Ātrais klopsis jeb maltās gaļas mērce
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Ēdiens, ko cilvēks iepazīst kā vienu no pirmajiem gaļas ēdieniem savā dzīvē, ir populārs studentu un jauno ģimeņu virtuvēs, tiek gatavots uz vecpuišu un salmu atraitņu plītīm, tiklab vecmāmiņa laukos mūs uzcienās ar to siltās vakariņās. Jo viss ģeniālais ir vienkāršs. Turklāt tas ir lēts, vienkārši un ātri pagatavojams ēdiens, kas ļaujas variācijām. Dienas, kad mūsu ģimenē to gatavojam, varētu raksturot šādi: “vai, vai, vai, šodien nemaz nav laika, kaut ko ātri organizējam”, “mammas nav mājās”, “šodien nu gan negribas ilgi stāvēt pie plīts, labāk ar pannu un kastroli visi kopā iekārtojamies pie labas filmas” un tamlīdzīgi. Kad jautāju savam dēlam pusaudzim, ko var pateikt par maltās gaļas mērci, viņš teica – ir ļoti labi, jo ir garšīgi un VAR ĻOTI ĀTRI APĒST! Varbūt nav smalki, bet tik cilvēcīgi un mājīgi!
Ātrajam klopsim lielisku garšu vispirmām kārtām garantē gaļas kvalitāte – tai jābūt svaigai, vislabāk pirktai no zināmiem lauksaimniekiem vai uzticamiem pārdevējiem tirgū. Ja nu tomēr gaļu gadās pirkt lielveikalā, labāk izmantot iespēju nopirkt veselu gabalu un samalt to veikalā. Ja ir laiks un vēlēšanās, ideāli svaigo gaļu pirkt veikalā un samalt mājās.
Gatavojot ir iespēja pievienot dažādas garšvielas vēl papildu parastajai trīsvienībai – sīpoli, pipari, sāls. Var pievienot svaigu vai kaltētu lauru lapu, timiāna zariņus, ko pēc gatavošanas izņem. Var pievienot saldu vai skābu krējumu, dienvidnieciskāku noti piešķir tomātu mērce, paprika, čili pipari. Piedevām var ēst gan vārītus kartupeļus, kartupeļu biezeni ar marinētiem vai mazsālītiem gurķiem vai makaronus (lai pieminam šeit klasiskos makaroni po flotski) ar zaļajiem salātiem. Cilvēki, kas rūpējas par kalorijām savā ēdienkartē, var izvēlēties liesu gaļu un nepievienot krējumu, bet lietot vairāk garšvielu. Un pārkaisīt ar svaigiem kapātiem zaļumiem – dillēm vai pētersīļiem.
Publicētā recepte nāk no manas mammas Janīnas Sondores, kas savulaik to iemācījusies no vīramātes Ellas Sondores. Esmu to laika gaitā papildinājusi ar ķimeņu piedevu un patlaban nopērkamo svaigo lauru lapu.

Sastāvdaļas
- 700 g jauktas maltās liellopu un cūkgaļas
- 1 vidējs sīpols
- eļļa cepšanai
- 100 ml saldā vai skābā krējuma
- 1 ēdamkarote ķimeņu sēklu
- 1 liela vai 2 mazas lauru lapas, vēlams svaigas
- 2 ēdamkarotes miltu
- sāls, malti melnie pipari
Soļi
Solis 1
Nomizo un smalki sagriež sīpolu un dziļā pannā vai katliņā apcep nelielā eļļas daudzumā.
Solis 2
Pievieno malto gaļu, turpina cept, nepārtraukti ar lāpstiņu maisot, lai gaļa nesaķep lielos gabalos.
Solis 3
Kad gaļa apcepusies, pārkaisa to ar pāris karotēm miltu, samaisa un ļauj miltiem uzbriest.
Solis 4
Maisot pievieno krējumu un aukstu ūdeni tā, lai mērcei būtu vēlamā konsistence. Pievieno ķimenes, lauru lapas, pēc garšas maltus melnos piparus un sāli. Vēlreiz uzvāra, minūtes 10 ļauj garšām savilkties, lauru lapu izņem. Gatavs!
Saistītās receptes

Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.

Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.
novadpētniecības labad piebildīšu, ka par “klopsi” Zemgalē sauc īpaši garšīgo cūkgaļu, kādu prot pagatavot tikai tētis uz vecās malkas plīts. Tā ir izklapēta cūkgaļa, gabaliņi, kam ir āda, to cep uz ļoti karstas pannas un lielas uguns. Kamēr viena puse “pieraujas”, uzmet virsū 1 cm biezuma sīpolu šķēles, lai vienlaicīgi cepas gan gaļa, gan sīpoli. rezultāts ir ļoti brūna un sulīga gaļa, ar vienīgajām garšvielām: sāli un pipariem.
Pēc pilngadības sasniegšanas meitām, tēti šitādu servē ar aukstu šņabi aukstā ziemā.