Groziņkūka ar biezpiena krēmu
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
17/11/2018
Par godu Latvijas 100. dzimšanas dienai publicējam receptes no visiem novadiem. Zemgalē godos bieži pasniedz groziņkūkas – tās ir ērti apēst, vienkārši turot rokās. Tām ir bezgalīgi daudz variantu – ar ievārījumu, svaigām vai saldētām un atlaidinātām ogām, svaigu vai žāvētu augļu gabaliņiem, šokolādes un cepumu masu pirmajā pildījuma kārtā. Rotāšanai var izmantot gan vārīto krēmu, gan uzputotu saldo krējumu, gan zefīra masu vai kādu kārdinošu variāciju no vārīta kondensētā piena. Rotājumu variāciju arī ir daudz bez gala – ar ogām, augļu gabaliņiem un želeju, riekstiem, škokolādes dekoriem, karameles stīdziņām – cik nu kuram fantāzijas, rocības un laika.
Ja pirms svētkiem ir daudz citu darbu vai mājās nav cepeškrāsns, var arī izlīdzēties ar gataviem, veikalos nopērkamiem labas kvalitātes smilšu mīklas groziņiem, kurus atliek tikai sapildīt.
Uz Latvijas 100. dzimšanas dienu iedvesmai piedāvājam groziņus, kas pildīti ar biezpiena masu un rotāti ar ogām. Ja jums saldētavā nav meža zemenīšu, droši lietojat 18. novembrī tik tradicionālās dzērvenes.
Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, izdevniecības veikalā vai e-veikalā.
Priecīgus svētkus!
#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
Smilšu mīklai
- 350 g kviešu miltu
- 135 g pūdercukura
- 200 g auksta sviesta
- 1 ola
- Šķipsna sāls
- Šķipsna dzeramās sodas vai cepamā pulvera
- Šķipsna vaniļas cukura
- Rīvēta citrona miziņa pēc vēlēšanās
- 20-24 metāla groziņu cepamās formas (var izmantot arī mafinu pannu)
Pildījumam
- 300 g laba biezpiena (vislabāk lauku, neder veikala paciņas, kuras sulojas)
- 100 g sviesta istabas temperatūrā vai 200 ml auksta saldā krējuma 35 %
- 100 g pūdercukura
- 1 paciņa putukrējuma cietinātāja
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 300 g ogu pildījumam un rotājumam
- Nedaudz cukura ogu pildījumam
- Pūdercukurs, pirparmētras lapiņas pēc izvēles rotāšanai
Soļi
Smilšu mīkla
Solis 1
Bļodā ber visas sausās sastāvdaļas – miltus, pūdercukuru, sāli, sodu vai cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi izmaisa.
Solis 2
Miltu maisījumam pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu, sākumā kapā ar nazi, tad ar pirkstiem saberž drumstalas, lai visa masa būtu līdzīga rupjām, slapjām smiltīm.
Solis 3
Pēdējo mīklai pievieno olu, to iemīca pēc iespējas ātri. Kad mīkla viendabīga un gatava, saveļ bumbā.
Solis 4
Mīklu sadala daļās, apmēram 45 g katru, saveļ bumbiņās. Katru iespiež formā un izlīdzina, izveidojot groziņa čaulu.
Solis 5
Cepuma apakšu sabaksta ar dakšiņu, lai tā cepot neuzceltos.
Solis 6
Cep 180 °C uzkarsētā krāsnī, līdz groziņi kļūst zeltaini brūni. Nedaudz atdzesē, formas uzmanīgi apmet riņķī uz dēļa. Ja kūkas pamatiņš tomēr ir pacēlies, to var nospiest uz leju, kamēr tas vēl nav atdzisis un sacietējis. Groziņus atstāj atdzist.
Kad groziņi izcepti
Solis 1
Daļu ogu sablendē ar cukuru pēc garšas.
Solis 2
Biezpienu sablendē, lai tas būtu smalkas konsistences, krēmveidīgs.
Solis 3
Sviestu vai krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Ja lieto krējumu, pievieno putukrējuma cietinātāju.
Solis 4
Sajauc biezpienu var sviesta vai krējuma masu, līdz tas ir viendabīgs.
Solis 5
Groziņu formās liek mazliet ogu masas.
Solis 6
Caur konditorejas turzu rotā kūkas ar biezpiena krēmu. Ja turzas nav pa ķērienam, var krēmu salikt ar karoti.
Solis 7
Rotā ar ogām un piparmētras lapiņām. Beigās var pārkaisīt ar pūdercukuru.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.