Krēmšnite
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
19/09/2013
Krēmšnite, kārtainās mīklas kūka ar krēma pildījumu un cukura pomādes glazūru, bija viena no mūsu meitas mīļākajām kūkām agrāk leģendārajā kafejnīcā Vecrīga. Diemžēl Ozoliņa konditorejas krēmšnites, izcilākās, kādas nācies ēst, mūsu ikdienas iepirkšanās vietās bieži negadās. Šovasar no Vīnes ceļojuma atvedām Kristofa Feldē kūku grāmatu „Franču konditorejas meistarklases”, kurā atradām līdzīgas kūkas recepti ar nosaukumu Mille-Feuille au Rhum, Tūkstošlapu kūka ar rumu. Tā mūs iedvesmoja tādas uzcept pašiem. Kūka ir ļoti sātīga, pietiek ar nelielu gabaliņu.
Tā kā kārtainā mīkla nav no ātrajām un vienkāršajām, nolēmām krēmšnites cept par godu kādam īpašam gadījumam – meitas dzimšanas dienai. Klasiskā recepte paredz trīs mīklas kārtas ar divām krēma kārtam. Tā kā mums bija gaidāms lielāks viesu skaits, cepām no divām kārtām un vienu krēma kārtu pa vidu. Ēda un slavēja visi. Bija arī viesi, kuri atzinās, ka krēma kūkas neēdot vispār, bet no šīm tomēr nevarot atteikties.
Receptē bija ieteikts kūku gatavot tā, lai gatavā veidā tā savilktos vismaz astoņas stundas. Mums krēmšnite vislabāk garšoja, kad mīklas kārtiņas vēl nebija zaudējušas trauslo kraukšķīgumu (pirkstus laizot, noēdām nogrieztās maliņas). Iekožoties kūkā, krēms pa malām maķenīt izspiedās, bet, ja ēdot apakšā palika šķīvīti, varēja izbaudīt uz nebēdu. Kad kūka pastāvēja, to bija vieglāk sagriezt un nokost. Liels paldies Leldei, kura uzdāvināja milzu burku ar ļoti gatavām krūmmellenēm – ēdām tās kopā ar kūku.
No iepriekš šeit publicētās manas mammas kārtainās mīklas receptes šī pēc sastāva daudz neatšķīrās, bet pēc cepšanas veida gan. Mīklu apklājām ar cepamo papīru un tam pārlikām cepamās restītes, lai pēc iespējas novērstu mīklas pacelšanos cepšanas laikā.
Ja nav ne laika, ne vēlēšanās kārtaino mīklu gatavot mājās, var izlīdzēties ar veikalos nopērkamu kārtaino mīklu. Tomēr no visas sirds iesaku tiem, kuriem brīvākās dienās patīk uzmeistarot ko īpašu, kaut vienu reizi pagatavot šo recepti no sākuma līdz galam. Izcept mīklas kārtiņas var dažas dienas pirms viesībām, uzglabāt slēgtā traukā un pildīt pasniegšanas dienā. Var mīklas rullēšanu (kas tiešām aizņem minūtes, ilgākais laiks vajadzīgs dzesēšanai) sākt piektdienas pēcpusdienā, pēdējo reizi rullēt un cept sestdien no rīta, atdzesēt, sapildīt un pasniegt vakarā. Garša tik tiešām ir atšķirīga, jo reti kura veikala mīkla vai krēms tiek gatavoti no īsta sviesta un olām, izlīdzoties ar margarīnu, augu taukiem un krēmu sojas bāzēm. Ja tā nav taisnība, lūdzam atsaukties Rīgas un Latvijas konditorejas, kur visas kūku izejvielas var nosaukt pat bērniem saprotamos vārdos.
#Veģetārs ēdiens #Sarežģīti gatavojams ēdiens #Svētku ēdiens
Sastāvdaļas
Mīklai
- 335+85=420 g auksta (no ledusskapja) sviesta
- 500 g augstākā labuma kviešu miltu
- 1 ēdamkarote rupjā sāls
- 265 ml ļoti auksta ūdens
- 50 g cukura pārkaisīšanai
Krēmam
- 1 vaniļas pāksts
- 500 ml pilnpiena
- 120 g cukura
- 3 ēdamkarotes vai 50 g kukurūzas cietes
- 2 ēdamkarotes tumšā ruma pēc izvēles
- 6 olu dzeltenumi (baltumus paglabājiet, no tiem variet pagatavot Pavlovu vai ruleti ar avenēm)
- 50 g sviesta
Glazūrai
- 300 g pūdercukura
- 50 ml ūdens
- 50 g rūgtās šokolādes
- turziņa kausētās šokolādes dekorēšanai
Soļi
Solis 1
85 g sviesta atliek malā, pārējo liek starp diviem cepamā papīra gabaliem un izrullē kvadrāta formā, apmēram 18×18 cm. Liek ledusskapī.
Solis 2
Miltus sajauc ar sāli, izber uz dēļa, bedrītē liek 85 g mīksta sviesta, un, pakāpeniski pievienojot auksto ūdeni, iemīca mīklu. Mīklai jābūt tik mīkstai, lai to būtu viegli rullēt, bet lai tā nebūtu ķepīga. Mīklu var sastrādāt ar virtuves procesora mīklas jaucēju, ja tāds ir. Tas ir pat labāk, jo šai mīklai ir svarīgi visu laiku būt pēc iespējas aukstai. Ar rokām mīcot, tā nevajadzīgi sasilst. Mīca ~ 5 minūtes un saveļ kamolā, ietin plēvē, dzesē ledusskapī vismaz 2 stundas. Ja iespējams, arī mīklas rulli var turēt ledusskapī.
Solis 3
Uz galda vai dēļa pakaisa miltus un mīklu izrullē ~ 25×40 cm taisnstūra formā. Lai mīklai būtu vieglāk izrullēt vajadzīgo formu, malas var ielocīt un rullēt, kamēr plāksne der pēc izmēra.
Solis 4
Vidū liek atdzesēto sviestu.
Solis 5
Mīklas malas pārloka tā, lai sviests būtu mīklā pilnīgi ietīts un rullējot nespiestos ārā.
Solis 6
Izrullē gareniski.
Solis 7
Ieloka uz iekšu mīklas galus tā, lai plāksne būtu pārlocīta trīskārt, līdzīgi vēstulei.
Solis 8
Vēlreiz izrullē apmēram 8 mm līdz 1 cm biezu taisnstūri un saloka.
Solis 9
Mīklu ietin pārtikas plēvē un uz vismaz 10 minūtēm liek ledusskapī atdzesēties.
Solis 10
Atdzesēto mīklu liek uz ar miltiem apkaisītas virsmas. Malu, kurā ir pēdējais locījums, liek sev tuvāk, un mīklu izrullē virzienā prom no sevis garenā taisnstūrī. Saloka trīskārt, vaļējo malu ielokot uz iekšu. Mīklu pagriež par 90° un vēlreiz uzmanīgi izrullē, cenšoties neizspiest sviestu. Atkal trīskārt saloka, ietin plēvē un liek ledusskapī uz 2 stundām. Pēc tam 10. punktu atkārto vēlreiz.
Solis 11
Cep mīklas plāksnes. Uzkarsē cepeškrāsni uz 200 °C temperatūru. Mīklu sadala divās daļās. Izrullē vajadzīgā izmēra plāksni, biezumā apmēram 3 mm. Mīklu var izrullēt starp divām cepamā papīra loksnēm, tad to būs vieglāk pārcelt uz plāts.
Solis 12
Mīklu sadursta ar dakšiņu.
Solis 13
Pārkaisa ar pusi cukura.
Solis 14
Pārliek ar visu papīru uz otrādi apgāztas plāts un pārklāj ar otru cepamā papīra loksni.
Solis 15
Pārliek cepamās restītes.
Solis 16
Liek cepeškrāsnī un cep plāksni zeltaini brūnu apmēram 20 līdz 25 minūtes. Noņem papīru, plāksnei ļauj atdzist. Pa to laiku cep otru plāksni.
Solis 17
Gatavo krēmu. Vaniļas pāksti pāršķeļ, ar nazi nokasa sēkliņas. Uzkarsē pienu ar vaniļas pāksti un sēkliņām, noņem no plīts, aromātam ļauj ievilkties 10 minūtes. Pa to laiku olu dzeltenumus sakuļ viendabīgā masā ar cukuru un kukurūzas cieti. Nevajag tos saputot putās. Pienu uzvāra, trešdaļu karstā piena strūkliņā lej un iemaisa olu masā. Pievieno to katliņā atlikušajam pienam, maisot karsē, līdz krēms sabiezējis. Vēl siltā krēmā ieputo sviestu un rumu. Krēmu atdzesē zem vāciņa, lai virspuse neapkalstu.
Solis 18
Kad mīklas plāksnes un krēms atdzisis, veido kūku. Uz mīklas plāksnes izlīdzina krēmu, no kura izņemta vaniļas pāksts.
Solis 19
Pārliek otru plāksni ar gludāko virsmu uz augšu.
Solis 20
Gatavo glazūru. Šokolādi salauž gabaliņos, izkausē bļodiņā, kura uzlikta uz cita trauka ar karstu ūdeni. Kausētai šokolādei jābūt šķidrai brīdī, kad kūka būs pārklāta ar cukura glazūru.
Solis 21
Pūdercukuru sajauc ar siltu ūdeni tā, lai nebūtu kunkulīšu.
Solis 22
Cukura glazūru pārlej kūkai un izlīdzina.
Solis 23
Tālāk jārīkojas ļoti ātri. Kausēto šokolādi pilda turziņā un pa mazu caurumiņu pār cukura glazūru velk svītras plāksnes īsākajā virzienā.
Solis 24
Ar nazīti pārvelk perpendikulāri šokolādes svītrām apmēram ar 3 cm atstatumu tā, lai šokolādes svītras veidotu skujiņas rakstu. Starp šīm svītrām pa vidu ar nazīti velk citas pretējā virzienā. Atstāj sastingt vismaz stundu.
Solis 25
Kūkas maliņas apgriežar asu nazi, vieglāk ar roboto (zāģveida). Griež nespiežot.
Solis 26
Sagriež kūku gabaliņos un pasniedz pie smaržīgas kafijas vai tējas tases uzreiz vai mazliet vēlāk.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
lai slavēta un augstu godāta ir šī krietnākā no vietām tīmekļa dzīlēs, kur nemācītai ķēkšai pēc gudrības un laba padomiņa smelt.
jo jau otro gadu pēc kārtas Latvijai par godu galdā var celt nevis kautrīgus centienus, kas lietojami vien ar iztēles un pieklājības palīdzību,
bet krietnu torti, par kuru uz mežu nav jāskrien.
un bez šīs krietnākās no vietām, kur nemācītai ķēkšai ienākti, nekas tāds nesanāktu. pateicības fanfaras pārdeviņi novadiņi, ja.
Mīļā Zeltene, ar vislabākajiem novēlējumiem svētkos! Arī mēs šodien uzcirtām tortīti. Tā drīz nonāks šeit redzama.
Izcila recepte!!!
Pirms nedēļas cepu – mīklas sarullēšana kopā ar sviestu prasa nelielas iemaņas, bet rezultāts…., ai, ai cik gards!
Jāpiebilst, ka mājās bijām pieci ēdāji un krēmšnites pievārējām divās dienās. Ar Elzu nospriedām, ka nākamā kūkas tūre būs pēc kāda laiciņa, jo pretējā gadījumā mums būs jāsāk tauku dzenāšanas procedūras:)
Man ļoti garšoja krēmšnites nākamajā dienā, kad tās bija “savilkušās”. Kad cepšu nākamo tūri, tad pie glazūras piespiedīšu klāt citrona sulu, jo prasījās neliels skābumiņš.
Forši, ka viss izdevās. Par tām dažādajām kūkas stadijām – tā ir tiesa, ka kūka mainās pēc savilkšanās. Mūsu mājās to uztver ar labpatiku, katrā no stadijām izbaudot atšķirīgo – kad kūka tikko salikta kopā un vēl dažas stundas var izbaudīt mīklas kraukšķīgās kārtiņas. Nākamajā dienā viss ir savilcies tiktāl, ka kūka kļuvusi viegli sagriežama, nokožama un viendabīgāka.
Sveiki.
Man tomēr gribētos zināt smalkāk ,kāds piens ir vajadzīgs. Receptē ir minēts lūk,…500 ml pilnpiena, tālāk tekstā lejā pie foto ir ,–17. Uzkarsē pienu ar vaniļas pāksti un sēkliņām. Pienu uzvāra, trešdaļu karstā piena, lej klāt olu masai. Pievieno to pienam, maisot karsē, līdz krēms sabiezējis.///
Iespējams mans prāts par īsu lai izprastu. Bet tomēr,…kas tad īsti ir vajadzīgs?
Piens vai pilnpiens? Un kas ir Pilnpiens? Tas pats kas iebizāts piens ar cukuru? vai bez cukura?
Mīkla man sanāca ļoti laba, priekš pirmās reizes ,es pat teiktu lieliska. Bet tas krems nojauca visu padarīšanu. Manējais saka ka pilnpiens nav tas pats kas iebiezināts piens, man atkal nav zināms cits pilnpiens kā tikai tas , kurš iebiezināts ar cukuru. Apgaismojiet mani, mīļie cilvēki , gribu uzcept kūku,tā lai viss sanāk. Paldies:)
Labdien, Daiga!
Pilnpiens ir tāds piens, kam nav atņemti visi piena tauki – 2%-3,5%, tas katrā ziņā nav iebiezinātais jeb kondensētais piens. Ja pieejams lauku piens, kuram neviens procentus nav noteicis, tas der vislabāk. Kaut gan krēmam vajadzētu izdoties ar jebkuru pienu. Kas īsti nebija labi? No savas pieredzes varu teikt, ka šis krēms ir mazliet šķidrāks kā parastais vārītais krēms. Ja tas nepatīk, varbūt var mēģināt pievienot nedaudz vairāk kukurūzas cietes. Un svarīgi ir ar lielu pacietību krēmu sildīt ūdens peldē, visu laiku maisot, lai neveidotos kunkuļi, un sagaidīt maksimālu sabiezēšanu. Ja tomēr šis krēms neizdodas, varat lietot kādu no mūsu mājas lapā aprakstītajiem citiem vārītajiem krēmiem – zemeņu ruletes vai tējas maizes krēmu. Lai izdodas nākamajā reizē!
Es uz sava dēliņa kristībām šo recepti izmēgināšu! 🙂
Lai izdodas!
Kur tik lielu(beidzot redzu normālu) mīklas rulli var iegādāties? 🙂
Šādu rulli pēc mana lūguma uztaisīja mans brālēns – galdnieks. Kad atnesa, teica, ka nekad tādus pasūtījumus vairs nepieņemšot – esot līmējis kopā no trīs atsevišķām daļām. Var mēģināt pasūtīt kādam citam galdniekam, kurš vēl nav pieņēmis šādu smagu lēmumu : )
Vai šī kūka ir piemeerota beenam, ja kreemam ir pievienots alkohols? Vai arī alkohols izgaro un paliek tikai ruma garša?
Sveika, Kristīne! Alkoholu var nepievienot, arī bez tā būs garšīgi. Ja bērniņš mazs, tad labāk, ja pašiem nav jāšaubās par šādu jautājumu. Priecīgus svētkus!
Super recepte – paldies Jums!!!! Es ņēmu vērā to, ko minēja komentāros – liku citronu sulu glazūrai (vienkārši ideāli!), bet vēl – man sanāca krēms tomēr uz šo izmēru pa mazu (es it kā jau taisīju vairāk kā norādīts, bet prasījās vairāk krēma – vizmaz divtik!!!! Kā nekā – krēmšnitei taču jābūt krēmīgai! 🙂 Mīkla iznāca tiik kārtaina superīga – tādu es nebiju ēdusi!!!! Es uzskatu, ka vārīto krēmu var taisīt no visas olas – galvenais, lai tas ir daudz!!!!
Paldies!
Sveika, Agnija! Par tām proporcijām – tiesa, katrs var recepti pielāgot savām ideālās kūkas garšām. Šeit publicētā recepte ir tieši tāda, kāda tā bija grāmatā. Ja vēlas, var krēmu likt vairāk. Esmu izmēģinājusi arī variantu, kad sviesta vietā krēmam pievieno 250 ml saputota saldā krējuma, tad krēma ir vairāk. Varbūt var izmēģināt tādu? Šis krēms Vācijā ir populārs Bišu dūriena pilīdjums.
Vispār šodien griežu un ēdu – pārāk daudz to krēmu tur iekšā tomēr nevar dabūt, jo viss spiežās uz
āru! 🙂
Nenormāli garšīga recepte – es naktī dēļ šī nevarēju gulēt!!!! 😀
Ir gan garšīgi, parasti tiešām grūti nepārēsties! Bet tas krēms labāk turas iekšā, ja pastāv un savelkas. Un tad kūku var griezt ar garu zāģveidīgo nazi. Bet šķīvītis vienalga jātur apakšā, kad ēd. Drošības pēc.
Labdien.
Vai kukurúzas cietes vietá var likt kartupeļu cieti vai labāk miltus?
Labdien, Gunta! Kartupeļu cieti šajā receptē neesmu mēģinājusi. No miltiem garša ir “miltaināka”, var mēģināt izlīdzēties ar kartupeļu cieti.
Fantastiska recepte! Paldies! Pirmajā reizē mīkla sapūtās un sacepās ar burbuļiem, jo neliku restes. Arī tagad nelieku, bet tā vietā ik pa laikam izvelku no cepeškrāsns un sadurstu ar dakšiņu. Esmu mēģinājusi ar divām krēma kārtām, un tomēr palieku pie vienas, jo tad kūka trauslāka, plānāka un elegantāka. Virsū uz cukura kārtas kaisu mandeļu skaidiņas. Vaniļas pāksti esmu mēģinājusi, bet gana labs ir vaniļas cukurs, ko var nopirkt Arkolatā pie Mūkusalas apļa(izcils garšvielu veikals!). Un garšo burvīgi, ja visi produkti- lauku!! Paldies, paldies, paldies par līdzidalīto recepti!!!!
Paldies par labiem vārdiem. Prieks, ja izdevās un garšoja.Par restēm – ir jau tā, ka var izlīdzēties dažādi. Veikalos nopērkamās krēmšnites ir pabiezas, un arī tā ir garšīgi. Par lauku produktiem varam tikai pievienoties. Ir labi apzināties, ka mūsu zemē varam diezgan vienkārši un arī lēti tikt pie svaigiem un dabīgiem produktiem. Lai gardi arī turpmāk!
Atvainojos, bet kas ir roboto?
Mīļā Linda! Nav pamata atvainoties, labprāt pievienojam saiti, kurā redzams nazis ar robotu asmeni. https://rito.lv/lv/veikals/virtuves-piederumi/nazi/century-maizes-nazis-20cm-1
Pamatā esmu vienaldzīga pret saldumiem, bet rudenī vienmēr pienāk tā viena diena, kad man vajag krēmšniti. Jau vairākus gadus bezcerīgi meklēju tādu kā pārdeva manā bērnībā kafejnīcā “Vecrīga”. Šogad neatradu nekādu, pat sliktu krēmšniti… Sapratu, ka jāmēģina pašai, jo padoties nav manā garā 🙂
Šī recepte bija īsts atradums ! Diena gan pilnībā pavadīta virtuvē , bet ir katra kumosa vērta ! Tas krēms !!! Uff… un pat glazūriņa kā manā bērnībā. Liels paldies par šo recepti ! Mans rudens brīnums ir noticis 🙂
Sveicināta, Kristīne! Paldies par labiem vārdiem, apsveicam kā tūkstošā komentāra autori! Sazināsimies e-pastā, kā varētu nogādāt balvu – mūsu sienas kalendāru 2022. gadam “Klusuma daba” ar Latvijas dabas fotogrāfijām. Vēl par krēmšniti. To izcept nav viegli un arī ne ātri. Apsveicam ar apņēmību, kas vainagojusies saldiem brīžiem! Mums pašiem ir paveicies dzīvot tuvumā Ozoliņa konditorejai, tur joprojām ir labākās krēmšnites, ko var nopirkt par naudu. Mēs pērkam Ogres Daugā, kur viņiem ir filiāle. Lielveikaliem viņi tās nepiegādā, jo tās ir no dabīgiem produktiem un nevar turēt plauktā ilgstoši. Bet tieši tas jau ir tas labākais. Kam nav pa ceļam vai tuvumā, jācep pašam. Bet tās pašu ceptās ir vēl daudz labākas, par ko esat pārliecinājusies.