Cukīni zupa ar muskatziedu
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
04/11/2018
Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds. Līdz šim bijām lietojuši tikai smalki rīvētu muskatriekstu, kas ir ņiprs, ar to nedrīkst pārspīlēt. Mums nebija ne jausmas, kā garšo ēdiens, kam pievienots tā zieds.
Ciemojoties veikaliņā manasgarsas.lv, varen nopriecājāmies, ka šādus ziedus varam nopirkt. Tie ir ļoti skaisti! Un smarža ir eksotiska – protams, nedaudz atgādina muskatriekstu, tomēr daudz maigāka un vienlaicīgi intensīva. Mazliet atgādina augļainu, ļoti gatavu plūmju smaržu. Izmēģinot ziedu lietot dažādos veidos, secinājām, ka labāk to pievienot pašā vārīšanas sākumā, lai kārtīgi ievelkas. Ja to pieliek pašās gatavošanas beigās, īstais aromāts parādās ēdiena pārpalikumā. Ar tā piedevu pašu parastāko dārzeņu zupu var pārvērst smalkā “špeizē”, kā teiktu mūsu radi no vācu puses.
Zupai var pēc vēlēšanās pievienot arī citus dārzeņus, kas nu kuram garšo, kas dārzā izaudzis vai ledusskapī atradies. Mums šoreiz katlā iekrita vēl smuks brokoļa gabals. Protams, var zupu vārīt uz gaļas buljona bāzes, bet arī šādi nav ne vainas. Gatavajai zupiņai var pārkaisīt sēkliņas (mums šoreiz bija sezams) un klāt piekost ceptus siera grauzdiņus.
Paldies kaimiņienei Laurai par cukīni!
#Veģetārs ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens
Šī recepte veltīta Mildai Ošiņai
Sastāvdaļas
- 2 mazi cukīni vai gabals no lielāka
- 2 kartupeļi
- 1 sīpols
- 2 daiviņas ķiploka
- 100 ml salda krējuma vai krūze lauku piena
- 100 g kausētā siera Dzintars (bez tā var iztikt vai aizvietot ar sauju rīvēta cietā siera)
- 1 lauru lapa un/vai timiāna zariņi pēc izvēles
- 1 kaltēts muskatzieds (var aizvietot ar šķipsniņu malta muzkatzieda vai rīvēta muskatrieksta)
- Sāls
- Malti melnie pipari
- Šķipsna maltu čili piparu vai gabals svaigas pāksts
- Sviests cepšanai
- Kāda šķēle citrona
Pasniegšanai
- Sēkliņas (sezama, saulespuķu, ķirbju, dažādu sēklu maisījumu – kādas labāk garšo)
- Maize
- Siers
Soļi
Solis 1
Ja lieto cukīni, kam cieta miza, nomizo to un izņem sēklas. Jaunie cukini ir lietojami ar visām mizām un sēklām.
Solis 2
Sīpolus un ķiplokus nomizo. Sīpolu sagriež gredzenos, ķiploka daiviņas sasmalcina. Kartupeļus nomizo un sagriež gabalos.
Solis 3
Katliņā izkausē sviestu, maigi apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie jauki smaržo un kļūst zeltaini.
Solis 4
Pievieno kartupeļus, cukīni, lauru lapu un timiāna zariņus, piparus pēc patikšanas, muskatziedu (ja lieto rīvētu muskatriekstu, to pievieno beigās), pielej ar ūdeni un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Lauru lapu, muskatziedu un timiāna zariņus izņem.
Solis 5
Pievieno kausēto sieru, saldo krējumu vai pienu un sablendē. Ja zupa par biezu, atšķaida pēc vajadzības. Piemet šķipsniņu sāls, uzvāra un pagaršo.
Solis 6
Gatavai zupai var pieliet nedaudz svaigi izspiestas citronu sulas.
Solis 7
Lej šķīvjos un pārkaisa ar sēkliņām.
Solis 8
Pasniedz ar rupjo maizi vai ceptiem baltmaizes un siera grauzdiņiem.
Saistītās receptes
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Tomātu kabaču zupa
Tomātu kabaču zupa, kuru var uzvārīt no šīm divām sastāvdaļām un kāda atvilktnē aizmirsta buljona kubiņa. Recepti piedāvā mana feisbuka draudzene Zuzanna Peonija, sirsnīgs paldies par dalīšanos. Lūk, viņa raksta šādi: “Recepti atradu pirms dažiem gadiem FB arhīvā. Viss ir pavisam vienkārši!
Stragnams
Stragnams ir aukstā zupa kurzemnieku gaumē. Agrākos laikos to gatavoja no sālītas siļķes un visādiem pašaudzētiem dārza labumiem: dillēm, lociņiem, pētersīļiem, svaigiem un/vai sālītiem gurķiem (der arī marinēti) un no rūgušpiena, ko saimniece saraudzēja no pašu govs piena, klāt ēdot karstus, mundierī vārītus jaunos kartupelīšus.