Pamatēdieni
Kartupeļu pankūkas
Ar kartupeļu pankūkām īpaši tuvas attiecības ir cilvēkiem, kas paši reiz tos novākuši kartupeļu talkā. Rudenīgo dienu mazliet rūgtenajām smaržām – trūdošiem lakstiem, vīstošām lapām, starp vagām sabirušiem āboliem un viegli kūpošiem ugunskuriem tik ļoti piederas kartupeļu pankūku smeķīgais aromāts!
Kotletes. Ļoti garšīgas kotletes
Garšīgas kotletes ir jāprot izcept ikvienai samniecei vai saimniekam. Kotlešu receptes dažādās ģimenēs patiešām atšķiras. Citi pievieno ķiplokus, citi – rīvētu kartupeli, dažādas ir maizes un miltu piedevas, arī garšvielas.
Ātrais klopsis jeb maltās gaļas mērce
Ēdiens, ko cilvēks iepazīst kā vienu no pirmajiem gaļas ēdieniem savā dzīvē, ir populārs studentu un jauno ģimeņu virtuvēs, tiek gatavots uz vecpuišu un salmu atraitņu plītīm, tiklab vecmāmiņa laukos mūs uzcienās ar to siltās vakariņās.
Šmorcepetis
Ne velti tēlnieks Zaļkalns atveidojis cūciņu granīta skulptūrā, latvietim tā ir bijusi barotāja daudzu gadsimtu garumā. Šmorcepetis ir viens no cūkgaļas ēdieniem, kam var lietot gabaliņus no šķiņķa daļas, kur liesuma gabaliņam ir arī maza ādas un speķa maliņa klāt.
Kuģelis
Kuģelis ir ļoti vienkāršs un gards kartupeļu pīrāgs. Īsts saimes rudens vai ziemas ēdiens – to nav vērts gatavot, kad esi viens pats mājās.
Klimpas
Vecauces pilī iespējams nobaudīt latviskos ēdienus gan ikdienā, gan svētkos. Pils pagrabā iekārtota virtuve, kurā valda omulīgas saimnieces.
Uz oglēm cepta siļķe kurzemnieku gaumē
Ja ceļš ved uz Kurzemes pusi un meklējat labas naktsmājas netālu no Kuldīgas vai Ēdoles, silti iesakām paciemoties pie Mārītes un Jura Āķiem. Senatnīgais mūra nams uzkalniņā zem krāšņām kastaņām gaida viesus jebkurā gadalaikā.
Cūku pupas
Kad vasara iegriežas uz otru pusi, Latvijas dārzos piebriest cūku pupas. Tad jālūko pēc lielākā katla mājās un jātaisās uz lielo vārīšanu. Tas jādara dienās, kad nav steigas, jo pupas vārās diezgan ilgi.
Uz oglēm cepta karpa
Šo recepti laipni piedāvā Krūmiņu ģimene, kaut atzīst, ka to pārņēmuši no kaimiņos dzīvojošajiem karpu dīķa saimniekiem. Tas jau saprotams, jo vislabāk šādi gatavota karpa garšo, ja tā tik tikko izmakšķerēta.
Sakņu sautējums
Saknes savaldzina ar savu smaržu un krāsu buķeti. Kad ķiploki, sviests un burkāni sāk cepties, tūlīt kāds no bērniem iegriežas virtuvē noskaidrot, kad būs gatavs.
Pamēģiniet arī ko citu
Par autortiesībām
Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Par šo materiālu pilnīgu vai daļēju izmantošanu pārpublicēšanai lūgums sazināties ar "Garšīgā Latvija" veidotājiem. Par attēlu izmantošanas tiesībām variet jautāt arī AKKA/LAA.
Par datu aizsardzību
Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.
Projekta atbalstam
Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta