Kārtainā mīkla – sālsstandziņas
Sviesta cepumi
Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Šīs mīklas recepti mana mamma bija ieguvusi padomju laikā no darba kolēģes, pārrakstījusi uz plāna papīra (žēl, ka datora attēlā nevar sajust šo ar pirkstiem čaukstināmo trauslumu). Par spīti sviesta deficītam veikalos, mamma mājās pagatavoja šo mīklu, par prieku ģimenei un vēlāk arī radiem un draugiem. Toreiz veikalā nebija iespējams iegādāties jau gatavu, kvalitatīvu kārtaino mīklu, tāpēc šī recepte, kas prasa salīdzinoši daudz laika un pacietības, ieņēma stabilu vietu mūsu virtuvē. Rezultāts bija to vērts – kārtiņas bija tik trauslas, ka pašas kusa mutē. Ja tomēr neatrodas tik daudz laika, un izvēle iegriežas par labu veikala mīklai, lūdzu, lūdzu, pērciet to ar sviestu!
Mamma no šīs mīklas cepa gardas ābolkūkas un arī sālsstandziņas – sāļus, kraukšķīgus cepumus ar ķimenēm. Ja vien laiks to ļauj, arī es reizēm izbaudu šo rullēšanas procesu, katrā kārtiņā ieliekot nedaudz buramvārdu. Esmu laika gaitā izmēģinājusi arī dažas citas šīs mīklas variācijas, bet atzinusi, ka šādās proporcijās kārtainā mīkla izdodas visgaršīgāk. Pavisam noteikti tā ir labākā mīkla sālsstandziņām, jo kārtiņas skaisti izpūšas un ir ļoti trauslas.
Esam izmēģinājuši mīklā samazināt sviesta daudzumu līdz 300 g – arī iznāk garšīgi, bet cepumi nav tik trausli.
Sastāvdaļas
Mīklai
- 500 g auksta (no ledusskapja) sviesta
- 4 glāzes miltu (glāze 250ml)
- 1 ēdamkarote sāls
- ~ 1 glāze ļoti auksta ūdens
Sālsstandziņām
- Ola pārsmērēšanai
- Ķimenes
- Rupjais sāls
Soļi
Solis 1
Divas ēdamkarotes sviesta atliek malā, pārējo liek starp diviem pārtikas plēves gabaliem un izrullē kvadrāta formā apmēram 18×18 cm. Liek ledusskapī.
Solis 2
Miltus sajauc ar sāli, izber uz dēļa, bedrītē liek 2 ēdamkarotes sviesta, un, pakāpeniski pievienojot auksto ūdeni, iemīca mīklu. Mīklai jābūt tik mīkstai, lai to būtu viegli rullēt, bet lai tā nebūtu ķepīga. Mīca ~ 5 minūtes un saveļ kamolā.
Solis 3
Uz galda vai dēļa pakaisa miltus un mīklu izrullē ~ 25×40 cm taisnstūra formā. Vidū liek atdzesēto sviestu un mīklas malas pārloka tā, lai sviests būtu mīklā pilnīgi ietīts un rullējot nespiestos ārā. Mīklu ietin pārtikas plēvē un uz 20 minūtēm liek ledusskapī atdzesēties.
Solis 4
Atdzesēto mīklu liek uz ar miltiem apkaisītas virsmas. Malu, kurā ir pēdējais locījums, liek sev tuvāk, un mīklu izrullē virzienā prom no sevis garenā taisnstūrī. Saloka trīskārt, vaļējo malu ielokot uz iekšu. Mīklu pagriež par 90 ° un vēlreiz uzmanīgi izrullē, cenšoties neizspiest sviestu. Atkal trīskārt saloka, ietin plēvē un liek ledusskapī uz 20 minūtēm.
Solis 5
Tādā veidā atdzesē un izrullē vēl 2 reizes. Beigās vēl atdzesē ledusskapī 20 minūtes, bet mīklu var uzglabāt ilgāk.
Cepumi
Solis 6
Kad vēlas cept cepumus, mīklu izrullē, sagriež pirksta platuma garenās strēmelēs.
Solis 7
Ar otu pārklāj ar sakultu olu, pārkaisa ar ķimenēm un rupjo sāli.
Solis 8
Strēmeles ar pirkstiem savirpina spirālēs un liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru.
Solis 9
Cep 180 °C, līdz cepumi kļuvuši zeltaini un viegli.
Saistītās receptes
Sviesta cepumi
Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ķimeņu kartupeļu cepumi
Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.
Nu jaa vispar garsigi iznak man ta liekas.
Ir gan ļoti garšīgi, varam tikai piekrist!
Recepte lieliska, bet man nesanaca tik slaanainas plaksnes(tik smukas, kaa bildee)!
Iespejams, ka kaut ko dariju nepareizi.
Lai izveidotos skaisti slāņi, svarīgi mīklu kārtīgi atdzesēt. Ja iespējams, arī mīklas rulli jātur ledusskapī (ziemā var izlikt ārā). Un jārukllē pēc iespējas ātri, lai nesasilst, tad kārtas var salipt kopā.
Gribu pamēģinat, pētīju dažas receptes. Citās ir etiķis,citrona sula vai citronskābe,bet jūsu receptē no tā nav nekā. Vai bez tā var iztikt?
Tas nav tik svarīgi, var iztikt arī bez. Mēs esam cepuši dažādi, bet īpašu izmaiņu no tā nav. Aizmirsts tas nav, šī ir omas recepte un rezultāts mums ļoti garšo.