Pildītas olas

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad aiz muguras Lieldienu olu kaujas, lieti noderēs pildīto olu receptes. Olas ir reti draudzīgs produkts, sadzīvo un veido jaukas attiecības gan ar majonēzi, sviestu, sieru un visādām garšvielām, gan dažādām zivtiņām, sākot ar pikantās garšvielās sālītām ķilavām vai siļķes gabaliņiem, beidzot ar mazsālītu vai kūpinātu lasi, garnelēm un ikriem. Garnējumam piestāv dārzeņu šķēlītes un zaļumi. Ļaujot fantāzijai vaļu, šis necilais ēdiens var kļūt par kārdinošu apēdamu juvelierizstrādājumu. Šādi ar prieku un bez apnikuma var pievarēt vislielākos olu kalnus.

Ja pēc pashas gatavošanas ir pāri palikušas cieti vārītu olu pusītes, noderēs pildījums ar zaļajiem zirnīšiem – šajā receptē vajag mazāk olu dzeltenumu.

Sastāvdaļas

Tradicionāli latviskais pildījums

  • cieti vārītas olas
  • majonēze
  • pēc garšas – sinepes, sāls

Pildījums ar saldētiem zaļajiem zirnīšiem

  • cieti vārītas olas, baltumu pusītes var būt 2 x vairāk par dzeltenumiem
  • saldēti zaļie zirnīši, tilpuma ziņā 2-3 x vairāk par olu dzeltenumiem
  • nedaudz rīvēta Parmesan tipa siera
  • nedaudz augu eļļas
  • nedaudz sviesta
  • sālītas vai kūpinātas zivtiņas,
  • zaļumi rotāšanai

Soļi

Tradicionāli latviskajām pildītajām olām

Solis 1

Sagatavo olu pusītes pildīšanai.

Solis 2

Pārgriež vārītās olas rūpīgi uz pusēm.

Solis 3

Izņem olu dzeltenumus, liek atsevišķā bļodā.

Solis 4

Olu baltumu laiviņas izkārto lielā un lēzenā šķīvī pildīšanai.

Solis 5

Vārītu olas dzeltenumu ar dakšiņu rūpīgi sastrādā ar ēdamkaroti majonēzes, tējkaroti sinepju, pipariem un garšvielām. 

Solis 6

Pilda olu pusītēs.

Solis 7

Garnē ar ķilavu.

Pavasarīgi zaļais zirnīšu pildījums

Solis 1

Zaļos zirnīšus ātri apvāra, līdz mīksti.

Solis 2

Sablendē ar karoti sviesta, pāris olu dzeltenumiem un sauju rīvēta Parmesan tipa sieru.

Solis 3

Pieber piparus u.c. garšvielas.

Solis 4

Rūpīgi sajauc, maliet atdzesē un pilda daļā olu baltuma pusītēs.

Solis 5

Garnē ar zivtiņām un zaļumiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Mūsu sadarbības partneri