Burkānkūka ar pavasara ziediem
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
12/05/2017
Burkānkūka ar putukrējumu un atraitnītēm ir veltīta visiem pavasara gaidītājiem, kuriem maija vidū joprojām ir jātur pa ķērienam ziemas mēteļi un dūnu jakas. Un vēl tā veltīta visiem čaklajiem cilvēkiem no saimniecības Bites. Viņu atraitnītes mūsu dārzā esam stādījuši gadiem, nu jau daudzās dobēs tās sasējušās uz palikšanu un pavasarī mostas un zied, nebaidoties salnu un cīruļputeņu. Šogad tas ir īpaši aktuāli.
Burkānu biskvīta vietā varētu būt jebkurš cits tortes pamatnes veids, bet izvēlējos šo salikumu krāsu kontrastu dēļ. Biskvīts ir brūni oranžs, tas labi izceļ zilganos ziedus. Joprojām spēcinoši ir pērnā rudens burkāni, garšvielas mazliet atsauc atmiņā Ziemassvētkus, vieglais krēms ar ziediem (jā, atraitnītes ir garšīgas!) piestāv dažam labam Arktiskā pavasara rītam, kad uzziedējušās dobes pārklājis sniegs. Nosalušajam cilvēkam taču vajag kādu mierinājumu, gaidot uz jaunajiem rabarberiem. Šī kūka ir sulīga un sātīga, pietiek ar nelielu gabaliņu.
Paldies Agitai, Vijai un Tomasam par izlolotajiem stādiem! Lai aug, zied un smaržo! Priekā!
#Veģetārs ēdiens #Tradicionāla recepte #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Recepte ar ēdamajiem ziediņiem
Sastāvdaļas
Biskvītam
- 250 g mīksta sviesta
- 250 g brūnā cukura
- 5 olas
- 1 apelsīns
- 170 g kviešu miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 1 tējkarote dzeramās sodas
- 100 g sakapātu riekstu pēc izvēles (valrieksti, lazdu rieksti, mandeles vai Indijas rieksti, bet bez tiem var arī iztikt)
- 2 tējkarotes malta kanēļa
- 1 tējkarote maltu krustnagliņu
- Šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
- Šķipsniņa vanilīna cukura
- Šķipsniņa sāls
- 3 vidēji lieli notīrīti un sarīvēti burkāni
- Apaļā kūku forma ar noņemamu malu ar diametru 24 cm
Dekorēšanai
- 200 ml 25 % saldā krējuma
- 100 g krēmsiera
- 1 ēdamkarote vanilīna cukura
- Ēdamie ziedi (piemēram, atraitnītes, vijolītes, ķiršu vai plūmju ziedi)
un/vai - ogas
un/vai - kapāti rieksti
Soļi
Solis 1
Kūku formu ieziež ar sviestu un izkaisa miltiem. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 °C temperatūru.
Solis 2
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem tā, lai tie nesaplīstu un nesajauktos.
Solis 3
Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.
Solis 4
Saputo sviestu ar cukuru gaišās putās, pa vienam ieputo olu dzeltenumus, beigās iejauc rīvēto apelsīna miziņu un sulu.
Solis 5
Miltus iesijā bļodā un sajauc ar kapātajiem riekstiem (bez tiem var arī iztikt), sodu, cepamo pulveri un visām garšvielām, izņemot sāli.
Solis 6
Sviesta maisījumu iecilā miltu masā, pievieno rīvētos burkānus.
Solis 7
Olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās un iecilā mīklā, līdz tā izmaisīta viendabīga.
Solis 8
Mīklu lej sagatavotajā formā, nolīdzina un cep uzkarsētajā krāsnī apmēram 50 minūtes. Gatavību pārbauda, ar koka skaliņu iedurot biskvītā. Kociņam jābūt tīram un sausam. Ja vajag, pacep vēl nedaudz.
Solis 9
Kad torte gatava, atstāj mazliet padzist, noņem formas malu un biskvītu atdzesē pilnībā.
Solis 10
Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru. Krēmsieru puto atsevišķi. Kad tas kļuvis vijīgs, pamazām iejauc sakulto krējumu.
Solis 11
Torti noklāj ar krēmu un rotā ar ziediņiem un/vai ogām. Vai kapātiem riekstiem. Kā nu kuram labāk garšo.
Krēma vietā torti var pārklāt ar glazūru, ko iejauc no pūdercukura un apelsīnu, citronu vai laimu sulas un norīvētas miziņas. Var tikai pārkaisīt ar pūdercukuru. Vai apēst tāpat, bez rotāšanas. Garantēti garšīgi ir visi varianti.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Fantastiska recepte un ideja rotāt ar ziediem! Cik lielu formu izmantojāt? Vai 24 cm diametrā?
Paldies par komplimentiem, šis rotāšanas veids noteikti noderēs iesācējiem vai cepējiem, kuriem pa rokai nav dažādu piederumu krēma rožu veidošanai. Vienīgi jārēķinās, ka ziedus jāsaliek īsi pirms ēšanas. Par izmēru – cepu šo pirms laiciņa, bet man ir trīs izmēru formas. Tā kā stingri neatceros, kuru lietoju, drošības pēc izcepšu vēlreiz un ierakstīšu, kura diametra formā cik bieza kūka sanāk.
Izcepu burkānkūku vēlreiz un nu droši varu teikt, ka 24 cm diametra apaļā forma ir pietiekami liela. Varbūt pat derētu 22 cm. Ielikšu izmērus arī pie receptes.