Sīpolklopsis
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Sīpolklopsis ir kārtīgs, sātīgs aukstā laika ēdiens. Rosīšanās, līdz viss ir katlā, neprasa daudz laika, bet vārīšana ir ilga, tāpēc labāk šo ēdienu gatavot brīvdienās. Pēc vēlām brokastīm var uzlikt grāpi vārīties, un uz pusdienu laiku būs gatavs. Jo ilgāk un lēnāk būs vārījies, jo garšīgāks. Visgrūtāk izturēt burvīgo smaržu, kas pārņem māju, liekot izdalīties siekalām.
Pats svarīgākais sīpolklopsim, lai gaļa būtu labas kvalitātes, svaiga un nebūtu piedzīta ar ūdeni, kā mūsdienās diemžēl ne reti izrīkojas negodprātīgi gaļas pārdevēji. To var redzēt, gaļai uzspiežot – ja jūtami izdalās sula, gabaliņus nevarēs apcept. Parasti zem šādi apstrādātas gaļas paplātēs, kur tā salikta tirgošanai, jau redzamas rozā peļķītes. Vārot zupu, tāds gabals sarausies mazāks, bet zupas garša no tā necietīs. Cepot no tādas izdalās daudz sulas, kas burbuļo uz pannas un neļauj šķēlītēm apcepties brūnām.
Sīpolklopsi var pasniegt ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, marinētiem gurķīšiem un saceptām sīpolu ripiņām.
Sastāvdaļas
- 1,5 kg labas liellopa gaļas bez cīpslām un taukiem
- 4 lieli sīpoli
- 100–200 ml salda krējuma
- 2–3 ēdamkarotes kviešu miltu
- eļļa cepšanai
- sāls, malti melnie pipari
- 1–2 lauru lapas (garšīgāk, ja svaigas)
Soļi
Solis 1
Gaļu nomazgā, papīra dvielī nosusina sausu (tas ir svarīgi apcepšanai!) un sagriež šķēlēs.
Solis 2
Gaļas šķēles izklapē ar gaļas āmuriņu.
Solis 3
Pannu sakarsē, uzlej nedaudz eļļas un ātri apcep gaļas šķēlītes. Lai tās apceptos brūnas un neizdalītos sula, jālūko, lai šķēles uz pannas nesaskartos un temperatūra visu laiku būtu augsta.
Solis 4
Gatavās gaļas šķēles liek katlā, pārkaisa ar sāli un pipariem un pievieno lauru lapas. Tā sacep un liek kārtās visas šķēles. Pannā, kur cepās gaļa, ielej ūdeni, uzvāra un pārlej katlā. Gaļai jābūt parklātai ar buljonu.
Solis 5
Sīpolus nomizo, griež 4 daļās un pēc tam šķērsām plānās ceturtdaļ ripās.
Solis 6
Uz pannas nelielā eļļas daudzumā sīpolus maigi sacep zeltaini brūnganus, ik pa laikam apmaisot.
Solis 7
Sīpolus pievieno gaļai katlā un uz lēnas uguns vāra 1,5–2 stundas.
Solis 8
Pagaršo, ja gaļa mīksta, pievieno saldo krējumu.
Solis 9
Dažas karotes miltu iejauc nelielā ūdens daudzumā un pievieno mērcei. Pagaršo, ja vajag, pievieno vēl sāli un piparus.
Solis 10
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, marinētiem gurķiem un pēc vēlēšanās var pievienot vēl saceptas sīpolu ripiņas, jo mērces sīpoli būs savārījušies viendabīgā mērcē.
Saistītās receptes
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.
Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.
Mēģinām, nez kapēc sagribējās ķiploku sagriezt un apcept ar sīpoliem. Gatavoju no 1kg jaunlopa.
Ja tieši tā sagribējās, tad noteikti būs garšīgi arī ar ķiploku.
Nu ko lai saka? Gatavoju jau 3. vai 4. reizi un jūsu recepte ir ieguvusi vietu mūsu ģimenē. Paldies!
Nu ko lai saka? Gatavoju jau 3. vai 4. reizi un jūsu recepte ir ieguvusi vietu mūsu ģimenē. Paldies!
Šoreiz apcepu gaļu uz čuguna pannas, dūmu daudz, taču pāris sekundēs gaļas šķiedru gali ir apcepti. Ātri un dūmaini. Vienīgi, ja eļļu par daudz ieliet, tā mēdz aizdegties. Esiet uzmanīgi. Man bija jautri kopā ar 40cm liesmu no pannas.
Paldies, Anton, priecājamies, ja arī jūsu ģimenē garšo sīpolklopsis, pat tik ļoti, lai gūtu asas izjūtas ar liesmu mēlēm no čuguna pannas! Mums arī tā ir gadījies – tajā brīdī galvenais – nekrist panikā un adekvāti rīkoties.