Aulejas kļockas
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
17/11/2018
Kļockas ir godu ēdiens, ar ko Latgalē pabeidz godu mielastus. Tas ir tradicionāls vietējais saldēdiens, ko visi gaida ar labpatiku. Kļockas ir rauga mīklas biezpiena pīrādziņi. Agrāk tos gatavoja jau kādu dienu pirms godiem, lai galvenajā svētku dienā tos atliktu tikai uzsildīt. Īsti labas kļockas var pagatavot tikai no stingri nospiesta, sausa, bet mīksta lauku biezpiena.
Kļockas ir svarīgi iztvaicēt – var tvaicēt sietā, jauno modeļu cepeškrāsnīs mēdz būt arī speciāls tvaicēšanas režīms. Var lietot caurduri, ko uzliek virs katla ar vārošu ūdeni. Ļoti labas kļockas izdodas multivāres katlā tvaicēšanas režīmā. Kad tās iztvaicējušās mīkstas, pārlej ar siltu kausēta sviesta un krējuma mērci.
Man pašai atmiņā bērnībā ēstās kļockas, ko gatavoja lauku baba. Tās varēja dabūt tikai svētkos, un baba tās gatavoja mazliet citādi: nevis ar saldā krējuma mērci, bet vispirms kausēja un karsēja tīru sviestu, līdz tas karamelizējās (par šo terminu gan baba smietos), un tad šajā sviestā apmaisot izkarsēja biezpiena pīrādziņus. Garša ir atšķirīga, jo vairāk jūt to grauzdēto sviestu, un man tā patīk labāk.
Ēd ar rokām, kuras apslauka blakus sēdošā mīļākā kaimiņa žaketē. Ja kādam pēc ēdienreizes ir pavisam tīra žakete, tas neesot visai labs cilvēks.
Viesu nams "Lejasmalas" Aulejas pagastā.
Paldies viesu nama īpašniecei Annai Ļaksai un saimniecei Sandrai Vaišlei!
Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”. Žurnālu, ko abi kopā ar Valdi Ošiņu veidojām kā autorizdevumu, nopirkt vairs nevar. Iespējams, tas atrodams bibliotēkās.
Priecīgus svētkus!
#Veģetārs ēdiens #Latgales tradicionāla recepte #Svētku ēdiens
Lejas ezers pie viesu nama "Lejasmalas" Aulejas pagastā.
Sastāvdaļas
Kļockām
- Rauga mīkla ar piena iejavu
- Sauss biezpiens
- Ola
- Cukurs
- Vaniļas cukurs
Mērcei
- Kausēts sviests
- Salds vai skābs krējums pēc patikšanas
- Cukurs
- Vaniļas cukurs
Soļi
Solis 1
Biezpienu sajauc ar olu, cukuru un vaniļas cukuru. Tam jābūt biezam, lai pildījums netecētu laukā no kļockām. Ja vajag, piejauc nedaudz kviešu miltu.
Solis 2
No izraudzētas rauga mīklas sacep ar biezpienu pildītus pīrādziņus. Mīklu izrullē, izspiež ar glāzi aplīšus, ar tējkaroti liek biezpiena pildījumu, maliņas aizspiež.
Solis 3
Karstā krāsnī cep gatavas kļockas.
Solis 4
Pirms pasniegšanas izkausē sviestu, sajauc ar krējumu un cukuru. Bļodā pārlej mērci pār kļockām un izsilda tās cepeškrāsnī. Ēd ar rokām.
Solis 5
Kļockas var pirms sildīšanas mazliet patvaicēt, lai tās būtu mīkstākas, caurdurī virs ūdens tvaika vai multivāres katlā.
Lai garšo!
Saistītās receptes
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.