Torte Cielaviņas māsīca
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
17/11/2012
Šī torte saistās ar tradicionālām latviskām garšām. Daudziem lazdu riekstu bezē tortes ēšana saistās ar atmiņām par bērnību, par tortes ēšanu ar karotēm, sēžot ap to un draudzīgi ķeksējoties milzu drupaču kalnā, jo bezē ir drupans un to ir grūti sagriezt. Bet šī mājas torte ir labāk sadalāma, ja salīdzina ar tradicionālajiem veikala variantiem. Un mēs paši varam izvēlēties tās cepšanai vislabākos produktus – sviestu, augstas kvalitātes kakao un šokolādi, tik labu konjaku vai rumu, ka to pat varētu lietot kā parfīmu. Vai arī bagātināt krēma garšu ar mūsu burvīgo Rīgas Melno balzamu – tradicionālo vai ar upenēm.
Daudzās riekstu bezē kūku receptēs, kuras atradu internetā, sastāvā bija minēti zemesrieksti. Tā kā man labāk garšo lazdu rieksti, izvēlējos tos, pie tam neapgrauzdēju, kā tas bija ieteikts. Manuprāt, lazdu rieksti un mandeles grauzdējot zaudē savu maigo un īpašo garšu. Ja patīk grauzdētu lazdu riekstu garša, riekstus pirms pievienošanas bezē masai var apcept uz sausas pannas.
Augšējā attēlā redzamā torte tika cepta par godu mūsu meitas Mildas dzimšanas dienai. Viņa pati, būdama mākslas studente, mēģināja to rotāt radoši. Ja nav laika vai vēlēšanās šiem laiku un pacietību paģērošiem procesiem, var rotāšanai izlīdzēties vien ar krēmu un veseliem riekstu kodoliem. Arī tā būs ļoti garšīgi, pie tam, jo ilgāk torte ievilksies, jo gardāka kļūs.
Torti labāk cept iepriekšēja vakarā, rotāt no rīta un līdz vakaram atstāt ievilkties. Izmēģiniet uz gada nogales svētkiem izcept šo kārumu, un būs priecīgs tas cilvēks, kas ledusskapī atradīs pēdējo gabaliņu!
#veģetārs ēdiens #latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
Bezē biskvītam
- 400 g cukura
- 6 olu baltumi
- 2 ēdamkarotes ar kaudzi kartupeļu cietes
- 200 g lazdu riekstu
- šķipsniņa sāls
- cepamais papīrs
- sviests papīra ietaukošanai
- divas cepamās plātis
Krēmam
- 6 olu dzeltenumi
- 4 ēdamkarotes cukura
- 40 g ūdens
- 300 g mīksta sviesta
- 3–4 ēdamkarotes kakao
- 150 g vai nedaudz vairāk iebiezinātā piena ar cukuru (nevārīta)
- 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – ruma, konjaka, brendija vai balzama
Rotāšanai
- 100 g tumšās šokolādes
- 50 ml saldā krējuma
- 50–100 g lazdu riekstu
- Papildu, ja vēlas riekstus karamelizēt, nedaudz cukura un sviesta
- 50 g tumšās šokolādes,
- metāla pamatne un “špahtelnazis” rotājumu veidošanai
Soļi
Solis 1
Uz griežamā dēlīša ar nazi sasmalcina riekstus. Var riekstus smalcināt ar virtuves kombainu, bet tas jādara uzmanīgi, lai riekstu gabaliņi būtu vēlamā izmēra un nepārvērstos ķepīgā masā.
Solis 2
Ieslēdz cepeškrāsni 150 °C temperatūrā režīmā ar ventilatoru. Sagatavo cepamās plātis – uz diviem cepamā papīra gabaliem uzzīmē 26 cm diametra apļus, ietauko ar sviesta piciņu un klāj uz plātīm. Ja vēlas, masu var dalīt trīs daļās un cept trīs ripas, tad zīmē mazāka izmēra apļus. Tā, lai uz vienas plāts iznāktu divas ripas. Tad uz vienas pannas cep divas ripas, uz otras – vienu. Rezultāts ir kā bildē virs sastāvdaļām.
Solis 3
Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (baltumā nedrīkst būt ne lāses dzeltenuma), dzeltenumus atstāj atsevišķā bļodiņā, pārklāj, lai neapkalstu, un noliek ledusskapī.
Solis 4
Olu baltumus tīrā un sausā lielā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu.
Solis 5
Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu cieti un sakapātos riekstus.
Solis 6
Visu samaisa.
Solis 7
Ar karoti liek bezē masu uz plātīm, sadalot to uz pusēm (vai trīs daļām), un veido tortes plāksnes, par šablonu ņemot uzzīmētos apļus. Virsu nogludina. Liek plātis cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1stundu, pēc tam biskvītus atstāj uz nakti lēni atdzist cepeškrāsnī.
Solis 8
Nākamajā dienā taisa krēmu. Ūdeni ar cukuru uzvāra.
Solis 9
Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu. Svarīgi uz brīdi samazināt miksera ātrumu, lai sīrupu iemaisītu olu masā, nevis izšķaidītu pret trauka malām. Kad viss sīrups iejaukts, ātrumu atkal palielina.
Solis 10
Kad masa uzputojusies gaišāka un biezāka, putojot pievieno sviestu, kakao, alkoholu un, pašās beigās kondensēto pienu.
Solis 11
Visu vienmērīgi saputo un ievieto krēmu ledusskapī atdzesēt līdz tortes rotāšanai.
Solis 12
Bezē pamatnēm noņem cepamo papīru, uzmanīgi apgriežot tās otrādi, un tad liek atkal pareizā virzienā uz skaista šķīvja vai pamatnes.
Solis 13
Pusi krēma klāj uz vienas no bezē pamatnēm, otru liek virsū.
Solis 14
Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, izkausē šokolādi un ar karoti pārlej tortes virsai. Atdzesē.
Solis 15
Torti rotā ar krēmu, ko uzspiež ar rotājamās turziņas robaino uzgali, šokolādes dekoriem un lazdu riekstiem. Liek ledusskapī savilkties.
Solis 16
Ja vēlas torti rotāt greznāk, lazdu riekstus rotāšanai var iepriekš apstrādāt ar karameli. Nedaudz cukura uz karstas pannas izkausē. Kad tas kļuvis skaisti brūns, pievieno piciņu sviesta, riekstus, un ātri izmaisa. Liek uz šķīvja un vēl karstus atdala vienu no otra. Kamēr cukurs karsts un staipīgs, no tā var veidot interesantus rotājumus. Šo darbu gan nevar uzticēt bērniem, ļoti viegli var apdedzināties!
Solis 17
Šokolādes dekorus var veidot, šokolādi ūdens peldē izkausējot, plānā kārtā uzklājot uz gludas pamatnes, ko liek ledusskapī. Kad šokolāde sacietējusi, to ar šaphteļlāpstiņu, cieši velkot gar pamatni, savelk kruzuļos. Ja šokolāde drūp, to vajag vēl nedaudz atlaidināt, bet ne pārāk daudz. Rotājumus saliek uz šķīvja.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
ja plītij nav ventilatora??? kā tad???
un kāpēc nākamajā dienā taisa krēmu un pašu kūku? vai nevar tajā pašā dienā?
Labdien, Sigita! Var cept arī plītī bez ventilatora. Ja lieto gāzes plīti, esmu lasījusi, ka iesaka turēt pavērtas durtiņas. Kūku noteikti vēlams atdzesēt krāsnī (arī ar pavērtām durtiņām), līdz tā pilnīgi atdzisusi. Bezē vajag izkalst. Bet, ja ļoti jāsteidzas, domāju, ka krēmu var likt arī tai pašā dienā un kaut vai tūlīt griezt un ēst. Ja to dara mājās, savam kārumam, būs pavisam labi. Ja pasniegšanai viesībās, tad gan vēlams kaut dažas stundas paturēt – varēs labāk sagriezt.
Labdien, līdz cik grādiem jāuzvāra cukuru ar ūdens krēmam?
Labdien, Ludmila! Sīrupu vajadzētu uzkarsēt līdz 120 Celsija grādiem. Ja nav termometra, var izlīdzēties tā, ka sīrupu pilina aukstā ūdenī – tas ir gatavs, ja piliens pārvēršas bumbiņā, nevis izšķīst.
Sveiki! ko varetu izmantot kondenseta piena vieta?
Sveika, Džeina! Es neesmu mēģinājusi aizvietot pienu ar ko citu. Bet domāju, ka to var vienkārši nepievienot. Tas krēms ir diezgan biezs jau arī tāpat. Vēl varu ieteikt paskatīties ārzemju receptes, jo tas pamatā ir klasiskais franču sviesta – šokolādes krēms. Galvenais šai krēmā ir kult olu masu, līdz tā smuki sabiezē, sīrupam jābūt karstam, lai tas olas iebiezina. Tad sviestu un pārējo klāt. Lai izdodas!
sveiki,vai var nelikt klat kartupelu miltus,vai var ko citu likt taja vietaa?
Sveika, Daina! Oriģinālajā receptē lieto kviešu miltus. Pavlovai bezē esmu cepusi vispār bez jebkādu miltu piedevas, un arī izcepās gan kraukšķīgi, gan gardi. Milti šai receptē nav svarīgākais, galvenais labi saputot, izcept un vēl pakaltēt pie dzesēšanas ar vaļējām plīts durvim.
Sanaca brinišķìgi… tik redzesim kada bus pie pasniegšanas kolèģèm… dikti gribas nogaršot…
Paldies 🙂
Būs labi, nav šaubu. Lai laba baudīšana! Kā teica mūsu meita, kad bija maziņa un pierunāja opīti kopā ēst kondensēto pienu no bundžas, kopā kārumoties ir garšīgāk : )
Rit meiginsu , paldies par brinishtigu recepti ar bildem 🙂
Lai izdodas, Jāni!
ļoti vajadzētu kūku jau nobeigt šovakar, bet biskvīti vēl cepjas.. un pasniegšana plānota rīt ap 15:00.. nesanāks zipes ja neatstāšu uz nakti?
Sveika, Ginta! Galvenais, lai bezē ripas ir atdzisušas. Noteikti nedrīkst strauji dzesēt, var mēģināt atstāt uz pusstundu – stundu krāsnī ar pavērtām durvīm, un tad atdzesēt līdz galam kādā vēsākā telpā vai turpat virtuvē. Tad jau arī var smērēt krēmu iekšā. Noteikti labāk sasmērēt šovakar, lai kārtas salīp. Tas, ka nebūs visu nakti kaltētas ripas, nav tik traki – tām tikai var būt drusku mīksts vidus. Būs vieglāk sagriezt.
Paldies par lielisko recepti! Kūka sanāca brīnišķīga!
Prieks, Rūta, paldies par labiem vārdiem, lai garšīgi arī turpmāk!
Ir garšīgi arī turpmāk, jau 5 kūkas uzceptas un drīz jau taps vēl divas!
Visiem ļoti garšo, jo patiešām ir burvīga kūka!
Paldies, Rūta, par labiem vārdiem! Ja izdodas šī diezgan sarežģītā recepte, tad pa spēkam būs jebkas.
Ar biskvītiem viss izdevās labi, taču krēms sagāja mazos kunkuļos. Kādi ir varianti kāpēc tas notika? Varbūt sviests bija par aukstu vai kas cits pie vainas?
Iespējams, ka pie vainas temperatūras atšķirības starp produktiem. Sviestam jābūt istabas temperatūrā, mīkstam, vislabāk, ja visi putojamie ir vienādi silti. Ja gadās tāda ķibele, var krēmu izblendēt ar blenderi un tad vēl paputot. Tam vajadzētu līdzēt.
Labdien! Sakiet, vai no šo sastāvdaļu daudzuma sanāk 2 kūkas apļi vai arī mierīgi var cept 3, kā bildēs redzams?:) Tas pats jautājums par krēma daudzumu- vai 3 apļiem krēms būs pietiekami vai tomēr vēlams likt klāt pēc proporcijām?
Sveicināta, Kristīne! Tas atkarīgs no apļu izmēra. Var izcept 3 mazākus vai 2 lielākus apļus. Krēms pietiks abiem variantiem.
Es taisu ar 4 apļiem un krēms pietiek.