Reņģu salāti ar zaķkāpostiem
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
25/04/2015
Tūlīt būs klāt maijs ar lapu reņģēm. Pavasaris iepriecina ar svaigiem zaļumiem, kurus tā vien gribas pievienot visur, kur vien var, un ēst pilnām mutēm. Ja izdodas tikt līdz mežam, kur šobrīd trako putnu dziesmas un no zemes spraucas vizbulītes, sāk parādīties tik ļoti maigie un patīkami skābenie zaķkāposti (jeb zaķskābenes).
Reizēm šķiet, ka salātu receptes publicēt nav vajadzības, jo tos katru reizi var improvizēt no tā, kas gadās pa ķērienam mājās, dārzā un ledusskapī. Bet šie salāti bija tik labi, ka nolēmām tos publicēt mūsu recepšu krājumā. Tos tāpat var improvizēt – reņģu vietā lietot citas zivis, pielikt vēl jaunās skābenītes, spinātlapas vai gārsu lapiņas, gurķi aizvietot ar redīsu vai tomātu. Vai arī sadraudzēt visus kopā. Mērcīti jaukt no apelsīnu vai citas skābenas sulas, var arī pielikt kādu karoti majonēzes vai Holandes mērces. Galvenie varoņi šeit ir zaķkāposti, par kuriem bērnībā bija tik mīļa Annas Sakses pasaka, un maija reņģes.
Sastāvdaļas
- Katram ēdājam
- 3 – 4 ceptas reņģes
- Sauja zaķkāpostu
- 1 svaigs lauka gurķis
- Dažas ripas sarkanā sīpola
- Zaļumi pēc patikšanas
- Mērce no eļļas, sāls, cukura un balzametiķa (citronu vai apelsīnu sulas)
Soļi
Solis 1
Reņģes iztīra no asakām.
Solis 2
Gurķi nomizo, ja nav no sava dārza.
Solis 3
Zaļumus sasmalcina.
Solis 4
Mērces sastāvdaļas sakulsta kopā (var sakratīt burciņā ar vāku).
Solis 5
Salātus kārto uz šķīvja un pārlej ar mērci. Ēd nekavējoties.
Saistītās receptes
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Tunča salāti
Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.