Speķa pīrāgi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

24/12/2010

Mūsu vecāku mājās speķa pīrāgi nav vienkārši pīrāgi, tas nav parasts ēdiens no gaļas un mīklas. Gan uz Ziemassvētkiem, gan Jāņiem, gan dzimšanas un vārda dienām ēdienkarte mainās no reizes uz reizi, bet pīrāgiem jābūt vienmēr! Tā ir tradīcija, kas mantota vēl no vecāku vecākiem un saistās ar svētku smaržu mājās.

Mammai pīrāgi izdodas vienmēr – smuki, brūni, uzpūtušies, smaržīgi un garšīgi. Esot no svara miltu kvalitāte, lai raugs ir svaigs, lai cauraudzītis ir ar labu dūma smaržu, un arī tas, kādā plīti cep. Vislabāk izdodas malkas plītī, bet Rīgā mamma dod priekšroku elektriskajai plītij, kur var labi noregulēt karstumu, un režīmu izvēlas bez ventilatora.

Pēc izcepšanas pīrāgus sasedz ar tīru dvielīti. Kad nāk viesi, pīrāgi ir pirmais, ko piedāvā vēl pirms sēšanās pie galda. Siltu pīrāgu bļoda ceļo no rokas rokā, un svētki var sākties!

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

  • 3 glāzes miltu (glāze 250 ml)
  • vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
  • 250 ml kefīra (var lietot arī pienu un pielikt kādu ēdamkaroti skābā krējuma)
  • 150 g sviesta (daļu var aizietot ar augu eļļu)
  • 25 g svaiga rauga
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 5 kardamona pākstis jeb
  • ½ tējkarote malta kardamona
  • 1 ola pārsmērēšanai

Pildījumam

  • 250 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
  • 1 sīpols
  • Malti melnie pipari un/vai ķimenes pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.

Solis 2

Izloba un miezerī saberž kardamonu.

Solis 3

Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.

Solis 4

Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.

Solis 5

Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.

Solis 6

Kamēr mīkla rūgst, nomizo sīpolu un smalki sagriež. Arī gaļu sagriež kubiņos un bļodiņā sajauc ar sīpoliem, pipariem un ķimenēm. Pagaršo un novērtē, vai vajag sāli – parasti žāvējumi jau ir gana sāļi, bet vajadzības gadījumā var pievienot vēl šķipsniņu.

Solis 7

Kad mīkla uzrūgusi, to liek uz miltiem apkaisītas virsmas.

Solis 8

Mīklu ņem aiz malas, pastiepj un ar roku nolīdzina gabaliņu, kur ar karoti uzliek pildījumu.

Solis 9

Mīklas malu pārliek gaļai un ar mazu krūzīti saspiež un nokniebj pīrāgu.

Solis 10

Pārbauda, vai mala labi turas kopā un liek ar uz plāts. 

Solis 11

Tā sagatavo visus pīrāgus.

 Solis 12

Uzkarsē krāsni uz 180 °C. Pīrāgus pārsmērē ar viegli sakultu olu, vēlreiz uzraudzē un liek cepties, līdz tie ir zeltaini brūni. Pēc izņemšanas no krāsns pīrāgus ar otu pārziež ar ūdeni, pārklāj ar tīru dvielīti un atdzesē. Ja pīrāgi paliek pāri, tos uzglabā maisiņā vai slēgtā traukā. Nākamajā dienā tos var aprasināt ar lāsīti ūdens un uzkarsēt uz pannas  no abām pusēm vai cepeškrāsnī, tad tie būs atkal kā tikko cepti.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Dvēseļu kūkas

Dvēseļu kūkas

Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Mūsu sadarbības partneri