Maizītes brokastīm un vakariņām
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
17/06/2016
Maizes ražotāji Fazer Latvija brančā Annas dārzā pirms kāda laiciņa iepazīstināja ar jaunajiem maizes veidiem. Anna Birmane un Linda Vilmansone bija pagatavojušas maizītes ar dažādām piedevām: pirmais veids: biezpiens + banāns + mellenes, otrais veids: tītara fileja + vārīta paipalu ola + biezpiens + rīvēts gurķis + kumīns + citrona miziņa; trešais veids: avokado + krāsnī cepti tomāti + grilēta vistas fileja, ceturtais veids: cepts ābols + drumstalas + vaniļas saldējums + kanēlis. Notika balsošana, kuru veidu labāk ēst brokastīs, kuru – pusdienās, launagā vai vakariņās. Kā izrādījās, katrs no mums izvēlas ļoti dažādus variantus. Kāds labāk ēd kalorijām bagātas brokastis, kāds izvēlas spēcinošāku maltīti pirms sporta nodarbībām pēcpusdienā, ieradumi mijas ar impulsiem un emocijām.
Andis Brēmanis stāstīja par dažādo maizes veidu popularitāti un īpašībām. Pasākuma noslēgumā bija iespēja no tiem pašiem ingredientiem katram veidot savu ideālo sviestmaizi. Šajā brīdī varēju pievienoties Andim Brēmanim, kurš vēlējās šo itin jauko produktu vidū redzēt vairāk sezonālo zaļumu, dārzeņu un salātu.
Atgriezušies mājās ar Fazer dāvinātajiem kukulīšiem, uzmeistarojām savas ideālās sezonas sviestmaizes. Tumšā maizīte ir rudzu maize ar iesalu, kvinoju un arbūza sēklām. Tā ir ļoti mīksta, mazliet mitra, aromātiska, ar patīkamu struktūru, ko bagātina graudi un sēklas.
Viens no mūsu variantiem – biezpiens vai mājas siers + redīsu šķēlītes + zaļumi pēc izvēles.
Otrs – mīkstais siers + svaigs gurķis + tomāts + rukolas salāti. Abi salikumi mūsu mājās iecienīti arī ar Fazer rudzu sausmaizītēm.
Trešā maizīte ir gatavota ar griķu maizi. Griķi mūsu mājās garšo visiem, tos regulāri ēdam pusdienās, ar nostalģiju atcerējāmies arī Kellogg’s pirms gadiem ražotās brokastu pārslas no griķu miltiem. Griķu maizīte ir ļoti jauka pārmaiņa, kad apnīk parastā kviešu baltmaize vai graudu maize, tās garša ir piesātināta un savdabīga.
Maizītes savā iecienītajā veidā pagatavoja mūsu meita Milda – plāna kārtiņa ar zemesriekstu sviestu + svaigu zemeņu šķēlītes. Ja grib saldāku, var uzkaisīt nedaudz cukura vai uzgriezt banānu ripiņas. Ja vēl pa ķērienam ir kādi ēdamie ziediņi, maizītes var rotāt ar tiem, tad būs pavisam krāšņi!
Paldies Fazer Latvija par jauko pasākumu!
Sastāvdaļas
Pirmais variants
- Rudzu maize
- Mājas siers vai biezpiens ar krējumu
- Redīsi
- Zaļumi pēc izvēles – dilles, loki, pētersīļu un skābeņu lapiņas
- Sāls
Otrais variants
- Rudzu maize
- Svaigais siers vai mīkstā siera bumbas
- Svaigs gurķis
- Tomāts
- Rukolas salāti
- Sāls, malti melnie pipari
Trešais variants
- Griķu maize (vai tostermaize)
- Zemesriekstu sviests
- Svaigas zemenes
- Pēc vēlēšanās nedaudz cukura vai banānu šķēlīšu
Soļi
Pirmais variants
Solis 1
Maizes šķēlēm biezā kārtā uzsmērē mājas sieru vai ar krējumu un sāli sajauktu biezpienu.
Solis 2
Biezpienā sasprauž redīsu šķēlītes.
Solis 3
Pārkaisa visu ar sakapātiem zaļumiem pēc izvēles.
Otrais variants
Solis 1
Ja lieto smērējamo svaigo sieru, to klāj uz maizītes vispirms.
Solis 2
Gurķi un tomātu sagriež šķēlēs, vispirms uz maizes liek gurķa, pēc tam tomātu šķēlītes.
Solis 3
Beigās bagātīgi pārkaisa visu ar rukolas salātiem.
Solis 4
Ja lieto mīkstās siera bumbas, vispirms liek dārzeņus un salātus, beigās sieru.
Trešais variants
Solis 1
Griķu maizes šķēlēm uzsmērē plānu kārtiņu zemesriekstu sviesta.
Solis 2
Zemenes sagriež šķēlītēs, pārliek maizītēm.
Solis 3
Ja zemenes gadījušās skābākas, var pārkaisīt nedaudz cukura vai pārlikt ar banānu šķēlītēm.
Solis 4
Pēc vēlēšanās un iespējām šīs maizītes var dekorēt ar ēdamajiem ziediņiem – zemeņu ziediem, atraitnītēm, vijolītēm, mazo neļķīšu ziedlapiņām vai mārpuķītēm.
Saistītās receptes
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Pupiņu pastēte
Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.