Kūciņas Mazās
Cielaviņas māsīcas
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
21/01/2012
Manā bērnībā, kas aizsākās padomju stagnācijas gados, kā visiem zināms, valdīja pārtikas deficīts. Atceros, kāda laime un pacilātība mājās valdīja, ja kādam no ģimenes bija palaimējies būt vietā, kur “izmestas” tortes ar nosaukumu Družba, latviski “Draudzība”. Jāpiebilst, ka tieši tāds pats nosaukums bija arī mājsaimniecībās plaši lietotam motorzāģim. Gan torte, gan motorzāģis toreiz tika uzskatīti par labiem „brendiem”, kaut mani bērni internetā vēl mūsdienās atrod jociņus par tēmu “kas tā par interesantu draudzību, kuras vārdā nosaukts zāģis?”.
Kādā aukstā ziemas dienā mēs ar meitu izmēģinājām pēc internetā atrastas, pašu piepucētas receptes izcept mājās lazdu riekstu bezē un šokolādes kūciņas. Izdevās ļoti, ļoti garšīgi! Un daudz!
Bezē torti nav iespējams sagriezt glītos gabaliņos, veidojas neticams haoss un drupaču kaudzes, tāpēc bieži ģimenes lokā šī torte tiek ēsta ar karotēm, nebēdājot par smalko stilu (vai tā pilnīgu neesamību). Šī iemesla dēļ mēs nolēmām cept mazās kūciņas, kas ir vienkārši apēdamas, turot rokās.
#veģetārs ēdiens #latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
Bezē cepumiem
- 300 g cukura
- 4 olu baltumi
- 50 g kartupeļu cietes
- 180 g lazdu riekstu
- šķipsniņa sāls
- cepamais papīrs
- divas cepamās plātis
Krēmam
- 4 olu dzeltenumi
- 3 ēdamkarotes cukura
- 40 g ūdens
- 200 g mīksta sviesta
- 3 ēdamkarotes kakao pulvera
- 50 g kondensētā piena ar cukuru
- 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – konjaka, brendija vai balzama pēc izvēles
Rotāšanai
- 100 – 200 g šokolādes, kakao saturs vismaz 40 %
- 24 lazdu rieksti
Soļi
Solis 1
Uz griežamā dēlīša ar nazi sasmalcina riekstus. (Kad jāsteidzas, esmu smalcinājusi riekstus ar virtuves kombainu, bet tas jādara uzmanīgi, pulsējošā režīmā, lai rieksti smalcinātos gabaliņos un nepārvērstos eļļainā masā).
Solis 2
Ieslēdz cepeškrāsni uz 100 °C režīmā ar ventilatoru. Gāzes plītī bezē cep ar nedaudz pavērtām cepeškrāsns durtiņām.
Solis 3
Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (baltumā nedrīkst būt ne lāses dzeltenuma, dzeltenumus atliek malā). Olu baltumus tīrā un sausā lielākā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu cieti un sakapātos riekstus.
Solis 4
Uz cepamās plāts ar ēdamkaroti liek bezē pikas, cepumu formu veidojot pēc iespējas apaļīgu un līdzenu. Uz vienas plāts liek apmēram 12 cepumus, atstājot atstarpes, kur kūciņām izplesties.
Solis 5
Cepumus liek cepties 1 līdz 2 stundas. Bezē cepumam jābūt vieglam un sausam. Atdzesē.
Solis 6
Taisa krēmu. Ūdeni ar cukuru uzvāra.
Solis 7
Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu, līdz tie kļūst gaiši un biezi. Turpina putot, pievienojot sviestu, kakao pulveri, pašās beigās kondensēto pienu ar cukuru un alkoholu. Krēmu ledusskapī nedaudz atdzesē līdz kūciņu rotāšanai.
Solis 8
Kad bezē cepumi atdzisuši, ūdens peldē izkausē šokolādi un ar karoti pārlej cepumu virsiņas ar šokolādi. Atdzesē.
Solis 9
Krēmu liek rotājamā turziņā ar robaino uzgali un katram cepumam uzspiež krēma cepurīti, kam uzliek lazdu riekstu.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.