Jāņu zāļu maizītes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
20/06/2014
Šī ir siera maizīšu Jāņu versija. Spriedām, ka īsteni labi būtu maizīšu pildījumā iejaukt smalcinātas papardes un ozollapas. Tā kā nav īstas pārliecības par šo augu garšas īpašībām, palikām pie pētersīļiem un dillēm. Zaļumus var mainīt pēc garšas un patikšanas, pildījumā var iejaukt sīki sakapātu baziliku, raudeni, rozmarīnu vai vēl ko citu.
#Veģetārs ēdiens
Sastāvdaļas
Ieraugam
- 100 g miltu
- 25 g svaiga rauga
- 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens
Mīklai
- 450 g miltu
- 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
- 130 g cukura
- 2 olas
Maizītēm
- 1 olas dzeltenums pārziešanai
- 150-200 g Krievijas vai Holandes siera
- Zaļumu bunte -dilles un pētersīļi, pēc garšas var lietot baziliku, raudeni, timiānu vai citus
- 1-2 ķiploka daiviņas
- 1 ēdamkarote sauso garšaugu maisījuma (man bija Mocarellas sieram paredzētais maisījums)
- Rupjais sāls pārkaisīšanai
- 30-50 g sviesta
Soļi
Solis 1
Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Ieraugu siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.
Solis 2
Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, miltus, olu un kausētu sviestu.
Solis 3
Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti un liek raudzēt siltā vietā.
Solis 4
Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.
Solis 5
Sieru sarīvē, zaļumus un ķiplokus sīki sakapā. Sviestu bļodiņā izkausē, iejauc sieru, zaļumus un ķiplokus. Nedaudz siera un zaļumu atliek malā.
Solis 6
Mīklu sadala daļās. Uz miltiem nokaisītas virsmas izrullē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 °C temperatūru.
Solis 7
Uzziež siera-sviesta-zaļumu masu, aststājot vienu malu brīvu.
Solis 8
Brīvo mīklas joslu noziež ar olas dzeltenumu.
Solis 9
Mīklu sarullē rullītī, pabeidzot ar joslu, kura noziesta ar olas dzeltenumu.
Solis 10
Rullīti ar nazi sagriež 12-16 gabaliņos.
Solis 11
No gabaliņiem ar rokām apaļīgām kustībām izveido mazītes, liek uz plāts.
Solis 12
Maizītes pārkaisa ar rīvētu sieru un zaļumiem. Uzbirdina nedaudz sāls.
Solis 13
Liek cepeškrāsnī un cep 15-30 minūtes, līdz maizītes pacēlušās un brūnas.
Solis 14
Lai labi garšo!
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.