Stragnams
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
01/08/2023
Stragnams ir aukstā zupa kurzemnieku gaumē. Agrākos laikos to gatavoja no sālītas siļķes un visādiem pašaudzētiem dārza labumiem: dillēm, lociņiem, pētersīļiem, svaigiem un/vai sālītiem gurķiem (der arī marinēti) un no rūgušpiena, ko saimniece saraudzēja no pašu govs piena, klāt ēdot karstus, mundierī vārītus jaunos kartupelīšus. Recepti piedāvā Liene Sondore, sertificēta uztura speciāliste, un tā nu ir sagadījies, ka viņa ir arī mana brālēna Agra sieva. Spriedām, ka stragnams ir lielisks, lai dažādotu vasaras ēdienkarti, kad klasiskā rozā biešu aukstā zupiņa ir mazliet apnikusi. Rūgušpienu šodien varam aizvietot ar kefīru, bet citādi viss kā agrāk.
Vai jūsmājās svin kāzu jubilejas? Atzīšos pavisam godīgi: mēs to nedarām. Nu labi, Valdis man uzdāvina ziedus. Bučas. Apskāvieni. Tas arī viss. Šī jubileja 26. jūlijā kaut kā iefiltrējas ikdienā, citu gadu saplūst ar Annas dienu (Saimnieču dienu), ko bieži pavadām Āraišu dzirnavu maizes svētkos. Citu gadu ciemos uzaicina kāda no Annām. Tā tas iegājies. Šogad jau 37. gadu. Vienīgi uz apaļām jubilejām kopā ar draugiem Dagniju un Andri, kuri arī precējušies tajā pašā gadā, esam izdomājuši kādas izdarības Vecrīgā ar dzintaru pirkšanu un kroga apmeklējumu vai kopīgu Igaunijas braucienu. Bet ir vēl tāda lieta, ka pirms 29 gadiem kāzās bijām vedēji Lienei un Agrim, un tas bija 23. jūlijā. Šogad nolēmām, ka vajag satikties un beidzot tās kāzu dienas atzīmēt. Jūlija beigās un ar stragnamu. Sen jau gribēju dabūt recepti un zupu sabildēt. Tas nu beidzot ir noticis.
Ciemojāmies pie Lienes un Agra viņu Tempļu ielas dzīvoklī Rīgā, kurā kopā ar vecākiem, brāli un vecvecākiem esmu nodzīvojusi pirmos piecus bērnības gadus, tāpēc tā vieta man ir īpaša. Āgenskalns, mīļais Pārdaugavas stūrītis, zaļš un putnu pilns. Pavasarī smaržo pēc pienenēm un ceriņiem, vēlāk pēc jasmīniem un liepām, rudenī noklāts krāsainām kļavu lapām. Tempļa iela joprojām ir smilšaina. Kad biju maza, ziemās pa to no kalniņa braucām ar ragaviņām, tāpat kā mans tēvs savā bērnībā pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. Nezinu, vai šo ieliņu noasfaltēs jebkad, kaut tā atrodas piecu minūšu auto braucienā no Rīgas centra. Toties pagalms joprojām ir klusa oāze.
Liene ar Agri ir ļoti viesmīlīgi, un viņu dzīvoklis vēl pavisam silts no Dziesmu un deju svētku laika, kad tur sanēja kā bišu stropā gan Skandinieku dziedātāji, gan Dzirnu dejotāji. Kāds pārnakšņoja, kāds laboja salūzušu akordeonu, kāds izmēģināja balsi, un kāds spēlēja kokli. Stragnama recepti Liene savulaik dabūjusi no Julgī Staltes, kuras mammai līvu sievai Helmī Staltei, šī zupa ļoti gājusi pie dūšas. Helmī pavisam nesen devusies mūžībā. Mēs viņu šajā vakarā pieminējām siltiem vārdiem. Lienei kopā ar Skandiniekiem daudz piedzīvots: koncerti, rituāli, vedības, krustabas un citi svētki. Tas viss cilvēkam liek domāt par savām saknēm, un Lienei tās ir no Kurzemes. Tas stragnams tur labi iederas.
Nu mazliet par interesanto nosaukumu. Dzirdot vārdu stragnams, pirmajā brīdī nav nekādu asociāciju. Šķiet, ka varbūt vārds nācis no lībiešu valodas, bet tā tas nav. Vārds veidojies no kurzemnieku vietvārda stragns, kas ir sinonīms vārdam staigns, dūksnains jeb slīksns un apzīmē zemes virsmu, kas nav cieta, bet tuvējā purva ietekmē tāda mazliet līgana, kur augsne savienojusies ar augiem un ūdeni. Vairāk par to var uzzināt raidījumā “Ēd vesels!”, kur literatūras zinātnieks, LU profesors, sengrieķu un latīņu valodas tulks un, kā viņš pats sevi sauc, gastropoētiķis (LZP projekta “Gastropoētika un nacionālā identitāte” vadošais pētnieks) Ojārs Lāms gatavo šo ēdienu.
Literatūrzinātnieks raidījumā piemin 19. gadsimta vidū izdotu Krišjāņa Barona grāmatu “Tēvzemes aprakstīšana”, kurā Liepājas ezers raksturots kā sekls un stragns. Arī šī zupa nav īsti šķidra vai bieza, tāpēc stragnams. Otrs vārds, kas ar to saistās, ir slapnams. Kāpēc slapnams? Jo vārītos tupeņus jeb rūšrāceņus, kā tos sauc Kurzemē, slapina ar auksto zupu. Būtu lieliski, ja mēs šādas atsauces varētu atrast par visiem mūsu ēdieniem.
#Zivju ēdiens #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Tradicionāls Kurzemes ēdiens
Sastāvdaļas
Daudzumi un proporcijas visās sastāvdaļām – pēc garšas
- 1 – 1,5 l kefīra vai rūgušpiena
- Sālītas siļķes filejas
- Sālīti (skābēti, marinēti) gurķi
- Svaigi gurķi (pēc izvēles)
- Dažas olas
- Zaļumi: zaļie lociņi, pētersīļi, dilles – lapiņas
- Garšvielas: sāls, citronpipari, ķiploku sāls vai granulētie ķiploki pēc izvēles
Pasniegšanai
- Jaunie kartupeļi ar miziņu
Soļi
Solis 1
Gurķus nomizo (to dara tikai tad, ja bieza miza) un sagriež gabaliņos.
Solis 2
Siļķes filejas sagriež gabaliņos.
Solis 3
Olas novāra 10 minūtes, atdzesē zem auksta ūdens strūklas, noloba un sakapā. Zaļumus sasmalcina.
Solis 4
Kefīru (vai rūgušpienu) lej lielā bļodā, pievieno siļķi, gurķus, olas un zaļumus, pa šķipsnai garšvielu, visu samaisa, pagaršo un izdomā, vai garša laba. Ja prasās, pievieno vēl šo vai to. Zupu vēlams nolikt vēsumā uz dažām stundām, lai tā mazliet savelkas. Bet var ēst arī uzreiz.
Solis 5
Kartupeļus nomazgā un novāra mīkstus.
Solis 6
Stragnamu pasniedz ar karstiem vārītiem kartupeļiem. Ja ēdāji nav cimperlīgi, kartupeļus nemizo – tā jaunajos kartupeļos saglabājas vairāk vitamīnu. Un mums visiem tā arī labāk garšo. Zupai var pārkaisīt zaļumus pēc patikšanas.
Saistītās receptes
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Tomātu kabaču zupa
Tomātu kabaču zupa, kuru var uzvārīt no šīm divām sastāvdaļām un kāda atvilktnē aizmirsta buljona kubiņa. Recepti piedāvā mana feisbuka draudzene Zuzanna Peonija, sirsnīgs paldies par dalīšanos. Lūk, viņa raksta šādi: “Recepti atradu pirms dažiem gadiem FB arhīvā. Viss ir pavisam vienkārši!
Auksti kūpināt’ buš’ zup’
Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.