Sēņu pankūkas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

31/07/2024

Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpums” ietvaros. Diānas pankūkas šoreiz tapa no pērnajām saldētajām čigānenēm, jo ar sēnēm ir kā ar bitēm – nekad neko nevar skaidri zināt. Šoreiz sēnes uz fotografēšanas dienu bija vienkārši pāraugušas. Bet der jebkuras cepamās sēnes, arī veikalā nopērkamie šampinjoni, īpaši brūnie, arī tā būs ļoti garšīgi. Un arī saldētas sēnes, ko iepriekš atlaidina.

Projektā “Sēņu dzīves noslēpums” notiks daudz aktivitāšu. Būs mākslinieka Ginta Gabrāna laikmetīgās mākslas izstāde “Fungi kalns”, veltīta sēnēm, būs apskatāma mākslinieka instalācija. 18. augustā Medumu pagasta svētkos notiks konkursa fināls Sēlijas un Augšdaugavas kultūras darbiniekiem par tērpu, to dizainam iedvesmojoties no sēņu formām un krāsām.  Projektā piedalīsies Latvijas mikologu biedrības pārstāvji, kuri iepazīstinās interesentus ar vizuāliem un informatīviem materiāliem par sēņu dzīvi.

Septembrī notiks 1. sēņošanas čempionāts Sēlijā. Projekta ietvaros paredzētas gatavošanas meistarklases, šī ir pirmā no tām. Diāna mums gatavoja sēņu pankūkas, bet Zoja Jevdokimova – baraviku zupu “polevku”. Jolanta Bāra un citas saimnieces vēl stāstīs un rādīs, kā gatavot ēdienus no meža veltēm, būs iespēja arī kopā doties uz mežu un izpētīt ēdamos augus un sēnes. Mikoloģe Diāna Meiere dalīsies pieredzē, kā ar sēnēm krāsot dzijas. Medumu bērni varēs gatavot saldās cepumu sēnes, pildītas ar vārītu iebiezināto pienu, līdzīgas kā riekstiņus. Katru trešdienu un svētdienu augustā notiks radošās darbnīcas: stikla apgleznošana un radoša telpisku figūru veidošana. Vārdu sakot, ikviens varēs atrast kādu veidu, lai piedalītos, gūtu jaunas zināšanas un prieku par darbošanos. Brauciet ciemos uz Medumiem! Vairāk informācijas meklējiet Facebook lapā @medumutautasnams

Diānas ģimenē visiem garšo pankūkas, bet īpaši jau mīļajiem mazbērniem. Vai dzīvē maz var būt lielāks prieks par mazbērnu lutināšanu?

Diāna piekodina, lai pankūku mīklai noteikti pievieno pienu. Tad tās izcepsies apetītlīgi brūnas. Ja mīklu iejauc ūdenī, pankūkas ir bālas un neinteresantas. Ja piena nav, mīklai labi der arī sūkalas, kas paliek pāri no biezpiena vai siera gatavošanas. Vēl Diāna pankūku pildījumam lietoja pašas gatavotu garšvielu sāli ar kaltētām dillēm, baziliku un ķiploku, šādi bagātinot pankūku pildījuma garšu.

Paldies par šo skaisto dienu (2024. gada 25. jūliju) Diānai, Zojai Jevdokimovai, kura turpat blakus gatavoja baraviku zupu “polevka”, un svētku organizatorei, Medumu pagasta kultūras darba vadītājai Anitai Drozdovai!

Recepte tapusi projekta “Sēņu dzīves noslēpums” (nr. SKP2024/16) ietvaros.
Projekts “Sēņu dzīves noslēpums” Nr. SKP2024/16 tiek īstenots ar Sēlijas kultūras programmas finansiālu atbalstu un tiek realizēts ar biedrību “Medumu Cerība” sadarbībā ar Augšdaugavas novada Kultūras un Tūrisma pārvaldi.
#sēlijassalas #sēlijaskultūra

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas

Pankūkām

  • 2 olas
  • Kviešu milti
  • Kartupeļu ciete
  • Sāls
  • Piens
  • Augu eļļa cepšanai

Pildījumam

  • 0,5–0,7 l saceptu sēņu (cepamās sēnes: baravikas, bekas vai čigānenes, der arī šampinjoni)
  • 1 liels sīpols
  • 2 olas
  • Garšvielas: sāls (labi, ja ir ar zaļumiem), malti melnie pipari

Pasniegšanai

  • Dilles, tomāti, skābais krējums pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Nomizo un sagriež sīpolu.

Solis 2

Uzkarsē nedaudz eļļas un sīpolus apcep caurspīdīgus.

Solis 3

Sēnes notīra, sagriež un samaļ kopā ar sīpoliem. Ja lieto saldētas sēnes, tās pirms malšanas atlaidina.

Solis 4

Sēnes un sīpolus izkarsē uz pannas, ātri iemaisa olas, lai neveidojas kunkuļi, pēc garšas pievieno sāli un maltus melnos piparus.

Solis 5

Var pievienot citas garšvielas pēc patikas, piemēram, Diāna lietoja pašas gatavotu zaļumu sāli (sāls + kaltēts ķiploks, dilles un baziliks).

Solis 6

Lielākā bļodā iešķiļ olas, pievieno kviešu miltus, sāli un nedaudz augu eļļas.

Solis 7

Pieber mazliet kartupeļu cietes, lai pankūkas labāk turētos kopā un neplīstu.

Solis 8

Pamazām pievienojot pienu, ar putojamo slotiņu iejauc šķidru pankūku mīklu. Mazliet uzbriedina un atšķaida vēl pēc vajadzības. Mīklai jābūt salda krējuma konsistencē.

Solis 9

Pannu ietauko ar lāsīti eļļas un cep plānās pankūkas.

Solis 10

Cep pavisam īsu brīdi, lai tās turētos kopā, bet būtu pavisam gaišas.

Solis 11

Pankūkā liek karoti pildījuma un saloka konverta veidā.

Solis 12

Vispirms pildījumam pārloka abas maliņas.

Solis 13

Tad pārloka apakšmalu, turpina ietīt, lai pildījums būtu viducī.

Solis 14

Šādi sapilda un saloka visas pankūkas.

Solis 15

Gatavās pankūkas pirms ēšanas apcep no abām pusēm brūnas.

Solis 16

Pankūkas pasniedz karstas ar skābo krējumu un zaļumiem pēc garšas. Klāt ļoti labi garšo tomāti, īpaši, ja no sava dārza, kā tas bija Diānai.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri