Ķirbju zupa
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
02/03/2018
Ķirbju zupu gatavo teju ikvienā mājā, un lielās ogas var būt labs stiprinājums gavēņa laikā. Manā bērnībā nebija tik daudz dažādu šķirņu, arī zupa bija viena vienīga – ar mannas putraimiem, pienu un cukuru. No tiem laikiem ne vienam vien ir aizspriedumi un pārliecība, ka ķirbju ēdieni negaršo. Šodien lielo ogu varam izvēlēties dzeltenāku vai oranžāku, sulīgāku vai samtaināku. Zupai man labāk tīk tie miltainie – cepamais ķirbis (Uchiki Kuri jeb tā saucamais Hokaido ķirbis), muskata ķirbis, riekstu vai sviesta ķirbis. Šiem visiem pašiem par sevi ir ļoti patīkama garša.
Zināms, ķirbis ir īstens hameleons, piemērosies saviem kaimiņiem uz nebēdu. Pats par sevi tas ir tik maigs, ka der gan desertiem, gan stingrākiem ēdieniem. Recepšu variācijas ir atkarīgas no dārzā vai ledusskapī pieejamā. Zupiņa var būt maigāka vai asāka, biezāka vai šķidrāka, ar vai bez piena produktu piedevām. Garšu var bagātināt ar dažādiem pipariem, selerijas sakni, papriku, rīvētu muskatriekstu vai timiāna lapiņām. Kam patīk, var zupai piebērt nedaudz koriandra sēkliņu, tikai nevajag pārspīlēt, citādi zupa būs rūgta. Var zupai pievienot nedaudz svaigas citronu sulas. Vai uzbērt šķīvī apgrauzdētas ķirbju sēklas, vai pievienot svaigā siera bumbu. Prasmīgi rīkojoties, ikvienas šķirnes ķirbji visai smalkos ēdienos var pārvērst piedevas.
Mūsu mājās gadu gaitā ir izstrādājies ģimenei optimālais dārzeņu sastāvs pikanti sāļai, karstai ķirbju zupai. Obligātās sastāvdaļas bez paša galvenā varoņa ir sīpols, ķiploks, burkāns, svaigs ingvers un čili pipari. Vēlams arī Dzintarsiers. Pārējo gan var pamainīt no reizes uz reizi. Piedevās ķirbju zupiņai mums vislabāk garšo karstas siermaizītes.
Liels paldies Zanei Eniņai par ķirbi, no kā šoreiz vārīta zupa! Tādas dāvanas silda ne tikai sirdi, bet arī vēderu. Saulainajām ogām piemīt vēl viena laba īpašība – lielākos eksemplārus nekad nevar pieveikt viena ģimene. Ir tāds teiciens – kausim ķirbi! Uz to vajag saņemties un izvēlēties īpašu dienu. Tad apzvanām radus, draugus, un dalāmies ar visiem. Tā ķirbis var būt par iemeslu vēl kādu reizi satikt mīļus cilvēkus, apvaicāties, kā iet. Šajā digitālajā laikmetā tas ir jauks ķirbja blakus efekts.
#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Vienkrāši pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
- Gabals ķirbja
- Liels burkāns
- 1 – 2 kartupeļi
- 1 liels sīpols
- 2 daiviņas ķiploka
- Kausētais siers “Dzintars”
- Gabaliņš svaigas ingvera saknes
- Šķipsniņa maltu čili piparu
- Šķipsniņa malta muskatzieda (pēc izvēles)
- 1 lauru lapa
- Saldais krējums vai trekns piens
- Sviests un/vai augu eļļa cepšanai
- Sāls
Pasniegšanai
- Baltmaizes grauzdiņi ar sieru
- Ķirbju sēklas vai sēkliņu maisījums pārkaisīšanai
Soļi
Solis 1
Nomizo saknes. Sīpolus un ķiplokus sagriež smalki, burkānu, ķirbi un kartupeļus sagriež lielos gabalos. Ingveru smalki sarīvē.
Solis 2
Katlā izkausē sviesta piku, pielej mazliet eļļas un ātri apcep sīpolus, pēc brīža pievieno burkānus un ķiplokus, maisot apcep vēl dažas minūtes, līdz visi dārzeņi kļuvuši zeltaini, bet nepārcepti.
Solis 3
Pielej nedaudz ūdens (vārīšanās laikā no dārzeņiem izdalīsies sula, tāpēc nav vajadzības pēc liela papildu šķidruma daudzuma), katlā met arī kartupeļu un ķirbja gabalus, lauru lapu un vāra, līdz visi dārzeņi ir mīksti. Palaikam pamaisa, lai visi gabali izvārās vienmērīgi.
Solis 4
Izņem lauru lapu. Visu sablendē viendabīgā masā. Nu nāk pats atbildīgākais – zupu novest līdz īstajai garšai un biezumam.
Solis 5
Pielej saldo krējumu un/vai pilnpienu (ja vēlas liesu zupiņu, var atšķaidīt ar ūdeni), pieliek krietnu karoti kausēta Dzintara siera, piemet sāli, šķipsnu maltu čili piparu (man šie patīk labāk nekā svaigā pāksts, jo var labāk dozēt sev tīkamo siltumiņu), rīvēto ingvera sakni, šķipsniņu malta muskatzieda (bez tā var iztikt vai aizvietot ar škipsniņu rīvēta muskatrieksta). Izmaisa, pagaršo un pieliek vēl šo un to, līdz panākta garšas pilnība.
Solis 6
Pasniedz ar ceptām siermaizītēm. Zupai var pārkaisīt ķirbju sēklas vai sēkliņu maisījumu.
Saistītās receptes
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Tomātu kabaču zupa
Tomātu kabaču zupa, kuru var uzvārīt no šīm divām sastāvdaļām un kāda atvilktnē aizmirsta buljona kubiņa. Recepti piedāvā mana feisbuka draudzene Zuzanna Peonija, sirsnīgs paldies par dalīšanos. Lūk, viņa raksta šādi: “Recepti atradu pirms dažiem gadiem FB arhīvā. Viss ir pavisam vienkārši!
Stragnams
Stragnams ir aukstā zupa kurzemnieku gaumē. Agrākos laikos to gatavoja no sālītas siļķes un visādiem pašaudzētiem dārza labumiem: dillēm, lociņiem, pētersīļiem, svaigiem un/vai sālītiem gurķiem (der arī marinēti) un no rūgušpiena, ko saimniece saraudzēja no pašu govs piena, klāt ēdot karstus, mundierī vārītus jaunos kartupelīšus.
Un kur palika Dzintara kausētais siers? Ar karoti klāt jāēd pēc patikas?
Ierakstīju, kad jāliek Dzintara sieru. Paldies par komentāru.