Speķa pīrāgi
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
24/12/2010
Mūsu vecāku mājās speķa pīrāgi nav vienkārši pīrāgi, tas nav parasts ēdiens no gaļas un mīklas. Gan uz Ziemassvētkiem, gan Jāņiem, gan dzimšanas un vārda dienām ēdienkarte mainās no reizes uz reizi, bet pīrāgiem jābūt vienmēr! Tā ir tradīcija, kas mantota vēl no vecāku vecākiem un saistās ar svētku smaržu mājās.
Mammai pīrāgi izdodas vienmēr – smuki, brūni, uzpūtušies, smaržīgi un garšīgi. Esot no svara miltu kvalitāte, lai raugs ir svaigs, lai cauraudzītis ir ar labu dūma smaržu, un arī tas, kādā plīti cep. Vislabāk izdodas malkas plītī, bet Rīgā mamma dod priekšroku elektriskajai plītij, kur var labi noregulēt karstumu, un režīmu izvēlas bez ventilatora.
Pēc izcepšanas pīrāgus sasedz ar tīru dvielīti. Kad nāk viesi, pīrāgi ir pirmais, ko piedāvā vēl pirms sēšanās pie galda. Siltu pīrāgu bļoda ceļo no rokas rokā, un svētki var sākties!
Sastāvdaļas
Rauga mīklai
- 3 glāzes miltu (glāze 250 ml)
- vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
- 250 ml kefīra (var lietot arī pienu un pielikt kādu ēdamkaroti skābā krējuma)
- 150 g sviesta (daļu var aizietot ar augu eļļu)
- 25 g svaiga rauga
- 4 ēdamkarotes cukura
- šķipsniņa sāls
- 5 kardamona pākstis jeb
- ½ tējkarote malta kardamona
- 1 ola pārsmērēšanai
Pildījumam
- 250 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
- 1 sīpols
- Malti melnie pipari un/vai ķimenes pēc izvēles
Soļi
Solis 1
Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.
Solis 2
Izloba un miezerī saberž kardamonu.
Solis 3
Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.
Solis 4
Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.
Solis 5
Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.
Solis 6
Kamēr mīkla rūgst, nomizo sīpolu un smalki sagriež. Arī gaļu sagriež kubiņos un bļodiņā sajauc ar sīpoliem, pipariem un ķimenēm. Pagaršo un novērtē, vai vajag sāli – parasti žāvējumi jau ir gana sāļi, bet vajadzības gadījumā var pievienot vēl šķipsniņu.
Solis 7
Kad mīkla uzrūgusi, to liek uz miltiem apkaisītas virsmas.
Solis 8
Mīklu ņem aiz malas, pastiepj un ar roku nolīdzina gabaliņu, kur ar karoti uzliek pildījumu.
Solis 9
Mīklas malu pārliek gaļai un ar mazu krūzīti saspiež un nokniebj pīrāgu.
Solis 10
Pārbauda, vai mala labi turas kopā un liek ar uz plāts.
Solis 11
Tā sagatavo visus pīrāgus.
Solis 12
Uzkarsē krāsni uz 180 °C. Pīrāgus pārsmērē ar viegli sakultu olu, vēlreiz uzraudzē un liek cepties, līdz tie ir zeltaini brūni. Pēc izņemšanas no krāsns pīrāgus ar otu pārziež ar ūdeni, pārklāj ar tīru dvielīti un atdzesē. Ja pīrāgi paliek pāri, tos uzglabā maisiņā vai slēgtā traukā. Nākamajā dienā tos var aprasināt ar lāsīti ūdens un uzkarsēt uz pannas no abām pusēm vai cepeškrāsnī, tad tie būs atkal kā tikko cepti.
Saistītās receptes
Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Paldies par jauko recepti.Kops es dziivoju taalu no Latvijas man piiraadzini atgaadinaaja cik tie bija jauki un smarziigi laiki.
Prieks, ja noderēja! Ir jau gan tāda mājas svētku smaržas esence, kad pīrāgus cep!
Vai kefīra vietā var izmantot pienu? Dzīvoju ārzemēs un man kefīrs nav pieejams, bet no šeit esošajā piena nevar uzraudzēt!!
Pavisam droši var lietot pienu, var piejaukt arī nedaudz jogurta tam klāt. Ideja tāda, ka, pievienojot kaut ko skābu, labāk rūgst. Bet rūgs jau arī ar pienu. Galvenais, lai mīkla nav par cietu, tad būs labi.
Ziemassvetki 2013 ir gandriiz klaat- un Juusu recepte tieks izmantota. Manas Mammas piiragi, cepti katru gadu godu dienaam Kanaadaa, noziimee daudz muusu gimenei. Visi nu dziivojam Kanaadaa kopsh 1948’a gadu, bet atminas visiem ir dziivas un miilas. Paldies- un luudzu piedodiet manu valodas truukumu. Es dzimu Vaacijaa iisi pirms karu beigaam – nedabuju iet skolaa Latrvieshu valodaa.
Paldies! Visu var labi saprast, Jūsu valoda ir ļoti laba! Nodosim šo receptes autorei. Ar mīļiem sveicieniem, lai pīrāgi izdodas un priecīgus Ziemassvētkus!
Paldies par recepti !beidzot atradu spekja piragu recepti kuru noteikti izmeginashu:)))) kad uztaisihu piradzinjus tad noteikti uzrkstishu.Es esmu vacija un tos taisihu pirmo reizi!!! pateicos jau ieprieksh par recepti!!!
Es jums npvelu priecigus Ziemassvetkus und Laimigu jauno Gadu!!
Paldies, Evita, par apsveikumu, arī no savas puses novēlam visu labu un gaišu gada nogales svētkos! Lai izdodas pīrāgi – Ziemassvētkos tie tiek cepti ļoti daudzās latviešu mājās visā pasaulē!
Dzivoju Irija un vakar cepam piradzinnus, smarza lloti jauka un garssa njammmm.
Loti viegla un laba recepte.
Paldies autorei ka padalijas ar recrpti!
Priecigus svetkus!
Paldies par jaukajiem vārdiem! Nolasījām Jūsu ziņu arī receptes autorei – mūsu omai, kura Ziemassvētkos ir ar mums. Viņa pateicās par labajiem vārdiem un sūta sveicienus arī Jums!
Paldies par recepti! Sanaaca looti garsiigi, tagat tik jaasleepj no maajiniekiem,lai visu neapeed liidz sveetku galdam! 😀
Mīļi sveicieni svētkos, Baiba! Mūsu oma par šo ziņu ļoti priecājas, viņas pīrāgi arī šobrīd tiek celti galdā.
Jo vairaak iepazistos ar Jusu recepteem jo lielaaka paarlieciiba man rodas, ka viss muusu Vecgada un Jaungada galds buus GARSHIGAA garshaa!!!. Napoleons, Piiraadzinji….paga, paga:) veel neesmu tikusi liidz galjas eedienu recepteem…. esmu solijusi gjimenei ari iistu klingjeri….kaa Latvijaa … varbuut variet uzspeet ieteikt kadu receptiiti…kaut gan laika maz…riit jau Vecgada vakars un viesi buus klaat…
Ar miiljie novelejumiem no Montrealas.
Pīrāgus noteikti var paspēt un tie izdosies, par kliņģeri – tas jau ir sarežģītāk. Mūsu lapā gan ir labi redzams, kas kā jādara. Lai izdodas viss, un sveicieni no Rīgas!
Aizmirsu piebilst, ka recepte kliņģerim atrodama šeit: http://www.garsigalatvija.lv/svetku-klingeris/
Paldies, sanaca loti garsigi!!!!!!
Jauki, prieks, ja izdevās. Nodosim mūsu omai šo paldies!
Ideala recepte! Agrak man pashai bija savas receptes, bet pec vairaku gadu nodzivoshanas arzemees, manas receptes izdzisa no manas vecaas atminju `kartes`.
Uzradaas tada kaa nostaljgjija pec latviskiem edieniem, un gribas sakt pieradinaat savus darba kolegjus pie piradzinjiem…bet ne vienmer sanaca perfekta mikla… cik ir cienati citi, visi vienmer ir devushi lielako vertejumu tieshi piradzinjiem, pat iemacas pateikt – piragi ir Fantastic!
Un sunji arii pamanaas zagt no galda tos, lai kuraa kompanijaa neatrastos.
Liels paldies Jums! Un – Merry Cristmas!
Paldies, Skaidrīt, par jaukiem vārdiem! Nodosim šo skaisto vēstuli pīrādziņu receptes autorei, kura cienījama vecuma dēļ nelieto datoru. Forši par tiem suņiem – interesanti, ka dzīvniekus nevar pierunāt uz sliktiem ēdieniem. Nelīdz ne reklāma, ne kādas viltības – viņi atšķir, kur ir manta! Priecīgus svētkus!
cik pirmajaa punktaa, ir jaaliek miltu un uudens. to juus neizpaudaat!
Milti un ūdens, tāpat kā cukurs, jāliek 1 ēdamkarote. Ja rakstīts – pa ēdamkarotei, un pēc tam uzskaitītas sastāvdaļas, tad tas attiecas uz visām sekojošajām. Lai jums izdodas, Imant, un priecīgus svētkus!
Paldies, tik tiešām sanāca ļoti garšīgi, lai gan mums nav kardamona, bet arī bez tā ir garšīgi, jo tas jau vairāk krāsai. Arī es kā daudzi dzīvoju ārvalstīs, arī mani latviešu ēdieni šeit dāņu vidū ir cieņā, viņi nevar vien sagaidīt manus svētkus. šoreiz pīrādziņi tiks cepti rītdien pēcpusdienā, mana dēla dzimšanas dienā. Pīrādziņi un vispār latviešu ēdieni, kad šeit tiek celti galdā, mums ir sajūta, ka esam Latvijā. Paldies jums, viss ir tik precīzi, nokļūdīties nevar. Paldies!
Sveika, Barbara! Kardamons pīrāgiem tiešām nav tik izšķirīgs – oma to vienmēr liek pie rauga mīklas, bet tas labāk izceļ tieši plātsmaižu un saldo maizīšu garšu. Daudz laimes dēla dzimšanas dienā, un lai izdodas arī šoreiz un vienmnēr!
Izcepu pīrāgus savai Brazīlijas ģimenei Ziemassvētkos un Jaunajā Gadā. Nācās dalīties ar recepti, visi bija sajūsmā!
Sveika, Angelika! Mēs tik ļoti priecājamies, ka saņēmām šo ziņu! Administrācijas sadaļā redzam tikai to, ka no Brazīlijas lapa tiek skatīta. Nodosim mūsu omai, ka nu viņas recepte ir izmēģināta šai tālajā, skaistajā zemē! Sveicieni visiem Brazīlijas latviešiem!
Liels paldies par recepti,pīrādziņi tiešām garšīgi un mīķsti galvenais,arī pēc tam paliek.Man kādreiz pīrāgi negaršoja,nu tagad cepu bieži,ieteicu māsai arī viņa cep,visi slavē .Visgaršīgākie pīrāgi sanāk,paldies ! 🙂
Liels paldies, Sarmīt, par labiem vārdiem! Nodosim omai!
Vai var lietot sauso raugu? Ja ja tad cik īsti jāliek? Tāpat 25 g? Paldies!
Sauso raugu var lietot, parasti tas safasēts paciņās pa 9 g, kas der 500 g miltu daudzumam. Uz iesaiņojuma vajadzētu būt norādei. 9 g sausā rauga aizstāj 25 g svaigo raugu. Lai izdodas!
Paldies! Sanāca ļoti garšīgi. Pat ja pie mums te Amerikā ir daudz savādāki tie produkti tāpēc nebiju tik ļoti pārliecināta ka sanāks! visi viesi ļoti slavēja!
Labdien. Cik grados jacep elektriskaja cepeskrasni? Un uz kadu rezimu? Paldies.
Labdien! Mēs elektriskajā krāsnī cepam uz 180 grādiem Celsija, režīmā bez ventilatora, jo tas kaltē. Mūsu oma, kas nu jau tajā saulē, vērtēja, ka elektriskajā cepeškrāsnī izdodas otrs gardākais variants tūlīt pēc malkas krāsns.
Jau vairākus gadus meklēju savu ideālo pīrāgu mīklu.Izmēgināju gan interneta dzīlēs gan recepšu grāmatās atrodamās,bet,kaut gan gimene mierināja,ka garšojot,rezultāts man nepatika,lika vilties.Stundu atpakał no cepeškrāsns izńēmu pēdējos pīrägus un błoda jau tukša.
Liels paldies receptes autorei.Beidzot man arī ir Mana pīrāgu mīkla.Pārsteidza vienkāršais pagatavošanas veids un pirmo reizi man izdeväs tik daudz pufīgu,mīkstu,uz mēles kūstošu pīrāgu. Milzum Liels Paldies
Priecājamies, Elga, ka recepte noderēja un izdevās. Mūsu oma gan pateicību var saņemt, sēdot uz mākoņa maliņas. Bet viņa arī ļoti priecātos. Lai laimīgs un veiksmīgs Jaunais gads!
Labdien..
atradu šo recepti un nolēmām šodien kā pie Līgo svētkiem izmēğināt.
Mīkla laba,pie rokām nelipa,bet nepatika izcepto pīragu garša un izskats.. Bija par saldu un pīrāgi nebija gludi un spīdīgi,bet matēti un grumbuļaini..
katram sava gaume..
es pieturēšos tomēr pie savas ğimenes receptes :
1 litrs piens
250 ml eļļa
3 paciņas sausaus raugs
milti pēc vajadzības,lai nav par šķidru masa
1 tejkarote sāls
3 tejkarotes cukurs
2 olas apsmērēšanai..
cauraudziite gaļa,sipols,pipari.. (pildījumam)
uzskatu,ka šī Jūsu recepti der vairāk saldajām maizītēm nevis gaļas pīrādziniem..
jo miikla ir tiešām pārāk salda..
Jauku dienu vēlot,Solvita
Labdien, Solvita! Tā tiešām ir gaumes lieta, cik saldu mīklu taisīt pīrāgiem. Mūsu oma cepa no vienas un tās pašas mīklas gan pīrāgus, gan plātsmaizi, bet mums visiem garšoja ļoti labi. Kāpēc pīrāgi izdevās matēti, nav īsti saprotams. Ja pārsmērē ar olu, tad tiem jābūt spīdīgiem. Un arī par grubuļainumu nav skaidrs iemesls, jo bildēs redzamie ir cepti tieši pēc receptes, un ir gludi. Iespējams, ka katrai saimniecei rokās un mīcīšanas tehnikā arī ir sava daļa veiksmes. Paldies par dalīšanos ar Jūsu ģimenes recepti, un jaukus Jāņus!
Labvakar. Priecigus Ziemassvētkus! Ļoti gardi pīrāgi. Sākumā likās, ka mīkla būs pa saldu, bet gala rezultats ir burvīgs. Nav par saldu, pīrāgi mīksti un gardi. PALDIES.
Paldies, Agnese! Priecīgus Ziemassvētkus!
Paldies par labāko un precīzāko recepti internetā! 🙂 Uzcepu, iznāca. 🙂 Vienīgi man jāpiestrādā pie izskata… :/ 😀
Paldies par labiem vārdiem!
Vispār par pīrādzińiem,
Dzīvoju ASV jau 67 gadus. Nesen biju kāzās kas notika lepnā golfa klubā Michiganas ezera krastā kur laulājās divi jauki latviešu izcelsmes jaunieši.Pirms kāzu mielasta uzkavējāmies skaistā dabā,pajumtē pie stīgu kvarteta skańām un uzkodām.Pasniedza “Veue Cliquot” šampanieti un gardumus kā atvērtas krabju standzińas ,ar kūpinātas foreles paté pildītus orhidejas ziedus un citus līdzīgus gardumus.Valdija omulība.Bet laikam kautkā pietrūka. Kad parādijās dāma ar grozińu rokā, atskanēja vienbalsīgs izsauciens: PĪRĀDZIŃI !!!
Paldies, Juri, par lielisko stāstu! Ir, ir pīrādziņos kaut kas ne ar ko neaizvietojams! Lai kurā pasauls malā nonāktu latvieši. Novēlam jaunajam pārim “RŪGTS!” un skaistus turpmākos gadus laulības ostā. Priekā!
Liels, liels paldies Janīnai Sondorei! Jau gadu cepu pīrādziņus tikai pēc šīs receptes!!!
Paldies par labiem vārdiem, cerēsim, ka mūsu oma Janīna kādā netveramā veidā saņem šo ziņu, jo nu jau gandrīz divus gadus viņa mūs var vērot vien no mākoņa maliņas.
Sveiki. Gribēju atkal slavēt jūsu recepti.šodien cepu pīrādziņus un tie izdevās ļoti ļoti labi un gardi.Visa māja smaržoja pēc tiem mans vīrs ir vācietis un viņam ļoti garšo maniem bērniem arī.laikam kad būšu par maz uzcepis.man būs vēl jācep Es Jums saku miļu paldies par gardo pīradzņu recepti. Un es Jumd novēlu gaišus un
Jaukus šos Ziemassvetkus.
Labdien, Evita! Paldies par labiem vārdiem! Lai veiksmīgs un garšīgs Jaunais gads!
Sveiki vecgada vakarā. Paldies Jums, ka dalāties ar gardo pīrādziņu recepti. Sanāca ļoti garšīgi pīrādziņi.Laimīgu Jauno 2019.gadu!!!
Sveicināta, Austra! Paldies, laimīgu un garšīgu 2019. gadu Jums un visiem mīļajiem!
Paldies par gardo pīrādziñu recepti! Dzīvoju ārzemēs un kā lielai daljai ārzemēs dzīvojošo latviešu, man pietrūkst pīrādziñi! Šis ir trešais gads ko cepu pīrādziñus izmantojot šo recepti un katru reizi man sanāk savādāki, bet vienmēr ljoti garšīgi! Katru reizi improvizēju ar sastāvdaljām, pamēgināju arī ar rudzu miltiem un sanāca sausāki. Vakar lietoju organic miežu miltus. Šoreiz sanāca ljoti mīksti un garša stiprāka. Kā vienu pagaršoju, nevarēju apstāties. Rekomendēju recepti! Lai jums sirdij silti Ziemassvētki!
Paldies, Linda, par labiem vārdiem un dalīšanos pieredzē ar dažādiem miltiem. Es pati nekad neesmu mēģinājusi pīrāgiem ne rudzu, ne miežu miltus. Šogad izcepu rudzu piparkūkas, tās gan izdevās ļoti gardas. Recepti ieliku arī šeit. Priecīgus svētkus jūsmājās, lai visiem laba veselība un dzīvesprieks!
Šodien pēc jūsu receptes cepti pīrādziņi smaržo arī Luksemburgā. Paldies, tagad arī man ir pīrāgu mīklas recepte, ko droši varu saukt par savu!
Paldies, Ilze, priecīgus Jāņsu Luksemburgā!