Cepti vistas stilbiņi
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Sen aiz kalniem laiki, kad pie pusdienām saklāta galda pieauga spriedze, kuram no laimīgajiem tiks abi ceptas vistas stilbiņi, un to nevarēja būt vairāk par diviem. Kopš vistu fabrikas lepojas ar labi audzinātiem broileriem, par kuru audzēšanu detaļās laikam labāk neko nezināt, stilbiņu pietiek visiem.
Esam baudījuši visādus pagatavošanas veidus, bet mūsu iecienītākais ir un paliek pavisam vienkāršs – stilbiņi, ķiploki, sāls un pipari. Piedevām ir divi varianti – krāsnī cepti dārzeņi vai krāsainie rīsi. Šoreiz pievienojam rīsus.
Sastāvdaļas
- 12 vistu stilbiņi
- 2 lieli burkāni
- 4 – 5 ķiploka daiviņas
- nedaudz eļļas
- sāls, malti melnie pipari
Piedevām
- 1 krūze gargraudu rīsu
- 2 krūzes ūdens
- 1 krūze svaigu vai saldētu zaļo zirnīšu
- sāls
Pasniegšanai
- laba tomātu mērce
Soļi
Solis 1
Cepeškrāsni ieslēdz uz 200 °C, režīmā ar ventilatoru.
Solis 2
Stilbiņus nomazgā, nosusina, liek bļodā.
Solis 3
Burkānus nomizo, sagriež garenās šķēlēs, liek pie gaļas.
Solis 4
Nomizo un sasmalcina ķiplokus, pievieno stilbiņiem un burkāniem.
Solis 5
Stilbiņus un burkānus pārkaisa ar sāli, pievieno nedaudz eļļas un kārtīgi izmaisa, lai gaļa un burkānu gabali būtu vienmērīgi pārklāti ar eļļas, ķiploku un sāls maisījumu.
Solis 6
Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru, kārto pamīšus stilbiņus un burkānus, gaļai pārkaisa maltus melnos piparus. Liek krāsnī cepties.
Solis 7
Uzvāra katliņā 2 krūzes ūdens, pievieno šķipsnu sāls, pieber 1 krūzi rīsus, uzliek vāku un samazina plīts siltumu uz minimālo (es uz elektriskās plīts lieku režīmu 1). Uzbriedina rīsus instrukcijā paredzēto laiku.
Solis 8
Stilbiņus un burkānu gabalus, kad tie no vienas puses apcepušies brūni, apgriež uz otru pusi.
Solis 9
Kad gaļa brūna arī no otras puses, pārbauda gatavību – gaļai viegli jānāk nost no kaula un iedurot nedrīkst būt sārta sula. Stilbiņus liek bļodā, burkānus uz dēlīša sagriež mazos gabaliņos.
Solis 10
Kad rīsi gatavi, pievieno no cepešpannas vistas taukus, burkānu gabaliņus, zaļos zirnīšus, apmaisa un karsē vēl piecas minūtes. Pasniedz kopā ar stilbiņiem un labu tomātu mērci.
Saistītās receptes
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.
Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.
Es gatavojot vistu stilbus cepšanai, jau iepriekš minētajai marinādei pievienotu vēl pāris karotes sinepes,tas piedos īpašu garšu.
Paldies, es noteikti kādu reizi pamēģināšu pievienot marinādei arī sinepes!
Ļoti gardi sanāca! Beigās saliku tos stilbiņus virsū jau gatavajiem rīsiem, katliņā, pārkaisīju ar sieru un iekšā cepeškrāsnī uz pāris minūtītēm.
Siers jau visu padara vēl sulīgāku! Prieks, ka garšoja. Ošiņu ģimenē šis ēdiens ir klasika, kas nekad neapnīk.
Lieliska recepte! Paldies!
Taa bus ari musu gimenee biezi pielietota.
Paldies, Inga, par labiem vārdiem, prieks, ka noderēja! Lai izdodas lutināt ģimeni arī turpmāk.
Man bieži sanāk pārcept vistu – tad tā ir sausa un pārāk mīksta. Vai varat pateikt aptuvenu gatavošanas laiku?
Sveika, Kika! Vistas cepšana ir diezgan atšķirīga dažādu veidu plītīs. Ja cepeškrāsns ir tāda, kas “kaltē” ēdienu, var arī izmantot cepamos maisiņus. Vistas gabaliņi būs sulīgāki, ja tos ceps vidējā karstumā (apm. 180 grādos) kādu pusstundu. Beigās, ja vēlas, pēdējās 10 minūtes var uzgriezt uz lielāku karstumu (apm. 220 grādus), lai dabūtu smuku brūnumu. Ja vistu cep veselu, laiks jārēķina 1 stunda uz 1 kg svara.