Krāsnī cepta selerijas sakne
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi. Bez selerijas saknes nemāku izvārīt vistas zupu, dārzeņu vai gaļas buljonu, lieku to pie cūkgaļas vai truša šmorcepeša, svaigā veidā mūsmājās ļoti garšo svaigas selerijas saknes salāti ar āboliem. Tāpēc selerijas sakne mūsmāju ledusskapī ir atrodama vienmēr. Rudenī, kad tās ir tikko novāktas, svaigas un ļoti sulīgas, visgardāk rīvēt un ēst svaigas. Īpaši labas tepat Latvijā audzētās. Bet veikalos pieejamas visu gadu.

Zinu, ka ir cilvēki, kuriem svaiga selerijas sakne negaršo. Man negaršo vārīta sakne. Kad tā visu garšu atdevusi šķidrumam un ir beigusi savu garšsaknes darbu, to no zupām un mērcēm izņemu. Reiz Ogrē “Manas garšas” veikalā apmeklēju Ditas Lases organizētus kursus par garšvielu lietošanu. Saruna kādā brīdī ievirzījās par seleriju tēmu. Un Dita man cieši un pārliecinoši piekodināja izmēģināt selerijas sakni izcept cepeškrāsnī. Tā arī darīju, un kopš tās dienas daru to regulāri.

Man šobrīd virtuvē ir malkas krāsns. Aukstā laika sezonā siltumam to iekurinām katru mīļu dieniņu. Tad ir pavisam vienkārši pie viena uzcept dažādas saknes vai dārzeņus. Gandrīz grēks neizmantot to siltumu, ko virtuves darbiem dabū papildu bez maksas. Reizēm cepu selerijas, reizēm ķirbja šķēles un burkānus, reizēm uzcepu ar visu mizu folijā ietītas bietes. Klāt vienmēr nāk ķiploks vai timiāns. Ķiploku daiviņas krānī var iemest ar visu miziņu. Pēc izcepšanas ķiploks garšo maigi, pat mazliet saldeni. To visu lieliski var darīt jebkurā cepeškrāsnī, arī gāzes un elektriskajā. Tad vienmēr būs pieejams lielisks ēdiens, ko var ēst tāpat, pasniegt kā piedevas pie zivju vai gaļas ēdieniem, vai arī paglabāt brīžiem, kad gribas našķēties. Garšīgi arī cepešpannā pievienot trīs minūtes pavārītus ziedkāpostus, brokoļus vai šķeļēs sagrieztas galviņkāposta šķēles.

Īpaši noderīga recepte cilvēkiem, kuri vēlas ieviest veselīgākus ēšanas paradumus. It kā jau visiem zināms, ka vajag ēst vairāk dārzeņu. Citiem slinkums smalcināt salātus, lauzīt galvu, ko ar ko kombinēt un tādā garā. Bet ceptas saknes un dārzeņi ir tik vienkārši pagatavojami! Ķirbi var pat nemizot. Ja ir cepamās šķirnes ķirbis, miziņa izcepsies mīksta. Ja ne, izceptām šķēlēm to var viegli atdalīt. Ja sacepsi dažādus dārzeņus, tie veidos kā mozaīka krāsainu ēdienu un jau ar skatu vien uzlabos garastāvokli. Es šeit apzināti nerakstu par kartupeļiem. Tos jau tāpat visi zina un mīl. Bet ticiet man – uzceptas krāsnī, arī citas saknes ir pelnījušas mūsu mīlestību ne mazākā mērā! Tāpēc tās būtu pelnījušas slavas dziesmu un izcelšanu saulītē, nē, uz mūsu galdiem goda vietā!

Sastāvdaļas
- Selerijas sakne
- 2 ķiploku daiviņas (var aizstāt ar ķiploku sāli vai sausiem maltiem ķiplokiem)
- Augu eļļa apslacīšanai
- Sāls
Soļi
Solis 1
Selerijas sakni nomazgā, nomizo un sagriež šķēlēs.
Solis 2
Ķiploku daiviņas nomizo un izspiež caur spiedi vai sasmalcina.
Solis 3
Selerijas šķēles viegli apslaka ar eļļu, pievieno ķiplokus un sāli, apmaisa un kārto uz cepešpannas vai cepamajā formā. Ja vēlas, to vispirms var izklāt ar cepamo papīru.
Solis 4
Liek cepeškrāsnī un cep vidējā karstumā 20-30 minūtes vai līdz sakne ir tik mīksta, kādu to patīk ēst.
Solis 5
Var ēst karstu tāpat vai kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem. Vai arī atdzesētu. Ledusskapī slēgtā traukā var uzglabāt vairākas dienas un paņemt pa šķēlītei, kad sakārojas.
Saistītās receptes

Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Pupiņu pastēte
Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.
Sandra Ošiņa dārzeņus noteikti cepi malkas plītī nevis krāsnī?
Var cept jebkurā cepeškrāsnī. Un ja nav, var arī uz pannas, uz tāda lēnāka siltuma un ar vāku.
Gatis Zunte:
Nopērk pastinaku, nomizo, sagriež ripiņās, katrai ripiņai iegriež vairākas reizes virzienā uz vidu, lai cepot veidojas kā puķīte. Cep lēnām uz pannas sviestiņā vai eļļā zem vāka smuki brūnus. Nereāli garšīgi!
Sandra Ošiņa To Gatis Zunte:
Paldies, man taisni pastinaks ir ledusskapī. Pamēģinās to ar!
Gatis Zunte To Sandra Ošiņa:
Lidl bija par ĻOTI labu cenu. Iepakojumā četri šeit bija. Rimi viens maksā gandrīz 70 centus, kas ir ļoti dārgi, bet gribas šad un tad kādu kārumu. Pastinaku var arī sagriezt plānās šķēlītēs un izkaltēt, iegūstot super veselīgus čipsus.
Sandra Ošiņa To Gatis Zunte:
Man ļoti patīk, kā šie smaržo. Patīk pie buljoniņa.
Gatis Zunte To Sandra Ošiņa:
Man šodien ir cepeškrāsnī uz cepampapīra ceptas tītara gaļas frikadeles, kur gaļai klāt garšvielas, ūdenī uzbriedināta rīvmaize, viegli uz pannas aprauts sīpols un neliels pastinaks. Sulīgas, gardas, bez liekām taukvielām, tikai tik, cik i… See more
Sandra Ošiņa To Gatis Zunte:
Burvīgi!
Ilze Sperga To Gatis Zunte:
Starp citu, nejauši atklāju, ka ar smalki sarīvētu topinambūru sanāk ļoti labas un sulīgas kotletes pat no liesas, sausas meža gaļas.
Sandra Ošiņa To Ilze Sperga:
Interesanti.
Gatis Zunte To Ilze Sperga:
Ar topinambūru viss ir kārtībā līdz brīdim, kad tie rumpumpeļi jāsāk tīrīt. 😅 Ziedu tēja ļoti garšīga un caurspīdīga stikla tasītē vai krūzītē burvīgi izskatās.
Ilze Sperga To Gatis Zunte:
Es riskēju tās šausmas netīrīt, tikai izgraizīt, kur melns utt. Dzīva esmu, ta jau ļaunuma diža nav. 😀
Ilga Beča To Ilze Sperga:
Speciāli patinu atpakaļ un sameklēju komentāru, lai pateiktu paldies par ideju! Man nesanāk nekad īpaši sulīgas kotletes, un ledusskapī tieši bija maltā medījuma gaļa un topinambūri, ar kuriem nezināju, ko darīt. Rezultāts sanāca tiešām labs!