Cūkgaļas filejas šķēles dižbrūkleņu mērcē
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
20. oktobrī bijām uzaicināti Amerikas vēstniecības rīkotā izbraukumā uz dižbrūkleņu audzētavu Gundegas. Pasākums bija organizēts par godu Amerikas svētkiem Pateicības dienai. Amerikā tradicionāli šajos svētkos bez tītara cepeša galdā ceļ arī ēdienus no ogām, kuras Latvijā dēvē par lielogu dzērvenēm, bet patiesībā tās vairāk ir radinieces brūklenēm. Pateicības dienu svin, pieminot to, kā indiāņi Amerikā reiz izglābuši pirmos ieceļotājus no Eiropas. Viņi izlīdzējuši ar vietējiem pārtikas produktiem, tai skaitā dižbrūklenēm, tītaru un kukurūzu, tā paglābjot eiropiešus no bada nāves. Izrādās, Latvija dižbrūkleņu audzēšanas apjomos ieņem piekto vietu pasaulē (ASV ir pirmajā vietā). Mums kā mazai valstij tas ir liels gods un lepnums.
Dzērveņu lasītājas "Gundegās". ASV vēstniecības Latvijā pārstāve un trīs blogeres. No kreisās: Sandra Ošiņa, Linda Tellgrēna, Sharon Hudson-Dean un Krista Baumane.
Pie pusdienu galda Raganu ķēķī no vēstniecības dāvanā saņēmām dažas nodrukātas receptes, kurās izmantotas dižbrūklenes. Uz karstām pēdām šonedēļ izmēģinājām vienu no tām. Pati recepte ņemta no šīs saites.
Manas attiecības ar šīm milzu ogām līdz šim bija diezgan rezervētas. Iespējams, tāpēc, ka tās tiek tirgotas kā lielogu dzērvenes, bet nosaukuma dēļ bija izveidojies cits priekšstats par sagaidāmo garšu un konsistenci. Pārliecinājāmies, ka ar katru produktu kārtīgi jāiepazīstas, lai pieņemtu lēmumu, vai tas der mūsu virtuvē. Amerikā dizbrūklenes lieto gan ar gaļas ēdieniem, gan cep maizē un kūkās. Indiāņi kopš seniem laikiem ogas lieto kopā ar medu, tā padarot tās vēl labvēlīgākas veselībai.
Šeit publicētajā gaļas ēdienā dižbrūklenes garšoja tiešām lieliski. Savā ziņā līdzīgi kā mērcēs, kam pievieno vīnu, skābenā ogu sula gaļu padarīja ļoti mīkstu un sulīgu. Garšas buķete veidojās izteiksmīga, timiāns izcili draudzējās ar brūklenēm, sīpoliem un medu.
Liels paldies ASV vēstniecībai Rīgā un personiski Sharon Hudson-Dean kundzei par brīnišķīgu nedēļas iesākumu. Paldies profesoram Andrim Ansim Špatam par ekskursiju, degustācijām un gardajām dāvanām. Paldies Paulai Veidenbaumai un viņas vectēvam Leonam Kūlītim, no kura saimniecības pie mums atceļoja dāvana – skaistu dižbrūkleņu maisiņš, no kurām pagatavojām mērci.
Sveicieni Pateicības dienā latviešiem, kuri seko mūsu portālam no Amerikas. Mājas lapas statistika rāda, ka jūsu ir daudz!
Sastāvdaļas
- ¼ tējkarotes timiāna lapiņu, svaigu vai kaltētu
- ¼ tējkarotes sāls
- ¼ tējkarotes maltu melno piparu
- 4 cūkgaļas karbonādes šķēles pirksta biezumā
- 2/3 krūzes patīkamā skābumā atšķaidītas dižbrūkleņu sulas
- 2–3 ēdamkarotes maiga medus
- Eļļa cepšanai
- 1 sīpols
- 1 krūze dižbrūkleņu, svaigu vai saldētu (saldētās pirms lietošanas atkausē)
- Piedevas pēc izvēles
Soļi
Solis 1
Timiāna lapiņas, sāli un piparus bļodiņā samaisa. Gaļas šķēlītes no abām pusēm ieberž ar šo maisījumu.
Solis 2
Dižbrūkleņu sulu uzsilda, izkausē tajā 2,5 ēdamkarotes medus.
Solis 3
Dižbrūklenes sagriež divās, trīs šķēlēs. Sīpolu nomizo un smalki sagriež.
Solis 4
Pannā uzkarsē eļļu, apcep gaļas šķēles no abām pusēm brūnas un pabīda pannas malā. Blakus apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi un mazliet apbrūnē.
Solis 5
Gaļai pannā pārlej pusi sulas un pievieno sakapātās ogas. Maisot visu pavāra vēl minūtes piecas līdz desmit. Gaļas šķēles liek siltā traukā, pārsedz ar foliju un atstāj siltumā līdz pasniegšanai.
Solis 6
Mērcei pielej atlikušo sulu, plīts riņķim uzregulē lielāku temperatūru un vāra, līdz mērce sabiezē vēlamajā konsistencē. Pagaršo un pēc vajadzības pievieno vēl sāli, piparus vai nedaudz medus. Karsto mērci pārlej gaļas šķēlēm. Ēd ar piedevām pēc izvēles.
Saistītās receptes
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.
Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.