Slinkie tīteņi
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Kad nav laika gatavot īstos kāpostu tīteņus, izlīdzamies ar slinko variantu. Tie nudien ir tikpat garšīgi, vienīgi izskata ziņā nevar sacensties ar saviem čaklajiem brāļiem tīteņiem. Tāpēc šo ēdienu vislabāk ēst mājās, ģimenes lokā, tas nederēs svētku galdam. Bet ikdienas steigā šis ir lielisks risinājums gan ātrām pusdienām, gan vakariņām.
Mūsu mājās garšo kopā ar kartupeļiem un marinētiem gurķīšiem.
Precīzas sastāvdaļu proporcijas nav svarīgas. Katru reizi var gatavot mazliet atšķirīgi, bet noteikti būs garšīgi.
Sastāvdaļas
- Gabals kāpostgalvas
- 500 g jauktas maltās liellopu un cūkgaļas
- 1 vidējs sīpols
- Tomātu mērce pēc garšas
- Eļļa cepšanai
- Saldais vai skābais krējums
- Pēc garšas 1 ēdamkarote ķimeņu sēklu
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu
- Sāls
- Malti melnie pipari
- Vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis
- Marinēti gurķi piedevām

Soļi
Solis 1
Kāposta lapas sagriež nelielos gabaliņos.
Solis 2
Sīpolu nomizo un smalki sagriež.
Solis 3
Kāpostus katliņā apcep, var tā šerpāk, pat mazliet apdedzināt. Tad tos pārlej ar ūdeni un atstāj vārīties.
Solis 4
Uz pannas apcep sīpolus, pievieno malto gaļu, sāli un maltus melnos piparus, visu maisot apcep.
Solis 5
Kāpostiem katlā pievieno apcepto gaļas maisījumu un tomātu mērci.
Solis 6
Pievieno ķimenes, izmaisa un vāra, līdz kāposti mīksti.
Solis 7
Krūzītē pāris karotes miltu atšķaida ar aukstu ūdeni un ietumē mērci.
Solis 8
Mērcei var pievienot skābu krējumu, sāli un piparus pēc garšas.
Solis 9
Visu rūpīgi izmaisa. Gatavs.
Solis 10
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni un marinētiem gurķīšiem.

Saistītās receptes

Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.

Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.