Burkānkūka ar pavasara ziediem

Dvēseļu kūkas

Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

12/05/2017

Burkānkūka ar putukrējumu un atraitnītēm ir veltīta visiem pavasara gaidītājiem, kuriem maija vidū joprojām ir jātur pa ķērienam ziemas mēteļi un dūnu jakas. Un vēl tā veltīta visiem čaklajiem cilvēkiem no saimniecības Bites. Viņu atraitnītes mūsu dārzā esam stādījuši gadiem, nu jau daudzās dobēs tās sasējušās uz palikšanu un pavasarī mostas un zied, nebaidoties salnu un cīruļputeņu. Šogad tas ir īpaši aktuāli.

Burkānu biskvīta vietā varētu būt jebkurš cits tortes pamatnes veids, bet izvēlējos šo salikumu krāsu kontrastu dēļ. Biskvīts ir brūni oranžs, tas labi izceļ zilganos ziedus. Joprojām spēcinoši ir pērnā rudens burkāni, garšvielas mazliet atsauc atmiņā Ziemassvētkus, vieglais krēms ar ziediem (jā, atraitnītes ir garšīgas!) piestāv dažam labam Arktiskā pavasara rītam, kad uzziedējušās dobes pārklājis sniegs. Nosalušajam cilvēkam taču vajag kādu mierinājumu, gaidot uz jaunajiem rabarberiem. Šī kūka ir sulīga un sātīga, pietiek ar nelielu gabaliņu.

Paldies Agitai, Vijai un Tomasam par izlolotajiem stādiem! Lai aug, zied un smaržo! Priekā!

#Veģetārs ēdiens #Tradicionāla recepte #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Recepte ar ēdamajiem ziediņiem

Sastāvdaļas

Biskvītam

  • 250 g mīksta sviesta
  • 250 g brūnā cukura
  • 5 olas
  • 1 apelsīns
  • 170 g kviešu miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 1 tējkarote dzeramās sodas
  • 100 g sakapātu riekstu pēc izvēles (valrieksti, lazdu rieksti, mandeles vai Indijas rieksti, bet bez tiem var arī iztikt)
  • 2 tējkarotes malta kanēļa
  • 1 tējkarote maltu krustnagliņu
  • Šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
  • Šķipsniņa vanilīna cukura
  • Šķipsniņa sāls
  • 3 vidēji lieli notīrīti un sarīvēti burkāni
  • Apaļā kūku forma ar noņemamu malu ar diametru 24 cm

    Dekorēšanai

    • 200 ml 25 % saldā krējuma
    • 100 g krēmsiera
    • 1 ēdamkarote vanilīna cukura
    • Ēdamie ziedi (piemēram, atraitnītes, vijolītes, ķiršu vai plūmju ziedi)
      un/vai
    • ogas
      un/vai
    • kapāti rieksti

    Soļi

    Solis 1

    Kūku formu ieziež ar sviestu un izkaisa miltiem. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 °C temperatūru.

    Solis 2

    Olu baltumus atdala no dzeltenumiem tā, lai tie nesaplīstu un nesajauktos.

    Solis 3

    Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.

    Solis 4

    Saputo sviestu ar cukuru gaišās putās, pa vienam ieputo olu dzeltenumus, beigās iejauc rīvēto apelsīna miziņu un sulu.

    Solis 5

    Miltus iesijā bļodā un sajauc ar kapātajiem riekstiem (bez tiem var arī iztikt), sodu, cepamo pulveri un visām garšvielām, izņemot sāli.

    Solis 6

    Sviesta maisījumu iecilā miltu masā, pievieno rīvētos burkānus.

    Solis 7

    Olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās un iecilā mīklā, līdz tā izmaisīta viendabīga.

    Solis 8

    Mīklu lej sagatavotajā formā, nolīdzina un cep uzkarsētajā krāsnī apmēram 50 minūtes. Gatavību pārbauda, ar koka skaliņu iedurot biskvītā. Kociņam jābūt tīram un sausam. Ja vajag, pacep vēl nedaudz.

    Solis 9

    Kad torte gatava, atstāj mazliet padzist, noņem formas malu un biskvītu atdzesē pilnībā.

    Solis 10

    Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru. Krēmsieru puto atsevišķi. Kad tas kļuvis vijīgs, pamazām iejauc sakulto krējumu.

    Solis 11

    Torti noklāj ar krēmu un rotā ar ziediņiem un/vai ogām. Vai kapātiem riekstiem. Kā nu kuram labāk garšo.

    Krēma vietā torti var pārklāt ar glazūru, ko iejauc no pūdercukura un apelsīnu, citronu vai laimu sulas un norīvētas miziņas. Var tikai pārkaisīt ar pūdercukuru. Vai apēst tāpat, bez rotāšanas. Garantēti garšīgi ir visi varianti.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Dvēseļu kūkas

    Dvēseļu kūkas

    Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.

    Zemeņu tartes jeb groziņi

    Zemeņu tartes jeb groziņi

    Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...

    Violas Bīriņas rabarberu maize

    Violas Bīriņas rabarberu maize

    Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

    Mūsu sadarbības partneri