Marinēta siļķe. Ēdiens pieaugušajiem

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Siļķe ir ēdiens, līdz kuram jāizaug. Pirms gadiem, kad bērni vēl bija mazi un mājas vizītē bija atnācis ārsts, runas iegriezās par to, ko bērni ēd un ko – nekādā gadījumā. Siļķe toreiz mūsu dēlam likās pilnīgi neēdama. Ārsts toreiz prātoja, ka bērnībā viņš arī nav ēdis siļķes, bet studentu laikā nonācis kolhozā… un tad sekoja uzburta aina ar rudens dienu, kad kādā brīdī bija izdevība nemanot aizslīdēt no nīstajām vagām, un labā studiju biedru kompānijā ticis tukšots tuvējā lauku veikaliņā iegādāts polšiņš. Un klāt piekoduši siļķīti. Eh, tas esot bijis tik garšīgi!

Es pati vairs neatceros, vai man ir bijis kāds periods, kad attiecības ar šo gardo zivi bijušas saspīlētas. Manu vecvecāku un vecāku mājās bija iecienīti daži klasiski siļķu ēdieni – mazsālīta siļķe ar kartupeļiem vai piena-dārzeņu zupu, rosols ar bietēm un mazsālītu siļķi vai arī siļķe kažokā. Un, protams, marinētas siļķes. Mamma siļķi marinēja, sagrieztu gabaliņos. Klasiskie siļķu rolmopši mūsmājās netika taisīti, tie likās ne tik ērti apēdami, jo katrā no tiem ir ierullēta pussiļķe un ne vienmēr uzreiz tik daudz gribas. Lai marinēta siļķe izdotos garšīga, mamma pērkot izvēlējās pēc iespējas treknas un svaigas zivis.

Klāt ēd gan rudzu, gan baltmaizi – ar katru no tām garšu buķete veidojas citāda. Uz maizes uzsmērē skābu krējumu vai sviestu, der klāt arī cieti vārītas olas, svaigi, skābēti vai marinēti gurķīši un marinētās sīpolu ripiņas. Un ja vēl klāt ir auksta, norasojusi glāzīte…

Sastāvdaļas

  • 2 lielas siļķes
  • ½ l ūdens
  • 1 liels vai 2 mazi sīpoli
  • 4 lauru lapas
    10 melno piparu vai smaržīgo piparu graudi
  • 2 tējkarotes cukura
  • 8-12 ēdamkarotes 9 % etiķa (cik stipru vēlas)
  • 4-6 krustnagliņas , citrona šķēlītes un dzērvenes pēc izvēles
  • 0,8 l vai 1 l burka

sāli marinādei neliek, jo zivis jau ir sāļas

Soļi

Solis 1

Sīpolus nomizo un sagriež ripās.

Solis 2

Ūdeni uzvāra kopā ar garšvielām, sīpoliem un etiķi, vāra 5 minūtes. Pagaršo un pievieno vēl pēc garšas kādu no garšvielām, ja marināde šķiet par maigu. Marinādi atdzesē.

Solis 3

Siļķēm nogriež galvas.

Solis 4

Pārgriež vēderu un iztīra iekšas.

Solis 5

Pārgriež ādu gar muguras spuru un ādu novelk.

Solis 6

Siļķes fileju uzmanīgi atdala no asakām.

Solis 7

Sagriež gabaliņos. Ja taisa rolmopšus, siļķes pusītes sarullē un sasprauž ar kociņiem.

Solis 8

Burkā kārtās liek siļķu gabaliņus, marinētos sīpolus, lauru lapas un piparus.

Solis 9

Atkārto tāpat, kamēr burka pilna, pārlej ar atdzesēto marinādi.

Solis 10

Pēc izvēles pievieno citrona šķēlītes un dzērvenes, uzskrūvē vāciņu un liek ledusskapī. Būtu labi zivis marinādē pirms ēšanas noturēt vismaz 5–6 stundas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Mūsu sadarbības partneri