Buļbešņīki. Latgaliešu nacionālais ēdiens
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
01/05/2017
Buļbešņīkus mums gatavoja Zeltmājās Kaunatas pagastā, un tas ir tradicionāls latgaliešu ēdiens. Recepti mājas saimniece Aija Kuzminska iemācījusies no sava tēva, kurš labi gatavojis, cepis gardas pankūkas un meistarojis dažādus citus ēdienus. Tēvs savulaik recepti mantojis no savas mammas. Par kuplo, radošo un raženo Kuzminsku ģimeni vairāk lasiet sadaļā Stāsti.
Kartupeļus Latgalē sauc dažādi – buļas, buļbas, buļbeiši, no šī vārda radies nosaukums buļbešņīki jeb gulbešņīki. Tie ir apcepti, pildīti kartupeļu kukulīši. Ja vēlas, kartupeļiem var pievienot garšvielas, bet Aijai neprasās, jo šādi labāk izbaudīt tīro kartupeļa garšu, tāpēc pamatmasai pievieno tikai sāli.
Pildījumi gan var būt dažādi. Aija buļbešņīkus pilda ar sēnēm, ar burkāniem, ar kāpostiem vai kotlešu gaļas maisījumu. Tieši ar pildījumu buļbešņīkus no pavisam vienkārša, sātīga ēdiena var padarīt interesantus un smalkus. Tur katrs var radoši izpausties, uzburot savus garšu salikumus. Aija gatavo vienā reizē dažādu pildījumu buļbešņīkus, lai ēdienreize ir interesantāka.
Piedevās ēd skābo krējumu, tīru vai bagātinātu ar zaļumiem, saspiestiem ķiplokiem vai garšvielām. Kuzminsku ģimenē lieto tīru, baltu, skābo krējumu, vislabāk, ja tiek pie īstas, biezas lauku mantas.
Sirsnīgs paldies netālu dzīvojošajam podniekam Evaldam Vasilevskim (1953.28.10.—2018.09.08.), kura darinātie skaistie trauki mālu, pelnu un zemes toņos redzami fotogrāfijās.
#Kartupeļu ēdiens #Latgaliešu ēdiens #Latgales virtuve #Latviešu virtuves klasika #Tradicionāls ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
- 5 l tilpuma katliņš ar kartupeļiem (paēdīs liela ģimene)
- 4 olas
- Nedaudz kviešu miltu
- Sāls
Pildījumam
1. pildījuma variants
- Rīvēti burkāni + sviests cepšanai + sāls
2. pildījuma variants
- Sakapāti kāposti + sīpols + eļļa cepšanai + sāls
3. pildījuma variants
- Kotlešu gaļas maisījums + malti pipari (Aijai patīk citronpipari) + saspiesta ķiploka daiva + sāls
4. pildījuma variants
- Sēnes + sviests cepšanai + sāls
Soļi
Solis 1
Uzvāra kartupeļus mundierī, atdzesē aukstus.
Solis 2
Kartupeļus nomizo un izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu. Var arī saspiest ar stampu.
Solis 3
Masu liek bļodā un pievieno olas, nedaudz miltus un sāli. Samīca viendabīgā masā.
Solis 4
Gatavo pildījumus. Malto gaļu sajauc ar pipariem (Aijai patīk citronpipari), sāli un saspiestu ķiplokdaivu.
Solis 5
Burkānus nomizo, sarīvē un apcep sviestā, piemetot šķipsniņu sāls.
Solis 6
Svaigus kāpostus smalki sagriež gabaliņos, pievieno sīpolu, sāli un garšvielas pēc patikšanas. Jānim patīk dārzeņu Vegeta. Kāpostus apcep eļļā, līdz tie kļūst mīkstāki. To gatavību katrs var noteikt pēc savas gaumes. Aijai patīk, ja jūt gabaliņus, kuri vēl ir mazliet stingri.
Solis 7
Sēnes (vislabāk apšu bekas un baravikas) notīra, applaucē ar verdošu ūdeni, tā patur 10 minūtes, tad nokāš un sagriež. Sacep sviestiņu ar sīpoliņiem un sāli, tad liek klāt sēnes un ļoti ātri apcep.
Solis 8
Uz dēļa pakaisa miltus, ar rokām ņem piku kartupeļu masas (rokas var nedaudz ieeļļot, lai nelīp), saplacina, ieliek pildījumu, aizspiež ciet maliņas un izveido garenu formu. Tā izstrādā visu masu.
Solis 9
Cep uz sakarsētas pannas no abām pusēm, uzliekot vāku, līdz gatavi. Nedrīkst fritēt ļoti karstā eļļā, tāpēc svarīgi, lai eļļas uz pannas nav par daudz un tā nav pārāk karsta, jo tad mainās garša.
Solis 10
Ēd ar skābo krējumu, tīru mantu, vai arī pievieno sagrieztas dilles vai citus zaļumus vai garšvielas.
Saistītās receptes
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.
Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.
mikla lip pie rokam
Receptes aprakstā minēts, ka tas ir normāli. Ar to var tikt galā, rokas ieeļļojot. Ja tomēr līp, var mēģināt mīklai pievienot vēl nedaudz miltu. Kartupeļu šķirnes atšķiras, varbūt gadījušies ne tik piemēroti šim ēdienam.