Biezpiena sacepums
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
11/02/2019
Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam. Šis arī nav ēdiens, kurā nolietot pavecu, apstāvējušos biezpienu, tādu labāk sacept ar kartupeļiem.
Ķīselim var lietot jebkuras ogas vai augļus, kādi tobrīd ir pieejami – pavasarī var vārīt no rabarberiem ar apelsīnu miziņām un krustnagliņām, vasarā no zemenēm, avenēm vai ķiršiem, vēlāk no skābajiem āboliem vai plūmēm. Rudens un ziemas klasika ir dzērvenes.
Mūsu mājās visiemīļotākais ķīselis pie biezpiena sacepuma ir no zilajām plūmēm ar kanēli. Ja ķīseli vārīt slinkums, var jau paņemt klāt krietnu karoti skābā krējuma, arī tā būs ļoti gardi, īpaši, ja sacepums ir silts.
#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Vienkārši pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
- 750 g biezpiena
- 3 olas
- ½ glāzes kviešu miltu
(glāzes tilpums 250 ml) - ½ glāzes mannas putraimu
- ½ glāzes cukura
- 1 paciņa jeb 15 g vaniļas cukura
- 1 citrons
- Malts kanēlis pārkaisīšanai
- Pēc izvēles 50 g rozīņu
- Plata veidne cepšanai
- Nedaudz sviesta veidnes ietaukošanai
Ķīselim
600 g plūmju (der arī dzērvenes vai citas skābenas ogas)
1 l ūdens
Cukurs pēc garšas
1 kanēļa standziņa
2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
Soļi
Solis 1
Biezpienu liek lielākā bļodā un ar koka karoti kārtīgi samīca, neberžot caur sietu un nemaļot ar blenderi, lai saglabātos tā graudainā struktūra. Biezpienam pievieno olas, mannu, cukuru, vaniļas cukuru un miltus, pierīvē citrona miziņu. Ja vēlas pievienot rozīnes, tās noskalo un apvārta miltos, tikai tad pievieno biezpiena masai. Visu kārtīgi samaisa.
Solis 2
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Ņem cepšanai paredzēto veidni un to nedaudz ietauko un izkaisa ar mannas putraimiem. Veidnē liek biezpiena masu, izlīdzina, apkaisa ar maltu kanēli un cep cepeškrāsnī ~45 minūtes. Cepšanai var izmantot gan keramisko formu, gan stikla, gan arī metāla. Galvenais, lai formas tilpums būtu vismaz 1,5 l.
Solis 3
Gatavo ķīseli. Plūmes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un liek katlā ar ūdeni. Pievieno kanēļa standziņu un vāra 5 līdz 10 minūtes. Tad pievieno cukuru pēc garšas – cik nu kārojas saldu vai skābenu – un vāra vēl 3 minūtes. Pus krūzē auksta ūdens ieber divas ēdamkarotes kartupeļu cietes, rūpīgi samaisa un tūlīt lej karstajā ķīselī, nepārtraukti maisot, lai neveidojas kunkuļi. Tiklīdz ķīselis uzmet burbuli, katlu noņem no plīts.
Solis 4
Sacepums ir gatavs, kad, iedurot koka irbulīti, masa nelīp tam klāt. Ņem laukā no plīts, mazliet atdzesē un dala porcijas lieluma gabalos. Gabaliņus liek bļodiņās un pārlej ar ķīseli.
Solis 5
Ēdienu var pasniegt siltu vai aukstu – abējādi garšos labi!
Saistītās receptes
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.