Briseles kāposti sinepju mērcē ar vistas gabaliņiem
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
30/12/2014
Šo ēdienu mums gatavoja arhitekte Nora Dakne. Recepte atbilst mūsu recepšu kolekcijas koncepcijai, jo viņu ģimenē tā tiek gatavota atkārtoti, un Noras dēls, Mākslas akadēmijas students Reinis, ne reizi vien to gatavojis pats.

Nora Briseles kāpostu pagatavošanas veidu ņēmusi no savas interneta draudzenes Antuanetes, bet vista vārīta, iedvesmojoties no serbu nacionālās virtuves. Ēdiens ir ļoti maigs, ar smalku garšu. Briseles kāpostiem svarīgi pievienot vīnu vai citrona sulu, lai noņemtu sīvumu. Uz pannas tie noteikti jāapcep pietiekami brūni, un nekādā gadījumā kāpostiņus nedrīkst pārvārīt par ilgu. Kāpostiņus ar sinepju mērci var ēst arī kā pamatēdienu vai arī kopā ar kādu citu gaļu vai zivi.
Ja pasniedzat šo ēdienu svētku reizē, Noras vēlējums – nopulējiet ģimenes sudrabu un ceļat visu galdā!
Liels paldies Norai un Imantam par gatavošanu un draudzīgo uzņemšanu viņu mājās!
#Vistas gaļas ēdiens

Sastāvdaļas
- 0,5 kg Briseles kāpostgalviņu vai 1–2 Briseles kāposti, kāti ar rozetēm
- Nedaudz sviesta un eļļas cepšanai
- 250 ml vistas vai dārzeņu buljona
- 125 ml sausa baltvīna vai nedaudz citronu sulas
- 2 ēdamkarotes saldā krējuma
- 1 ēdamkarote vai vairāk Dižonas vai citu sinepju
- 2 šalotes vai citi nelieli sīpoli
- Pēc izvēles pētersīļi vai citi zaļumi pasniegšanai
- 1 svaiga vista (broilers)
- Garšsaknes
Soļi
Solis 1
Veselu vistu liek katlā ar ūdeni, uzvāra, noputo. Pievieno garšvielas, garšsaknes, un vāra gatavu 45 minūtes – 1 stundu. Vistu nokāš, noņem ādu, no kauliem atdala lielus gaļas gabalus, ko panē miltos un sakultā olā.
Solis 2
Briseles kāpostus nogriež no kāta. Noņem bojātās lapiņas, pārgriež uz pusēm.
Solis 3
Uz pannas uzkarsē pa ēdamkarotei sviesta un eļļas, liek kāpostiņu galviņas ar pārgriezto pusi uz leju un dažas minūtes apcep, līdz griezuma vieta kļuvusi brūna.
Solis 4
Apceptos kāpostiņus atliek malā, tāpat sacep visas galviņas.
Solis 5
Visus kāpostus liek atpakaļ pannā vienmērīgā slānī, pārlej vistas buljonu un vīnu vai citrona sulu (viens no pēdējiem noteikti jālieto – tas noņem kāpostu sīvumu).
Solis 6
Nomizo un sagriež ripiņās sīpolu, sīpolu gredzenus liek pār kāpostiem, uzliek vāku un sutina 15 – 20 minūtes, kamēr kāposti mīksti.
Solis 7
Vistas gabalus apcep sviestā un eļļā brūnus.
Solis 8
Kāpostus pārliek traukā un pārsedz, lai saglabājas silti.
Solis 9
Kāpostu mērcei pievieno saldo krējumu, sinepes un sāli pēc garšas.
Solis 10
Mērci pārlej kāpostiem.
Solis 11
Kāpostiņus pasniedz kopā ar vistas gabaliņiem. Ja vēlas, pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem.
Saistītās receptes

Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.

Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.