Rīsu saldais ēdiens ar zemenēm

Gaiļbiksīšu saldējums

Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Zemeņu laikā pienāk kāds brīdis, kad pat viskārdinošākā lielāko ogu bļoda uz galda vairs nevienu īpaši nespēj iekārdināt. Tad pienācis laiks gatavot kūkas un saldos ar zemenēm. Šis pudiņš ir ļoti vienkāršs saldais ēdiens, ko var ēst ne tikai ar zemenēm, bet ar jebkurām ogām, ogu mērcēm vai kanēli. Mūsu ģimenē ar zemenēm ir visiecienītākais veids. Domājot par īso zemeņu laika brīdi, katru vasaru zemenes sablendējam ar mazumiņu cukura un kārbiņās noglabājam saldētavā. Šādu atkausētu svaigo zaptīti arī rudenī un ziemā var uzēst ar pudiņu.

Līdzīgus pudiņus var nopirkt gatavus veikalos, tos pārdod līdzīgos trauciņos kā jogurtus. Gatavojot pašiem, ir daudz lētāk, nav pievienoti konservanti, un varam saldēdienu sagatavot pēc savas garšas. Tā mainās, atkarībā no saldā ēdiena konsistences. Var variēt ar piena un olu dzeltenumu daudzumu, kā arī garšvielām. Pudiņu var uzglabāt ledusskapī, un auksts tas ir pat vēl garšīgāks.

Sastāvdaļas

  • 120 g apaļgraudu rīsu (piemēram, arborio)
  • 750–1000 ml pilnpiena
  • 60 g cukura
  • 2–4 olu dzeltenumi 
  • šķipsniņa sāls
  • sēkliņas no vaniļas pāksts vai tējkarote vaniļas cukura
  • no 1 citrona vai laima norīvēta miziņa
  • nedaudz citronu vai laimu sulas
  • apmēram 300 g zemeņu
  • 50 g cukura
  • pēc izvēles nedaudz laimu sulas
  • pēc izvēles nedaudz gaišā ruma (ja saldo ēdīs tikai pieaugušie)

Soļi

Solis 1

Rīsus aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra uz vidējas liesmas, vāra 5 minūtes. Rīsus nokāš un noskalo zem auksta ūdens strūklas. (Bez šīs skalošanas, kā iesaka klasiskos risoto ēdienos, var iztikt, īpaši, ja mīlat šo ēdienu ar tumīgu mērcīti, kas izveidojas vārīšanas laikā)

Solis 2

Rīsus katlā pārlej ar lielāko daļu piena, pievieno vaniļas sēkliņas vai cukuru, sāli un uzvāra. Tad tūlīt noregulē mazāko iespējamo karstumu un atstāj uz 30 minūtēm uzbriest. Ja lieto gāzes plīti, būs grūti izvairīties no piedegšanas. Tad labāk trauku ievietot 180 C grādu karstā cepeškrāsnī un karsēt 25-35 minūtes. Ja cepeškrāsns nav, saldo liek katliņā un to karsē otrā katlā, ūdens peldē. Šķidrums lēnām uzsūksies rīsos. Tiem nevajag būt sausiem, bet krēmīgi sulīgiem un mīkstiem, ar mērcīti. Pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz vairāk piena, ja šķiet, ka rīsi uzsūkuši visu šķidrumu un vēl ir nedaudz cieti. Vāra, līdz rīsi kļuvuši tīkami mīksti un tik tikko pārklāti ar šķidrumu.

tSolis 3

Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru biezās, gaišās putās. Ar karoti dzeltenumiem pievieno daļu putras, iemaisa, tad šo masu iejauc katliņā karstajos rīsos. Norīvē laima vai citrona mizu, izspiež sulu, to visu pēc garšas pievieno masai. Mazliet vēl maisot pakarsē un noņem no plīts, astāj atdzist zem vāka.

Solis 4

Zemenes sablendē ar cukuru, pēc garšas pievieno laimu vai citronu sulu un gaišo rumu, ja saldo ēdīs tikai pieaugušie.

Solis 5

Saldo ēd nedaudz siltu vai atdzisušu ar sablendētajām ogām, skābenu ogu mērci vai ķīseli, vai pārkaisītu ar kanēli.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Gaiļbiksīšu saldējums

Gaiļbiksīšu saldējums

Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Mūsu sadarbības partneri