Biezpiena klimpas
Lieldienu olas 2021
Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Veltījums Zemgaļu zeltenei
Reizēm, tīrot ledusskapi, atrodas kāda tumšā kaktiņā noslēpusies biezpiena paciņa, kuras svaigums rada šaubas. Neder pavisam saskābis vai pagalam sapelējis biezpiens, bet tāds, ko akurāt svaigā veidā vairs nevar baudīt. Tad to var nolietot, iejaucot plācenīšos, piecepot kartupeļiem vai vārot biezpiena klimpas.
Šis ēdiens labi garšo siltās brokastīs vai vakariņās. Pie klimpām var izmēģināt dažādas piedevas, mūsu ģimene vislabprātāk biezpiena klimpām pievieno skābo krējumu, cukuru un kanēli. Vai arī skābu krējumu un kādu garšīgu zaptīti.
Receptē norādītās sastāvdaļas nav stingri noteiktas. Biezpiens mēdz atšķirties no reizes uz reizi – skābāks, sausāks, mīkstāks, graudaināks… tāpēc miltus un cukuru jāpievieno pēc izjūtas. Biezpiena garšu un struktūru labāk jūt, ja miltu mazāk. Sākumā pievieno daļu miltu un mēģina vārīt. Ja klimpas jūk laukā, pievieno vēl nedaudz miltu.
No minētā biezpiena daudzuma sanāks brokastis diviem – trim ēdājiem.
#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
- 200 g biezpiena
- 4 ēdamkarotes miltu
- 2 ēdamkarotes mannas putraimu
- 1 ola
- 2–3 ēdamkarotes cukura
- tējkarote vanilīna cukura
- pāris šķipsnas sāls
Pasniegšanai
- skābs krējums
- cukurs
- kanēlis, blendētas ogas vai ievārījums
Soļi
Solis 1
Biezpienu, miltus, mannas putraimus, cukuru, vanilīna cukuru, sāli un olu liek bļodā.
Solis 2
Samīca viendabīgā masā. Ja mīkla šķiet par šķidru, miltus var piebērt vēl.
Solis 3
Katliņā uzvāra ūdeni, pieber šķipsnu sāls. Karoti, ar ko laidīs klimpas, pamērcē ūdenī.
Solis 4
Ņem ar karoti mīklu un klimpas pamazām laiž vārošā ūdenī, katru reizi karoti pamērcējot ūdenī. Ūdenim visu laiku jāvārās.
Solis 5
Klimpas gatavas, kad tās uzpeld virspusē.
Solis 6
Ar putu karoti ņem klimpas no katla, liek uz šķīvjiem un pasniedz.
Solis 7
Klimpas ēd karstas kopā ar skābu krējumu, pārkaisītas ar cukuru un kanēli vai…
Solis 8
… ar skābu krējumu un zaptīti.
Saistītās receptes
Lieldienu olas 2021
Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.
Franču grauzdiņi
Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.
Minhauzena nēģi
Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.
Paldies, paldies, cik lieliski. Jānogatavo kāda biezpiena paciņa šim eksperimentam! 🙂
Ak, mīļā, var jau arī no svaiga biezpiena 🙂
Es vēl arī daļu miltu aizstāju ar mannā – tad ir drošāk, ka nejuks laukā, jo mannā jau, zināms, diezgan piebriest.
Stokholma nav noperkams biezpiens. Vai jums ir kada jauka recepte kaa pagatavot biezpienu maajasapstaakljos no piena? Pateiciibaa, Linda
To var darīt, ja ir pieejams dabīgs piens, kuru var saraudzēt. Biezpiena gatavošanai noderēs šis ieraksts: http://www.garsigalatvija.lv/biezpiens-un-latgales-baltais-siers/
Mēs pajautāsim Zviedrijā dzīvojošajiem draugiem, vai tur var kaut kur iegādāties dabīgo pienu. Iespējams, Jūs to arī zināt.
Liels liels paldies!