Dzērveņu debesmanna
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Viens no saldajiem ēdieniem, ko tieši tāpat kā mūsu bērni ēduši mūsu vecmammas un opīši savā bērnībā. Pārbaudīta vērtība – kā saldais ēdiens pēc pusdienām vai launags, vai arī vieglas vakariņas.
Var vārīt no jebkurām dārza ogām – zemenēm, avenēm, upenēm, jāņogām vai arī āboliem. Esmu novērojusi, ka debesmannai no jebkurām ogām der pievienot vienu nomizotu ābolu. Iespējams, ābolā esošā pektīna dēļ debesmanna labāk saglabā putas arī pēc atdzišanas. Var saldo uzputot divreiz – pirmo reizi vēl siltu, otro – pēc atdzišanas. Uzglabā slēgtā traukā.
Sastāvdaļas
- Glāze dzērveņu (var arī saldētas)
- Divas glāzes ūdens
- Pusglāze vai nedaudz vairāk mannas putraimu
- Cukurs pēc garšas
- 1/2 -1 l piena
Soļi
Solis 1
Dzērvenes pārlej ar vārošu ūdeni, sablendē vai saspiež.
Solis 2
Uzvāra un nokāš, tad vēlreiz uzvāra tīrā ūdenī un nokāš, lai viss labums tiktu laukā.
Solis 3
Izspiesto sulu uzvāra, maisot ber klāt mannas putraimus (es parasti beru tik ilgi, līdz putraimi vairs uzreiz negrimst, bet sāk krāties pa virsu – tad būs labs biezums putošanai).
Solis 4
Visbeidzot pievieno cukuru un uzbriedina putraimus kādas desmit minūtes, pastāvīgi maisot.
Solis 5
Atdzesē (apmaisot, lai virspuse neapkalst), vēl siltu puto, līdz krāsa kļūst gaiši rozā un masa palielinājusies apjomā.
Solis 6
Liek šķīvjos, lej klāt pienu un ēd nost!
Saistītās receptes
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Jeb citron sūl.
Ļoti garšīgi un vienkāši.
Kā viss ģeniālais. Atliek tikai piekrist.