Gaiļbiksīšu saldējums
Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes (lūgums nejaukt ar augsto gaiļpiesi, kas ir indīgs augs!, par laimi, Latvijā tas ir reti sastopams). Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus. Man patīk tās lasīt pašā Daugavas krastā. Šie dzeltenie, smaržīgie ziediņi gadu gadiem ir manā mājas aptieciņā, un ir noderīgi, kad kādu no ģimenes ķēris vīruss vai saaukstēšanās. Tad vāru tādas jauktās tējas. Sastāvs ir mainīgs, atkarībā no tā, kas mājās atrodams: kumelītes, kliņģerītes, mārsils jeb timiāns, pelašķi, piparmētras, ceļtekas un gaiļbiksītes. Starp citu, gaiļbiksītes gluži labi ieaugas arī dārzā. Šeit redzamās mums agrāk auga piemājas dārzā Rīgā. Paldies Vijai Sondorei, kura man reiz dzimšanas dienā uzdāvināja smukus stādus ar visām pļavas velēnām. Gaiļbiksīšu jaunās lapiņas var arī pievienot salātiem vai zupām.
Man ļoti patīk svaigi plūktu gaiļbiksīšu smarža, un es prātoju, kā to izmantot virtuvē. Skatoties tautā iemīļotu raidījumu “Īstās latvju saimnieces”, titros ievēroju, ka tas ir franšīzes raidījums. Īstajām latvju saimniecēm patiesībā “kājas aug” no Šveices. Internetā uzmeklēju šveiciešu raidījumus “Landfrauen Küche”, ko bija interesanti skatīties, pat neko nesaprotot no teiktā. Šveiciešu vācu valoda stipri atšķiras no Vācijas vācu valodas, tāpēc neko daudz nepalīdz, ja ģimenē kāds zina vācu valodu. Internetā esot pieejamas arī sērijas ar Vācijas vācu valodas titriem, ja kāds vācu valodas zinātājs ir apņēmības pilns meklēt.
Ja ēst gatavošana ir tava ikdiena un kaislība, arī vizuālais var pastāstīt daudz, un krāšņās Alpu kalnu ainavas, govis ar zvaniem, lauku sētas un lauku virtuves ir vienkārši burvīgas, nemaz nerunājot par šarmanajām saimniecēm. Raidījumi arī nedaudz atšķiras formātā. Pēc raidījumiem receptes publicē internetā, un tās var iztulkot un likt lietā.
Šim saldējumam ar gaiļbiksītēm iedvesmoja raidījumā redzētā biezpiena un kanēļa saldējuma recepte. Pateicoties biezpienam sastāvā, saldējums sasalstot nenoslāņojas, pat ja nav saldējuma mašīnas. Līdzīgu saldējumu var pagatavot, izmantojot ceriņziedus, liepzpiedus, vīgriezes vai rozes. Vai kādus citus smaržīgus augus, piemēram, upeņu lapas. Lai iedvesma!
Sastāvdaļas
- 250 ml saldā krējuma
- 2 saujas gaiļbiksīšu ziedkopu
- 180 g cukura
- 250 ml piena
- 400 g biezpiena
- 1 laims
- Šķipsniņa vaniļas cukura
Soļi
Solis 1
Gaiļbiksīšu ziedkopas izber uz tīra dvielīša, lai izlien kukainīši, ja tādi tur mājo.
Solis 2
Katliņā uzkarsē krējumu, bet neuzvāra. Iemaisa gaiļbiksīšu ziedus, uzliek vāciņu un atdzesē. Liek ledusskapī ievilkties līdz nākamajai dienai.
Solis 3
Biezpienu sablendē ar cukuru un pienu.
Solis 4
Laimu noberž ar suku zem karsta ūdens strūklas, nosusina, norīvē miziņu un izspiež sulu.
Solis 5
Saldo krējumu nokāš no gaiļbiksītēm un saputo. Sajauc kopā ar biezpiena masu, pēc garšas pievieno vaniļas cukuru, laima mizu un sulu.
Solis 6
Saldējumu liek saldētavā speciālajā saldējuma mašīnā vai iepriekš atdzesētā traukā ar vāku. Šādā gadījumā masu ik pēc 45 minūtēm apmaisa. Visgaršīgākais saldējums būs pēc 4–5 stundām, kad tas vēl ir mazliet mīksts. Ja pasniedz nākamajā dienā, izņem no saldētavas pusstundu pirms ēšanas, lai saldējums nedaudz atkūst.
Saistītās receptes
Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Apelsīnu krēma deserts ar bezē
Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.