Krāsnī cepta selerijas sakne

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi. Bez selerijas saknes nemāku izvārīt vistas zupu, dārzeņu vai gaļas buljonu, lieku to pie cūkgaļas vai truša šmorcepeša, svaigā veidā mūsmājās ļoti garšo svaigas selerijas saknes salāti ar āboliem. Tāpēc selerijas sakne mūsmāju ledusskapī ir atrodama vienmēr. Rudenī, kad tās ir tikko novāktas, svaigas un ļoti sulīgas, visgardāk rīvēt un ēst svaigas. Īpaši labas tepat Latvijā audzētās. Bet veikalos pieejamas visu gadu.

Zinu, ka ir cilvēki, kuriem svaiga selerijas sakne negaršo. Man negaršo vārīta sakne. Kad tā visu garšu atdevusi šķidrumam un ir beigusi savu garšsaknes darbu, to no zupām un mērcēm izņemu. Reiz Ogrē “Manas garšas” veikalā apmeklēju Ditas Lases organizētus kursus par garšvielu lietošanu. Saruna kādā brīdī ievirzījās par seleriju tēmu. Un Dita man cieši un pārliecinoši piekodināja izmēģināt selerijas sakni izcept cepeškrāsnī. Tā arī darīju, un kopš tās dienas daru to regulāri.

Man šobrīd virtuvē ir malkas krāsns. Aukstā laika sezonā siltumam to iekurinām katru mīļu dieniņu. Tad ir pavisam vienkārši pie viena uzcept dažādas saknes vai dārzeņus. Gandrīz grēks neizmantot to siltumu, ko virtuves darbiem dabū papildu bez maksas. Reizēm cepu selerijas, reizēm ķirbja šķēles un burkānus, reizēm uzcepu ar visu mizu folijā ietītas bietes. Klāt vienmēr nāk ķiploks vai timiāns. Ķiploku daiviņas krānī var iemest ar visu miziņu. Pēc izcepšanas ķiploks garšo maigi, pat mazliet saldeni. To visu lieliski var darīt jebkurā cepeškrāsnī, arī gāzes un elektriskajā. Tad vienmēr būs pieejams lielisks ēdiens, ko var ēst tāpat, pasniegt kā piedevas pie zivju vai gaļas ēdieniem, vai arī paglabāt brīžiem, kad gribas našķēties. Garšīgi arī cepešpannā pievienot trīs minūtes pavārītus ziedkāpostus, brokoļus vai šķeļēs sagrieztas galviņkāposta šķēles.

Īpaši noderīga recepte cilvēkiem, kuri vēlas ieviest veselīgākus ēšanas paradumus. It kā jau visiem zināms, ka vajag ēst vairāk dārzeņu. Citiem slinkums smalcināt salātus, lauzīt galvu, ko ar ko kombinēt un tādā garā. Bet ceptas saknes un dārzeņi ir tik vienkārši pagatavojami! Ķirbi var pat nemizot. Ja ir cepamās šķirnes ķirbis, miziņa izcepsies mīksta. Ja ne, izceptām šķēlēm to var viegli atdalīt. Ja sacepsi dažādus dārzeņus, tie veidos kā mozaīka krāsainu ēdienu un jau ar skatu vien uzlabos garastāvokli. Es šeit apzināti nerakstu par kartupeļiem. Tos jau tāpat visi zina un mīl. Bet ticiet man – uzceptas krāsnī, arī citas saknes ir pelnījušas mūsu mīlestību ne mazākā mērā! Tāpēc tās būtu pelnījušas slavas dziesmu un izcelšanu saulītē, nē, uz mūsu galdiem goda vietā!

Sastāvdaļas

  • Selerijas sakne
  • 2 ķiploku daiviņas (var aizstāt ar ķiploku sāli vai sausiem maltiem ķiplokiem)
  • Augu eļļa apslacīšanai
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Selerijas sakni nomazgā, nomizo un sagriež šķēlēs.

Solis 2

Ķiploku daiviņas nomizo un izspiež caur spiedi vai sasmalcina.

Solis 3

Selerijas šķēles viegli apslaka ar eļļu, pievieno ķiplokus un sāli, apmaisa un kārto uz cepešpannas vai cepamajā formā. Ja vēlas, to vispirms var izklāt ar cepamo papīru.

Solis 4

Liek cepeškrāsnī un cep vidējā karstumā 20-30 minūtes vai līdz sakne ir tik mīksta, kādu to patīk ēst.

Solis 5

Var ēst karstu tāpat vai kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem. Vai arī atdzesētu. Ledusskapī slēgtā traukā var uzglabāt vairākas dienas un paņemt pa šķēlītei, kad sakārojas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Mūsu sadarbības partneri