Ābolu plātsmaize no rauga mīklas
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Vasaras ābolu, kurš tikko noplūkts no ābeles, nevar salīdzināt ar tādu, kas pastāvējis kaut dienu. Kāda daļa no smaržas, kraukšķīguma un dzidruma tajā nomirst. Tāpēc laimīgs tas cilvēks, kuram ir iespēja ik dienas nobaudīt svaigu mantu, pienākot vasaras pilnbriedam.
Ja tev ir dārzs ar vismaz trim ābelēm, tu zini, ka šai sakarā var piedzīvot divu veidu nelaimes. Kad nav ābolu gada, ir bēdas, kad āboli ir, ir rūpes. Kad vēl nebija pundurābelīšu un parasta ražojoša augļukoka ēnā varēja pusdienot vesela ģimene, augustā pienāca laiks, kad klusi paukšķi un raksturīgā smarža dārzā iezīmēja ābolu laiku. Bieži labi domāts jautājums „varbūt tev vajag ābolus?” tika uztverts ļoti saasināti, jo parasti ābolu gads iestājās visiem vienlaicīgi, un taupīgām saimniecēm, kurām sirdsapziņa neļauj labu mantu spaiņiem vien nest uz komposta kaudzi dārza stūrī, to bija grūti godam izturēt.
Kad pirmais kārums apmierināts, un gatavo augļu ir par daudz, lai tos tāpat apēstu, jau apgādāti visi radi, draugi un kolēģi, pienāk laiks cept ābolu plātsmaizi. Mūs ģimenē iecienītakā ir ābolu plātsmaize no rauga mīklas. Visgaršīgākās izdodas no skābeno šķirņu āboliem – labi piemēroti ir Baltie Dzidrie, rožāboli vai rudens svītrotie, to šķēlītes cepoties izšķīst.
Vairāk uz rudens pusi ābolmaizes var cept no Antonovkas āboliem, īpaši smaržīgas no tādiem, kuru miza ir koši dzeltena un no gatavības ābola viducis kļuvis caurspīdīgs, bet serdē sakrājusies dzidra sula. Īpašos gadījumos, ja gaidāmi svarīgi viesi, šķēlītes uz maizes var sakārtot kārtīgās rindās. Ja ir nevaļa, ābolu šķēlītes var pārbērt mākslinieciskā juceklī, garšas īpašības tas neietekmē. Maize kūst uz mēles, saldi smaržodama pēc ceptiem āboliem, cukura un kanēļa.
Sastāvdaļas
Rauga mīklai
- 370 g jeb 2 ½ tējas krūzes miltu (krūze 250 ml)
- vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
- 250 ml kefīra, piena vai ūdens
- 150 g sviesta
- 25 g svaiga rauga
- 4 ēdamkarotes cukura
- šķipsniņa sāls
- 5 kardamona pākstis jeb
- ½ tējkarote malta kardamona
Pāri likšanai
- 700 g – 1 kg jeb 6–10 skābo šķirņu āboli, atkarībā no izmēra
- 2 olas
- 200–250 ml skāba krējuma
- 100–150 g cukura
- pēc vēlēšanās sviesta gabaliņi
Pārkaisīšanai
- cukurs (labāk brūnais, piemēram, Demereras)
- malts kanēlis
Soļi
Solis 1
Pagatavo rauga mīklu. Kā to darīt, skaties šeit.
Solis 2
Ābolus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Pannu izklāj ar cepamo papīru tā, lai malas būtu uzlocītas uz augšu. Izrullē mīklu, izveidojot augstākas maliņas. Ābolu šķēlītes kārto rindās vai pārkaisa un izlīdzina pār mīklu.
Solis 3
Olas, krējumu un cukuru bļodiņā sakulsta ar dakšiņu vai slotiņu viendabīgā masā. Pārlej āboliem. Pēc vēlēšanās var pārlikt šur tur ar maziem sviesta gabaliņiem.
Solis 4
Pārkaisa ar cukuru un kanēli.
Solis 5
Liek cepties 180 C grādos apmēram uz 30 minūtēm, līdz mīklas maliņas brūnas un āboli mīksti.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
I’m excited to find the Latvian recipes that I tasted as a child and have not been able to find
Thank you, Daina, we are happy if the recipes remind you your childhood tastes.
Es izcepu so ābolu plātsmaizi vakardien.Iznaca labi un ļoti garšīga. Bet diemžēl nevāra saredzēt ābolu rindiņās . Varbūt vajadzētu olu, cukura, un skābo krējuma kārtu likt pirms āboliem?
Priecājos, Ieva, ja maizīte izdevās garšīga. Iespējams, jūsmāju panniņa ir mazāka izmēra, tādā gadījumā visas sastāvdaļas var ņemt mazliet mazāk. Vai mazāk tieši olu un krējuma maisījuma, lai ābolu šķēlīšu raksts ir labāk redzams. Kaut gan jāatzīst, ka tieši tas krēmīgums maizītē ir visgardākais. Lai veicas!
Paldies par atbildi. Pannas lielums nebija receptē. Es lietoju 30 cm x 42 cm pannu, manu lielāko. Es arī piekrītu ka negribētu samazināt krejumu un olas u cukura kārtu.
Tad varbūt tiešām daļu krējuma maisījuma var paklāt vispirms? Lai gardi turpmāk, Ieva!
CAN YOU PUBLISH THE RECEPIES IN BOTH ENGLISH AND LATVIAN??
Dear Juris! Please press the right mouse button and select ‘Translate with google translator in English’. The translation is not perfect, but it is possible to understand most of it. If there is a point you do not understand, please write a question here.
To make sure you have a wonderful experience visiting our site, we do not sell spaces for advertisements, making Garšīgā Latvija a non-profit site. For this reason, we kindly ask you to support “Balta”, our society for the support of education and culture. If you choose to do so, please specify that the donation you’ve made is intended for the translation of the content of Garšīgā Latvija to the English language. Thanks in advance!
Izglītības un kultūras atbalsta biedrība Balta
Reg. # 40008181161
AS Swedbank, HABALV22X
Count LV25HABA0551031292543