Tantes Lillijas Ziemassvētku kūka
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
17/12/2013
Pirms pagājušajiem Ziemassvētkiem 23. decembra rītā pie mums ieradās negaidīta dāvana – gabals aromātiskas, ar marcipānu pārklātas un skaisti izdekorētas kūkas. Arī kūkas garša bija visnotaļ sulīga, bagātīga un piesātināta. Kūku bija gatavojusi Dace Samete, kura pirms šā gada Ziemassvētkiem bija ar mieru dalīties receptē.
Šo recepti 2000. gadā ir atsūtījusi Daces tante, Kanādas latviete Lillija Jurikass. Pa šiem gadiem recepte ir daudzkārt gatavota, uzlabota, bet šos uzlabojumus Dace iesaka katram meklēt un atrast pašam, ļauties radošā procesa azartam, jo šī kūka nav no tām, kura draud neizdoties kādu nelielu sastāvdaļu izmaiņu dēļ. Mīklas biezums esot atkarīgs gan no miltu kvalitātes, gan olu lieluma, tādēļ to vajagot jaukt ar izjūtu un rīkoties pēc vajadzības. Pamatu pamats paliek, viss pārējais ir drosme, garšas un rocība. Vienīgais papildu ieteikums no Daces – ja kūku izcep vairākas nedēļas pirms svētkiem, to vajag reizi nedēļā aplaistīt ar alkoholu, citādi tā var sākt pelēt.
Publicējot recepti, ir ievērots Daces īpašais lūgums – tekstā ne zilbes, ne vārda nemainīt. Viņa ļoti vēlējās respektēt Lillijas tantes stilu, lai nepazaudētu to valodas mīļumu un šarmu, ko varam saņemt tikai no paaudzēs mantotajām receptēm.
Sastāvdaļas
- 2 glāzes orange peel
- 1 glāze misced peel
- 1/2 glāze glazed cherries
- 4 glāzes rozīnes
- 1/2 glāze plūmes
- 1/2 glāze aprikozes
- 4 glāzes rieksti
Turpmākās sastāvdaļas – tekstā. GL
Soļi
Solis 1
Sagriež aprikozes, plūmes, ķiršus un citus, un pārlej ar pusotru glāzi vīna vai sulu. Pa retam apmaisa un atstāj pa nakti.
Solis 2
1 glāze sviests
1 glāze brūnais cukurs
5 olu dzeltenumi – šo saputo.
Solis 3
garšai pieliek pa pus tējkarotej kanēli, muskatriekstu, virces, engveru, krustnagliņas
Solis 4
vēl 2-3 glāzes milti
1/2 tējkarotes cepamā pulvera
1/2 tējkarotes zoda
To visu samaisa ar augļiem. Olu baltumus saputo un iecilā beigās. Pannas izoderē ar taukiem iesmērētu papīru un cep vidēji karstā krāsnī 2–3 stundas.
Solis 5
Atdzisušu aplej ar liķieri vai portvīnu, vai šņabi. Satin un liek slēgtā traukā (akmens podā), lai nostāvas kādu mēnesi, divus.
Solis 6
Tad nosmērē ar “almond paste”, izdekorē. Kūku iepriekš apsmērē ar sīrupu, lai “paste” pielīp – to izrullē ar pūdercukuru.
Solis 7
Tās lietas pērk veikalā – es jau nezinu kā tos sauc latviski, bet apelsīnu miziņas taisu pati. Sakrāju ledusskapī miziņas, sagriežu mazos gabaliņos, novāru divos ūdeņos, tad nosusinā un vāra sīrupā, līdz sausas. Apvilina cukurā un var lietot arī citās maizītēs.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Vēl aizejošajā gadā vēlos pateikties par vēl vienu autentisku recepti! Bildes e-pastā:) Lai Jaunajā gadā rodas daudz jaunas receptes, ar kurām dalīties un no kurām mēs varam smelties!
Paldies, Ingrīda! Lai laimīgs un garšīgs 2019. gads Jums un visiem mīļajiem!