Vistas zupa
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
22/02/2012
Šī zupa ir viena no mūsu ģimenes iecienītākajām zupām, kad kārojas vieglu pusdienu. Piemēram, pēc viesībām, kur galds bijis klāts ar smagiem un trekniem ēdieniem. Vai pēc ceļojumiem, kur esi spiests baudīt vēderam neierastus salikumus. Mums šķiet, ka zupai piemīt dziedinošas īpašības, arī kad nākas slimot. Kad esi to paēdis, esi dabūjis vieglu un garšīgu enerģijas devu. Pie tam šo zupu var pagatavot jebkurš, tas ir ātri un vienkārši. Bet visgaršīgākā tā ir tūlīt pēc izvārīšanas, šī nav no zupām „jo vairāk sildi, jo garšīgāk”.
Mēs šo zupu vāram no filejām. Ja izmantosiet citus gabaliņus, zupa būs treknāka. Klāt ļoti labi garšo baltmaizes grauzdiņi un sakapātas dillītes un/vai pētersīļu lapiņas.
#Latviešu virtuves klasika #Gaļas ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens
Sastāvdaļas
- 2-3 vistas filejas
- 1-2 burkāni
- Gabals selerijas saknes
- 2 lauru lapas
- Pāris sauju nūdeļu makaronu
- Sāls
Soļi
Solis 1
Katlā vārošā ūdenī liek filejas, uzvāra un noputo.
Solis 2
Nomizo un uz rupjās rīves sarīvē burkānus. Nomizo selerijas saknes gabalu.
Solis 3
Saknes pievieno zupai. Vāra 10 minūtes.
Solis 4
Pievieno sāli, lauru lapas un makaronus, apmaisa un vāra tik minūtes, cik norādīts uz makaronu paciņas.
Solis 5
Sakapā zaļumus, uzgrauzdē baltmaizes šķēlītes.
Solis 6
Kad makaroni mīksti, filejas izņem, sagriež gabaliņos un pievieno zupai. Izņem lauru lapas un selerijas sakni (kam garšo, selerijas sakni var arī apēst).
Solis 7
Zupu pasniedz karstu ar maizīti un zaļumiem.
Saistītās receptes
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Tomātu kabaču zupa
Tomātu kabaču zupa, kuru var uzvārīt no šīm divām sastāvdaļām un kāda atvilktnē aizmirsta buljona kubiņa. Recepti piedāvā mana feisbuka draudzene Zuzanna Peonija, sirsnīgs paldies par dalīšanos. Lūk, viņa raksta šādi: “Recepti atradu pirms dažiem gadiem FB arhīvā. Viss ir pavisam vienkārši!
Stragnams
Stragnams ir aukstā zupa kurzemnieku gaumē. Agrākos laikos to gatavoja no sālītas siļķes un visādiem pašaudzētiem dārza labumiem: dillēm, lociņiem, pētersīļiem, svaigiem un/vai sālītiem gurķiem (der arī marinēti) un no rūgušpiena, ko saimniece saraudzēja no pašu govs piena, klāt ēdot karstus, mundierī vārītus jaunos kartupelīšus.