Putraimdesa

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

27/09/2014

Rudens. Sestdienas rītā pamostamies un zinām, ka dārzā mūs gaida čaukstošu lapu klājiens, grābekļi un dažas stundas svaigā gaisā. Brokastīs jābauda kas sātīgāks. Šīs nedēļas Dzirciema ielas tirdziņā Baiba Mīļā mūs aplaimoja ar ziņu, ka viņai esot izdevies savas putramdesas recepti novest līdz pilnībai, un nu varam nobaudīt rezultātu. Šai bildē redzamās desas gan ir ceptas citā reizē, bet arī bija gardas.

Desas mēdz būt pildītas ar putraimiem vai grūbām. Mums labāk garšo tās ar putraimiem, tikai tiem jābūt rupja maluma, ne tiem, kas putrām un zupām. Luņķīti sagriežam ripiņās un sacepam kraukšķīgi. Vēl labāk, ja atrodas smaržīgs kūpināta bekona gabaliņš. No tā vispirms jāsagriež, cik vien iespējams, plānas šķēlītes, tās jāsacep uz pannas kraukšķīgas, un tad iztecējušajos tauciņos cep desas ripiņas. Klāt ēd skābeno brūkleņu ievārījumu un, ja paveicas, arī cidonijās marinētus ķirbjus.

#Gaļas ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Viegli pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens  #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

  • ½ kg putraimdesu
  • Augu eļļa vai cūku tauki cepšanai (ja nepievieno bekona šķēles)
  • Piedevas pēc izvēles
  • Brūkleņu ievārījums un/vai
  • Marinēti ķirbji
  • Kūpināta bekona šķēlītes pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Ja piedevās ēd bekona šķēlītes, vispirms tās uz pannas sacep kraukšķīgas.

Solis 2

Desu var sacept dažādos veidos. Ja garšo mīkstāka desa, luņķa abās puses ar asu nazi iegriež svītriņas, lai desas sprādzeinveidīgi neplīstu. Var šādi no abām pusēm iegrieztu desu pārgriezt gareniski un tad sacept no abām pusēm. Var desu sagriezt šķēlēs un apcept no abām pusēm eļļā vai taukos kraukšķīgas.

Solis 3

Pasniedz karstas ar brūkleņu ievārījumu. Var ēst klāt arī bekona šķēlītes un/vai marinētus ķirbja gabaliņus.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.