis 17
Kad masa kļuvusi viendabīga un cukurs ir izkusis, tai pievieno atdzisušo piena-olu masu.
Solis 18
Krēmu kārtīgi sakuļ, līdz tas kļūst gaisīgs.
Solis 19
Pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai kādu esenci.
Solis 20
Vēlreiz uzputo, un krēms ir gatavs. Ja vēlaties rotāt arī ruletes virsu, krēmu sadala divās daļās – 2:3.
Solis 21
Apmēram 20 zemenes atliek malā rotāšanai, pārējās sagriež gabaliņos. Sagrieztās zemenes uzmanīgi iecilā lielākajā daudzumā krēmā (vai visā, ja ārpusi nerotā).
Solis 22
Uz biskvīta liek un izlīdzina zemeņu krēmu, no vienas malas atstāj nepārklātu joslu.
Solis 23
Sāk tīt biskvītu tā, lai brīvā mala paliek ārpusē.
Solis 24
Satīto biskvītu nogulda uz salaiduma vietas.
Solis 25
Ja ārpusi nerotā (tā ir ērtāk, ja biskvītu paredzēts vest ciema kukulim), tas ir gatavs. Var arī kūku apkaisīt ar pūdercukuru. Vai arī pārziest ar atlikušo krēmu.
Solis 26
Kūku var rotāt ar mazām veselām zemenēm vai zemeņu šķēlītēm.
Solis 27
Nobeigumā zemenēm var pievienot piparmētras vai bazilika lapiņas.
Solis 28
Griež šķēlītēs un pasniedz.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Cik tad īsti ir “atlikušais cukurs”, kas jāputo ar sviestu? 6 karotes biskvītam, 2 krēmam, kas ir izlietotas. 😀
viss gandrīz gatavs, bet šī vieta mani samulsināja. :/
Sviestam vēl vajag nedaudz cukura, šo var bērt tikai tik daudz,lai sviests smuki uzputojas. Pierakstīšu tūlīt klāt pie sastāvdaļām. Paldies, ka pamanījāt neprecizitāti! Ceru, ka tik un tā izdevās garšīgi.
WOW!!!! Es tikko pabeidzu taisiit so ruleti un man iznaaca tik loti garsiiga! Man nebija zemenju, bet taaat iznaaca ideaala. Es tagad nezinu, kaa lai to ruleti pati no sevis pasleepju, lai visu neapeestu:) haha
Veel gribeeju piebilst, ka dziivoju ASV un citreiz saka, ka produkti seit un Latvijaa var buut mazliet citaadaaki, bet soreiz tas neko neietekmeeja.
Liels paldies par recepti:)
Santa, mums prieks, ka izdevās! Šo var pildīt ar visu ko citu, zemenes ir tikai viens no variantiem. Garšas ziņā līdzīgi ir kivi, der arī avenes vai kādas citas skābenas ogas. Var droši improvizēt pēc iespējām un garšas izjūtām!
Beidzot recepte no kuras arī sanāk rollbiskvīts nevis pankūka 🙂 Liels paldies! sanāca izcili… un garšīgi… :))
Prieks, ja izdevās! Un priecīgus Līgo svētkus – īpaši visām Līgām un visiem Jāņiem!
Paldies par recepti!
Sanāca ļoti garšīgi!!!
Paldies par labiem vārdiem, Taņa. Lai iet uz kārā zoba, zemeņu laiks turpinās!
Rakstu no Kalifornijas, mums zemenu laiks sakas– zemenes protams ne tik labas ka Latvija, tacu rullete iznaca dieviga! Padies par burvigo recepti!
Sveicieni Kalifornijai! Jums gan labi, ka zemenes jau sākas – mums vēl daži mēneši jāpagaida. Priecājamies, ka izdevās gardi! Šī tiešām ir universāla recepte, kas izdodas jebkurā zemeslodes vietā, kur vien ir zemenes.
Pirmā rulete manā mūžā un izdevusies!(tas jau ir kaut kas man netipiski 😀 ) Biskvīts lielisks!
Sveicieni no Itālijas
Prieks, Elīza! Gan jau tā ir laba zīme, ka arī turpmāk viss izdosies! Konditorejā ir ļoti svarīgi ievērot svarus un laikus, cik vien iespējams precīzi. Kad sakrājas pieredze, tad jau var sākt improvizēt.
Sveicieni Itālijai, kurā laikam jau zemenes ir gatavas. Mums vēl mazliet jāpagaida.
Mmmmmmmmmmmm ņamma
Labdien,
sakiet, vai šo krēmu ar zemenēm varētu izmantot tortei?, vai tas būs pietiekoši stingrs?
Paldies
Sveiki! Jā, es tādu pašu lietoju arī klasiskajām biskvīta tortēm. Ja grib brūnu, pievieno drusku kakao. Recepte krēmam ir no Ulmaņlaiku pavārgrāmatas Reformētā virtuve ar nosaukumu “Mīkstais dzeltēnais kūku krēms”, un pēdējā receptes teikumā minēts, ka tas ir viens no garšīgākajiem kūku krēmiem, ko var lietot arī tortēs.
Liels, paldies par atbildi! Noteikti padalīšos ar iespaidiem pēc kūkas cepšanas!
labdien! ja es gribētu cept cepešpannas izmēra biskvītkūku – tad receptē minētos daudzumus atliek sareizināt ar 2 un cept divus biskvītus (un izkārtot: biskvīts > krēms > biskvīts > krēms > ogas rotāšanai)? paldies!
Sveika, Elīna! Jā, tieši tā var darīt. Līdzīga recepte ir klasiskajai biskvīta tortei, bet tur ir viena kārta ievārījuma un trīs biskvīti http://www.garsigalatvija.lv/klasiska-biskvita-torte-ar-varito-kremu-un-dzervenem/. Lai izdodas!
Sveiki. Cik karstam ir jābūt pienam? Līdz sāk burbuļot vai tikai uzsildīt?
Sveika, Žanete! Pienam vajadzētu būt tik karstam, ka tas sāk sīki burbuļot un varbūt drusku celties. Un tūlīt tievā strūklā jālej klāt olu masai, lai neuzmetas plēve.
Sveika! Kurā mirklī liek vaniļas cukuru?
Receptē neredzēju. Pieliku pie sviesta.
Rakstīta -šķipsniņa vaniļas cukura- tā arī pieliku. Bet vaniļa vispār nejūtās 🙁
Bet tā, paldies par recepti. Tā iedrošināja, vismaz mēģināju 🙂
Sveika! Tā arī bija pareizi darīts. Ja vēlas izteiktu un kvalitatīvu vaniļas garšu, var pavārīt pienā no vaniļas pāksts izskrāpētas sēkliņas un arī pašu pāksti. Pāksti vēlāk izņem laukā, bet garša ievilksies. Šajā gadījumā gan jārēķinās ar ilgāku gatavošanas laiku un to, ka krēmā būs mazi, melni krikumiņi. Bet garša būs tiešām lieliska. Ir jau tā, ka gatavie vaniļas cukuru reizēm rada vilšanos. Bet paldies par komentāru, papildināju recepti, lai nav pārpratumu.
Labdien! Paldies par recepti! İzklausas, ka recepte ir loti garsiga. Es ari velos pameginat to pagatavot. Vai Jus, ludzu, varetu noradit pannas izmerus? Paldies
Labdien, Eva! Bildēs redzamā kūka ir cepta uz 42x36cm lielas plāts. Ja arī plāts ir nedaudz lielāka vai mazāka, tas nekas. Biskvīts būs mazliet biezāks vai plānāks, galvenais, lai tas ir izcepies.
Labdien! Esmu vairāk svētdienās un svētku konditors, bet ,kad vajag- cenšos visu izdarīt tā, lai būtu garšīgi un reizē iemācītos vai atkārtotu.Vienmēr man iznāk pa prātam šī biskvīta rulete ar klasisko vārīti krēmu. Paņēmu jūsu špikeri un daru…Man tikai patīk vēl citrona sula pie krēma K
Labdien, Sandra! Sirsnīgi sveicieni svētkos, priecājamies, ka noder mūsu receptes!
Loti garsigi. Pastastija draudzene.
Paldies, lai izdodas ari turpmāk!
Ļoti laba recepte, paldies! Uzcepu šodien Mātes dienā!
Lai jauka Mātes diena, paldies par labiem vārdiem!