Piena dārzeņu zupa ar mazsālītu siļķi
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
05/08/2014
Šī zupa vislabāk izdodas vasaras sākumā, kad sāk ienākties pirmie jaunie dārzeņi. Mazi, sulīgi, kraukšķīgi burkāniņi. Ziedkāposti ar nelielām rozetēm. Jaunie kartupelīši, kam nobrucināta plānā miziņa. Maigais kālis. Un visam klāt – spilgti zaļās jauno zirņu krelles. Krāsu mozaīka priecē acis! Ir vērts sagriezt dārzeņus rūpīgi, piedomājot par katra dārzeņu veida gabaliņu proporciju un formu. Ja zirņi ir apaļi, tad pretstatam labi der kubiņi, šķēlītes un izteiksmīgās ziedkāpostu vai brokoļu rozetes.
Ja atceramies filmas „Meitene ar pērļu auskaru” sākumu, kur meitene gatavo dārzeņus zupai – šo vienkāršo virtuves darbu iespējams pārvērst nesteidzīgā procesā, kas sniedz patiesu estētisku baudījumu vēl pirms ēšanas.
Paradums ēst klāt šai zupai siļķi mūsu ģimenē mantots no vecvecākiem. Pirmajā brīdī ēdāji, kuri nav raduši pie šāda salikuma, brīnās un uzdod aizdomīgus jautājumus. Bet pēc pagaršošanas visi ir patīkami pārsteigti.
Kopumā šis ir viegls, ātri pagatavojams un ekonomisks ēdiens. No pieejamajām saknēm un dārzeņiem, pievienojot saldētus zaļos zirnīšus, to var vārīt arī ziemā.
#Zivju ēdiens #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas
- 500 ml piena
- 2 ēdamkarotes sviesta pēc izvēles
- 2 mazsālītas siļķes filejas pēc izvēles
- Gabals svaiga galviņkāposta
- Maza galviņa ziedkāposta vai brokoļa
- 2 burkāni
- 3 kartupeļi
- ½ kāļa
- Nedaudz zaļo zirnīšu, svaigu vai saldētu
- Sāls

Soļi
Solis 1
Katlā uzvāra nedaudz ūdens. Nomizo dārzeņus.
Solis 2
Galviņkāpostu smalki sagriež, liek katlā.
Solis 3
Burkānus un kāļus griež kubiņos vai šķēlītēs, liek katlā. Pievieno sviestu.
Solis 4
Kad šie dārzeņi pusmīksti, pievieno mazākās rozetēs sadalītus ziedkāpostus vai brokoļus un kubiņos sagrieztus kartupeļus. Ūdenim jābūt tikai tik daudz, lai nosegtu dārzeņus.
Solis 5
Pašās beigās pievieno zaļos zirnīšus un sāli. Pavāra vēl dažas minūtes, pievieno pienu, uzvāra un pasniedz tūlīt, lai zupa nepārvelkas ar plēvi.
Solis 6
Klāt pasniedz mazsālītas siļķes gabaliņus.
Saistītās receptes

Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!

Tomātu kabaču zupa
Tomātu kabaču zupa, kuru var uzvārīt no šīm divām sastāvdaļām un kāda atvilktnē aizmirsta buljona kubiņa. Recepti piedāvā mana feisbuka draudzene Zuzanna Peonija, sirsnīgs paldies par dalīšanos. Lūk, viņa raksta šādi: “Recepti atradu pirms dažiem gadiem FB arhīvā. Viss ir pavisam vienkārši!

Stragnams
Stragnams ir aukstā zupa kurzemnieku gaumē. Agrākos laikos to gatavoja no sālītas siļķes un visādiem pašaudzētiem dārza labumiem: dillēm, lociņiem, pētersīļiem, svaigiem un/vai sālītiem gurķiem (der arī marinēti) un no rūgušpiena, ko saimniece saraudzēja no pašu govs piena, klāt ēdot karstus, mundierī vārītus jaunos kartupelīšus.
Īpaša drosmes izpausme būs, ja pirms piena pievienošanas zupā ieliks siļķes gabaliņus un pavārīs 3-5 minūtes un tad pielies pienu.Izliekas bailīgi, bet ir vērts pamēģināt.Var siļķes gabaliņus likt arī pašās beigās un pāris minūtes pvārīt.
Īsteni drosmīgie slavē, jo buljona garša kļūst pikantāka un nemaz vairs nav pliekanā pien-dārzeņ-zupa.
Paldies, Nora, par interesantu papildinājumu vecajai receptei! Kurzemes pusē ir dzirdēts, ka zupās mēdz vārīt zivis, kaltētas vai žāvētas, pievienojot gan pienu, gan saldu krējumu.